search icon

Επιχειρήσεις

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της επένδυσης του 1 δισ. της Microsoft στην Ελλάδα

H mega επένδυση, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, θα είναι πλήρως λειτουργική σε βάθος δύο – τριών ετών

Με την ένταξη της μεγάλης επένδυσης της Microsoft σε τρία data centers, που θα φθάσει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της πλέον εμβληματικής επένδυσης στον χώρο της τεχνολογίας που αναμένεται να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για την ψηφιακή «απογείωση» της χώρας.

Μία επένδυση, που σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει επιφορτιστεί και με την ευθύνη υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης, θα είναι πλήρως λειτουργική σε βάθος δύο – τριών ετών.

«Αγοράσαμε τα οικόπεδα, εντάξαμε το επενδυτικό σχέδιο στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και πλέον έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών», ανακοίνωσε ο κ. Μιχαλόπουλος κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της Microsoft προς τους συνεργάτες της για τα κίνητρα και τις ευκαιρίες των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αργότερα στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρίνισε πως η πολυπλοκότητα της κατασκευής απαιτεί μία αδειοδοτική διαδικασία που μπορεί να φθάσει ακόμη και το ένα έτος, με τον ίδιο να προσδιορίζει πως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα ξεκινήσει το 2023. «Ως το 2025 μπορούμε να πούμε ότι τα data centers θα είναι σε πλήρη λειτουργία», απάντησε στο newmoney ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ο ίδιος παρέθεσε ως κύριο λόγο της καθυστέρησης που υπήρξε έως τώρα την ανεύρεση και την αγορά της γης. «Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βρούμε οικόπεδα που μπορούν να ικανοποιούν τους όρους που θέλουμε ως εταιρεία –κυρίως- στο κομμάτι της ενέργειας και στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η αξία του έργου δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα υλοποίησης της επένδυσης. «Το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο και το μακρόπνοο σχεδιασμό που έχει, δεν συνδέεται τόσο με την ταχύτητα», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Είναι ένα έργο που θα κοστίσει πολύ. Έπειτα τα data centers μας ανά την Ευρώπη γεμίζουν γιατί ο κόσμος επισπεύδει τη μετάβαση του στο cloud τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Μην ξεχνάτε πως, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές επιχειρήσεις έχουν ως μόνη λύση το cloud για να διασφαλίσουν το business continuity τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η επένδυση της Microsoft Operations Hellas, όπως ονομάζεται ο φορέας υλοποίησης, για τη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στην ανατολική Αττική έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 976 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας, όπως είχε ανακοινώσει η Διυπυοργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Γιατί ο πληθωρισμός θα πυροδοτήσει επενδύσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο οι πληθωριστικές πιέσεις όχι μόνο δεν πρόκειται να αναβάλουν επενδύσεις των εταιρειών στο κομμάτι της τεχνολογίας και του ψηφιακούς τους μετασχηματισμού, αλλά θα τις επισπεύσουν «αφού θα είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ο ίδιος εστίασε στις επενδύσεις που κάνει η Microsoft στην Ελλάδα που συμπεριλαμβάνουν επίσης και το Πρόγραμμα GR for Growth, στο πλαίσιο του οποίου έχει δεσμευθεί να εκπαιδεύσει σε βάθος πενταετίας 100.000 άτομα στις ψηφιακές δεξιότητες.

Ο κ. Μιχαλόπουλος δεν έκρυψε για ακόμα μία φορά πως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της επένδυσης της Microsoft είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση των Ελλήνων. Κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να γίνει αφενός με την εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες και αφετέρου με τα μεγάλα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Υπογραμμίστηκε δε στους συνεργάτες της Microsoft κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση οι μεγάλες ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης και των δράσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτές.

Μόνο απ’ τη δράση των Voucher προς τις ΜμΕ για την ενοικίαση licenses και υπηρεσιών στο cloud αναμένεται να πέσουν στην αγορά 260 εκατ. ευρώ (180 εκατ. ευρώ απ’ την επιδότηση και άλλα 80 εκατ. ευρώ απ’ τη συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων). Κάτι που δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για τους συνεργάτες όσο και την ίδια την Microsoft.

*Κεντρική φωτογραφία: O Γενικός Διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ναυαγεί ο διαγωνισμός πώλησης, αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Κρίση Ενέργειας: Και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο

Ξεκινούν προσφυγές για «άδικες» αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (πίνακας)

Exit mobile version