search icon

Επιχειρήσεις

Άδεια σχολικής παρακολούθησης: Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς

Τι αναφέρει διευκρινιστική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ - Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών

Η ΓΣΕΕ προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την άδεια σχολικής παρακολούθησης, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Τι προβλέπει ο νόμος

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 4808/2021, άρθρο 38):

– Δικαιούχοι της άδειας σχολικής παρακολούθησης των παιδιών και εν γένει της παρουσίας τους στο σχολείο είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

– Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.

– Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008).

– Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

– Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.

– Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή, εφόσον επιθυμούν την από κοινού χρήση της, αποφασίζουν και ενημερώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για πόσο χρόνο ο καθένας θα κάνει χρήση της άδειας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς.

– Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, ΣΣΕ ή κανονισμών εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.

– Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο, με βάση το νόμο, είναι πλέον διετής για τα νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.

Την εν λόγω άδεια δικαιούνται επίσης και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, που φοιτούν σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένα και παρακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες και ειδικά εκπαιδευτήρια.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ, είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ (www.kepea.gr) και το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕ

Διαβάστε ακόμα:

Άλμα 16,2% του ΑΕΠ: Έως €1 δισ. χώρος για «έξτρα» ελαφρύνσεις

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου

Αγορά crypto: Πώς η υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ «έσβησε» 300 δισ. δολάρια σε μία μέρα

Exit mobile version