«Δεν το κρύβω, ότι ο λόγος που η Advent βρίσκεται στην Κοζάνη είναι η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το δυναμικό που υπάρχει εδώ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, δρ Βασίλης Γρηγορίου, κατά την ομιλία του στο Hydrogen Summer ScH2ool, το οποίο διοργανώνεται από την εταιρεία σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Green Skills for Hydrogen.

Πρόκειται για την εταιρεία, το επενδυτικό σχέδιο (Green HiPo) της οποίας –ύψους 780 εκατ. ευρώενέκρινε η ΕΕ τον Σεπτέμβριο 2022, στο πλαίσιο ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κυψελών υδρογόνου στην Κοζάνη. Με βάση το επενδυτικό της σχέδιο, έως την ολοκλήρωση της επένδυσης προβλέπεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι «μετά από δύο χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να υποβάλλει την επενδυτική της πρόταση σε πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λάβει επιδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», πράγμα που το έκανε τηρώντας -όπως αναφέρει- «όλες τις προθεσμίες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η εταιρεία απέστειλε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν» και ότι σύμφωνα με τα επιχειρηματικά της πλάνα, «υπάρχει περιθώριο έως τον Ιούλιο 2024 για θετική ή αρνητική απάντηση, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, «η εταιρεία θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διακρατικό, διεπιστημονικό και διεταιρικό».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την επένδυσή μας στη Γαλλία και τη Γερμανία, που η εταιρεία διαθέτει έτσι ή αλλιώς κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά προτιμήσαμε να εγκατασταθούμε στην Κοζάνη», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου και συμπλήρωσε ότι «οι ανταγωνιστές της Advent, που την ίδια περίοδο υπέβαλαν αντίστοιχα επενδυτικά πρότζεκτ στην ΕΕ, όπως η γαλλική McPhy και η γερμανική Sunfire, έχουν ήδη λάβει τις χρηματοδοτήσεις από τις χώρες τους, ύψους 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα».

«Στο γήπεδο του ανταγωνισμού η ταχύτητα των αποφάσεων πρέπει να εξυπηρετεί τα επίπεδα της διεθνούς λειτουργίας μας», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «σενάρια όπως πέντε χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου και δέκα χρόνια για να δούμε κάποιο πρώτο αποτέλεσμα, σημαίνουν καταστροφή», αφού η τεχνολογία και οι ανάγκες των πελατών θα έχουν αλλάξει δραματικά.

Ο κ. Γρηγορίου, απευθυνόμενος σε φοιτητές και νέους επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις τεχνολογίες υδρογόνου, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό όραμα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το Η2, το οποίο μπορεί να της προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε εξοπλισμός της εταιρείας, όπως κυψέλες καυσίμου που καίνε μεθανόλη και νερό παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια και που χρησιμοποιούνται προς το παρόν σε θαλαμηγούς, σε συστήματα υποστήριξης και αποθήκευσης ενέργειας, σε αντικατάσταση των γεννητριών ορυκτών καυσίμων. Ακόμη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και εξοπλισμός ατομικών κυψελών καυσίμου, που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, προσφέροντας τεράστια ενεργειακή αυτονομία σε απομακρυσμένα σημεία του μετώπου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα συγκεκριμένα συστήματα εξελίχθηκαν μετά από 20 χρόνια ερευνών και δοκιμών που ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα, όπου στήθηκε το πρώτο ερευνητικό της εργαστήριο.

Διαβάστε ακόμη

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ρελάνς πάνω από τις 1.420 μονάδες

Γάλλοι οικονομολόγοι: Απειλή για την ανεξαρτησία της χώρας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της Λεπέν

Ρωσία: Πόση ποσότητα άνθρακα απελευθερώνουν οι πυρκαγιές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ