search icon

Επιχειρήσεις

Αυξήθηκαν 16% οι νέες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη το 2022 – Πόσες «κατέβασαν ρολά»

Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο το 2022 - Ποια μέτρα στήριξης ζητούν οι επαγγελματίες

Θετικό καταγράφηκε φέτος το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αφού οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι διαγραφές μειώθηκαν κατά 11%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μητρώο του ΒΕΘ, οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν φέτος τη λειτουργία τους ανήλθαν σε 513, από 442 πέρυσι, ενώ αυτές που κατέβασαν ρολά ήταν 234 έναντι 263 το 2021.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΒΕΘ, το 2022 εγγραφή έκαναν 331 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 182, όταν πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα διαμορφώθηκαν σε 263 και 186 αντίστοιχα. Φέτος, σύμφωνα με το μητρώο του επιμελητηρίου, 43 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες και δύο οδηγήθηκαν σε λουκέτο λόγω πτώχευσης, ενώ τα αντίστοιχα περσινά νούμερα ήτα 38 και μία.

Κατά τον ΒΕΘ, με το πέρασμα του χρόνου «εδραιώνεται» ο εταιρικός τύπος των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), οι οποίες μπορούν να συσταθούν και με κεφάλαιο ενός ευρώ. Η συγκεκριμένη μορφή φαίνεται να αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον εταιρικό τύπο των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που συνεχώς περιορίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος ο αριθμός των νέων ΙΚΕ ανήλθε σε 84 από 79 πέρυσι, ενώ κατά το Επιμελητήριο, το 2022 άνοιξαν επίσης 41 ομόρρυθμες εταιρείες, 42 ετερόρρυθμες εταιρείες, δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, εννέα ανώνυμες εταιρείες, μία κοινοπραξία και τρεις ενεργειακές κοινότητες.

«Τη νέα χρονιά δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε στοχευμένα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και αναμφίβολα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μειώσεις φόρων και εισφορών», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών σε 120 δόσεις, ώστε «να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και να αποτραπεί η συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων» και ζητά να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο – Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Μισό δισ. για βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τις υπογραφές Πέτσα – Σκυλακάκη

Γεωργιάδης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδίδει – Είδαμε μείωση 4% στις τιμές των προϊόντων

Exit mobile version