search icon

Επιχειρήσεις

Aegean: «Kαίει» 40 εκατ. ευρώ το μήνα – Ζητά ορατότητα για κρατικά εργαλεία στήριξης

Στο τελευταίο δίμηνο η εταιρεία θα έχει σταθερά έξοδα 26- 28 εκατ. ευρώ το μήνα χωρίς ουσιαστικά έσοδα- Τι είπε ο πρόεδρος της εταιρείας για τις γραμμές χρηματοδότησης και την κρατική στήριξη πέραν των οριζόντιων μέτρων

Για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Aegean έκανε λόγο ο πρόεδρος της αεροπορικής κ. Ευτύχης Βασιλάκης επισημαίνοντας στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη ότι η αεροπορική «καίει» αυτή την στιγμή μετρητά της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ το μήνα, στο καθεστώς μη πτήσεων.

Επίσης στο καθεστώς μη πτήσεων που βρίσκεται η εταιρεία το τελευταίο δίμηνο έχει σταθερά έξοδα από 26- 28 εκατ. ευρώ το μήνα με σχεδόν μηδενικά έσοδα. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία είχε λειτουργικές ζημίες στα πέριξ 80 εκατ. ευρώ.

«Το δεύτερο τρίμηνο είναι ακόμη πιο δύσκολο και δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τί θα γίνει στη συνέχεια», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ελπίζει να ανακτήσει σταδιακά από το 25% έως το 50% του πτητικού της έργου έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Επίσης δήλωσε ότι ο όμιλος έχει λάβει πιστωτικές γραμμές ύψους 30 εκατ. ευρώ από κάθε συστημική τράπεζα (120 εκατ. ευρώ) γεγονός που ανεβάζει τα ταμειακά διαθέσιμα στα 580 εκατ. ευρώ, ωστόσο από αυτά περί τα 120 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για διάφορες ανάγκες του ομίλου.

O όμιλος αξιοποίησε τα «οριζόντια» μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζομένους για την αναστολή στο 70% των εργαζομένων, ενώ για το άμεσο μέλλον αναμένονται και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επιδότηση της εργασίας. Επιπλέον, αυτή την στιγμή, ο όμιλος δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις για 150 εργαζομένους, ενώ σε ποσοστό 20% εκτιμάται η μείωση του προσωπικού των πιλότων με μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου πιλότων από το εξωτερικό.

O ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία στηριξης της εταιρείας όπως άλλωστε έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές για κολοσσούς του κλάδου (σ.σ. βλ. Lufthansa, Αir France που έλαβαν κρατική στήριξη) σε πρώτο επίπεδο, πέραν των οριζόντιων μέτρων που τυχόν αποφασιστούν από το κυβερνητικό επιτελείο, με ένα μοντέλο μακροπρόθεσμων εγγυήσεων των δανείων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης των εργαζομένων.

Ο κ. Βασιλάκης απέκλεισε το θέμα της κρατικοποίησης: “Δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε όσον αφορά την ευελιξία του ομίλου, η οποία είναι δεδομένη- για παράδειγμα θέσαμε από μόνοι μας τους περιορισμούς όσον αφορά το θέμα της μισθοδοσίας της διοίκησης, δε θα δοθεί μέρισμα για το 2020 ούτε το 2021 και μπορεί ούτε και το 2022. Θέλουμε ωστόσο να γνωρίζουμε την στήριξη που μπορούμε να λάβουμε από το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που είναι κρίσιμο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, ώστε να γνωρίζουμε ποιο θα είναι τελικά το μέγεθος της εταιρείας. Οχι, δεν έχουμε ακόμη την τελική συμφωνία με την ελληνική Πολιτεία, θέλουμε ωστόσο να την έχουμε σύντομα, αν ληφθεί υπόψη και το πόσο σύντομα ελήφθησαν οι αποφάσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τις αεροπορικές”.

Όσον αφορά το θέμα της μεγάλης παραγγελίας των αεροσκαφών από την Airbus, η διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι «έχουμε προχωρήσει κανονικά στις παραλαβές των πρώτων αεροσκαφών, ωστόσο θα επιδιώξουμε την επιβράδυνση του χρονοδιαγράμματος για τη συνέχεια, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα συμβεί δεδομένου ότι και η ίδια η Airbus έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς της».

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ακόμη ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους κρίσεις, «εξετάζονται όλοι οι τρόποι ώστε να υπάρξει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα όσον αφορά τις σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν έχει συμβεί τίποτα και αυτό το βλέπουμε και στις συζητήσεις που πραγματοποιεί η Airbus κι έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας με άλλους συνεργάτες της. Δεν μπορούμε να δεχθούμε από κανέναν προμηθευτή μας στις συζητήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη να μην έχει την ευελιξία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και να μην δεχθεί ένα νέο επίπεδο συμφωνίας που θα αντανακλά τις τρέχουσες συνθήκες όπως διαμορφώνονται την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού».

Exit mobile version