Πάνω από 90 εκατ. ευρώ στοιχίζει στα δημόσια οικονομικά κάθε ήμερα του τρίτου lockdown!
Σε μηνιαία βάση το νέο και πιο αυστηρό «κλείδωμα» της οικονομίας αφήνει μια μαύρη τρύπα 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα (απώλειες από εισφορές, δόσεις ρυθμίσεων κ.λπ.), ενώ, πάλι σε μηνιαία βάση, ο Προϋπολογισμός καλείται να χρηματοδοτήσει με 1,4 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας (επιδόματα ειδικού σκοπού, ανεργίας κ.λπ.). Συνολικά, δηλαδή, αν το lockdown συνεχιστεί τον Μάρτιο θα στοιχίσει άλλα 2,7 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ αν επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ο μηνιαίος λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά -για την ώρα- δεν τρομάζουν το υπουργείο Οικονομικών που έχει κάνει… ταμείο μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο. Ποσό ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα δαπανηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στον Προϋπολογισμό θα έχουν φαγωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Το οικονομικό επιτελείο έχει αναγνωρίσει πως θα χρειαστεί αύξηση των εγγεγραμμένων 7,5 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, αλλά ο λογαριασμός αναφορικά με το μέγεθος της «διόρθωσης» δεν έχει γίνει ακόμα. Μόνη λύση ο πρόσθετος δανεισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ήδη διογκωμένο δημόσιος χρέος που ξεπερνά τα 365 δισ. ευρώ. Το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθέσιμων έχει περιοριστεί στο «ψυχολογικό» όριο των 30 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε σκέψη για αξιοποίησή του. Ακόμα και να ανοίξει αυτός ο κουμπαράς η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει περίπου 10 δισ., καθώς τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» από τους δανειστές.
Το στοίχημα τώρα για την αγορά και το οικονομικό επιτελείο είναι η ταχεία ανάσχεση της πίεσης στο σύστημα υγείας ώστε να ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Tα εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας θα παραταθούν πέρα από το αρχικό σενάριο εργασίας και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πιθανότατα θα καλύψουν το πρώτο 5μηνο-6μηνο του 2021:
- Περίπου 1,5 δισ. ευρώ ρευστότητα από τους επόμενους δύο γύρους Επιστρεπτέας.
- Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων.
- Γύρω στα 470 εκατ. ευρώ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Απαλλαγή και «κούρεμα» από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας.
- Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα ποσά.
- Αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδότηση μισθών- εισφορών μέσω του «Συν-Εργασία».
- Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα.
- Νέο πάγωμα των επιταγών που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ισορροπήσει τις πραγματικές ανάγκες για στήριξη με τις αντοχές της οικονομίας. Πλέον, ο σχεδιασμός δεν γίνεται με βάση την πτώση του τζίρου (αφού από τον Μάρτιο και μετά οι περσινοί αντίστοιχοι μήνες αφορούν την έναρξη του lockdown), αλλά με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Επί της ουσίας θα στηριχτούν περισσότερο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία κ.ά.) και λιγότερο εκείνες που λειτουργούν κανονικά, αλλά υπομένουν μείωση του τζίρου τους λόγω της κρίσης.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κλειστές επιχειρήσεις, σε σχέση με τις ανοιχτές, θα λαμβάνουν διαφορετικά ποσοστά σε ενισχύσεις που αφορούν τα βασικά μέτρα στήριξης για αναστολή εργασίας των εργαζομένων τους (που θα ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις), αλλά και τα ποσοστά μείωσης των ενοικίων τους, τα οποία θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η επιχείρηση είναι κλειστή ή ανοιχτή.
Ολα θα εξαρτηθούν από τη συνολική εικόνα της πραγματικής οικονομίας στο προσεχές διάστημα. Η απόφαση για τη νέα καθολική καραντίνα στην Αττική βάζει επί της ουσίας στον πάγο το 48% του ΑΕΠ για τις επόμενες 2,5 εβδομάδες, ενώ η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό να παγώσει άλλο ένα 9% του ΑΕΠ. Η ζημία σε μηνιαία βάση θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα σενάρια για τον Προϋπολογισμό, καθώς το βασικό σενάριο ξεπεράστηκε. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι από τα 5 δισ. ευρώ του τζίρου των εκπτώσεων στο λιανεμπόριο υπό φυσιολογικές συνθήκες, τον Ιανουάριο, μπήκε στο ταμείο κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την καταναλωτική εκτόνωση και την επάνοδο των περιορισμών, όμως, οι πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου με click away οδήγησαν την αγορά της Αττικής σε καθήλωση τζίρου κοντά στο 17% του «κανονικού», όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Στη συνέχεια τα ρολά κατέβηκαν.
Οι φορείς του κλάδου της εστίασης σημειώνουν ότι τα μόνιμα λουκέτα πληθαίνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, ήδη μετράνε 40-50 λουκέτα, στο Γκάζι τουλάχιστον άλλα 10, στην Πλάκα 13-15, όλα κυρίως λόγω των πολύ υψηλών μισθωμάτων που έπρεπε να καταβάλλονται το προηγούμενο διάστημα, προτού ανασταλεί πλήρως η πληρωμή τους για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Τουλάχιστον 50 εμφανή λουκέτα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ πληθαίνουν τα κατεβασμένα ρολά στην παλιά πόλη της Ρόδου, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα.
Από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τους τζίρους που δηλώθηκαν ειδικά στον τελευταίο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής προκύπτει ότι το 30% του κλάδου της εστίασης είχε αύξηση κύκλου εργασιών, η οποία αποδίδεται κυρίως στο delivery. Φυσικά η ανάγνωση των ίδιων στοιχείων από την… ανάποδη δείχνει ότι το 70% βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο!
Διαβάστε ακόμη:
Καζίνο Ελληνικού: Τα επόμενα βήματα και οι 2+1 κρίσιμες διαπραγματεύσεις
Aegean: Με… προορισμό το 2050 και στόχο μηδενικούς ρύπους