Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα ανεβάζει ρυθμούς στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας, στο πλευρό των βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν κάθε λόγο για να λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.
Τουλάχιστον 15 startups με «ελληνικό DNA» δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες» στη μάχη για την ενίσχυση της άμυνας των εταιρειών από διάφορους κλάδους απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην 14η θεματική εκδήλωση «Innovation Ready» με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια και ψηφιακή προστασία για τις επιχειρήσεις», που διοργανώνει ο ΣΕΒ (23/4, 3μ.μ.- 6 μ.μ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών», μεταξύ άλλων, καθιερωμένες startups με διεθνή παρουσία και συγκεκριμένα οι: BitRezus, code4thought, Cogninn, Cyberscope, ExcID, Hack The Box, Syndesis Ltd, ITML, lecs.io, Loctio, Logstail, MetaMind, Missionware, passiviD, Smiling Machines.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκδήλωση θα φιλοξενήσει one-on-one συναντήσεις ή μέσω τηλεδιάσκεψης ανάμεσα σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ και νεοφυείς εταιρείες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Οι μεν θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τις δε, για προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που παρέχονται και να εξετάσουν πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους υιοθετώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, ενώ οι startups θα μπορέσουν να συζητήσουν και να κατανοήσουν ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό το Innovation Ready θα παρουσιασθούν ελληνικές τεχνολογίες, λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που ισχυροποιούν την ψηφιακή ασφάλεια της ελληνικής επιχείρησης, όπως:
• Αλγόριθμοι κρυπτογράφησης, κβαντική κρυπτογραφία
• Risk assessment, IT/AI Due diligence, IT/web testing και audit,
• Ταυτοποίηση, πιστοποιητικά ασφαλείας, blockchain, smart contracts
• Λύσεις ασφάλειας για εξοπλισμό IoT και βιομηχανικού IoT
• Κατάρτιση, training, upskilling
• Παρακολούθηση και διαχείριση περιστατικών ασφαλείας
• Zero-trust security
Οι εταιρείες
Από τις προαναφερόμενες startups ξεχωρίζει η Hack The Box, η οποία είναι δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια και τον Ιανουάριο του 2023 ανακοίνωσε την χρηματοδότηση Series Β ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων, με έδρα το Κεντ της Αγγλίας, με παρουσία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και κέντρο Ερευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Της επένδυσης ηγήθηκε η Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως με συμμετοχή των Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund.
Ενδεικτικά, επίσης, η Syndesis Ltd, ιδρύθηκε στα τέλη του 2012 στην Αγία Παρασκευή Αττικής, είναι τεχνοβλαστός (spin off) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εταιριών Κβαντικών Τεχνολογιών και συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τεχνολογίες για τα Κέντρα Επιχειρησιακής Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας.
Η Cyberscope είναι εταιρεία κυβερνοασφάλειας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, ενώ η code4thought ελέγχει την αξιοπιστία των λογισμικών Τεχνητής Νοημοσύνης (pic) και την τεχνολογία της αξιοποιούν κλάδοι όπως ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, οι τηλεπικοινωνίες, ο τεχνολογικός, η υγεία κ.λπ.
Η Logstail, εξειδικεύεται στη μετατροπή απλών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης και ανάλυσης αρχείων καταγραφής ασφάλειας που υποστηρίζεται από Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), διαθέτει έδρα την Αθήνα, παρουσία στη Κύπρο και μέσα στο 2024 επεκτείνει το αποτύπωμά της στο Βέλγιο.
Η ExcID, ο πρώτος τεχνοβλαστός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε έργα που αφορούν θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things—IoT), στο έξυπνο δίκτυο ενέργειας (smart grid) και την ασφάλεια ενημέρωσης λογισμικού, τόσο γενικής χρήσης και open-source, όσο και ειδικά firmware συσκευών ενεργειακών παρόχων, Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κ.ά.
BitRezus Cyberspase Security και Loctio ανήκουν στην ομάδα των πρώτων ενοίκων της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Ελλάδα ESA BIC Greece, εκπροσώπων της χώρας στη διαστημική βιομηχανία.
Η MetaMind, spin-off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με μότο «We build the secure Metaverse of tomorrow», αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στην κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και τις έξυπνες εφαρμογές για να προσφέρει έξυπνες και εξειδικευμένες λύσεις για κρίσιμες υποδομές και οικοσυστήματα Internet of Things. Η MetaMind Innovations λειτουργεί για βιομηχανίες, δημόσιες αρχές, νοσοκομεία, φορείς παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, παραγωγούς τροφίμων και ζώων, αγρότες κ.ά.
Η Smiling Machines παρέχει ως υπηρεσίες Χαρτογράφηση Περιβάλλοντος & Αξιολόγηση Κινδύνου σε δύο φάσεις: Προκαταρκτική (Preliminary Risk Assessment) και Τελική (Final Risk Assesment), λεπτομερές Σχέδιο Ασφαλείας (Security Plan) και σχεδιασμό λύσεων, Cybersecurity Vulnerability Assessment, σχεδιασμό διαχωρισμού τμημάτων παραγωγής με βάση το process και δημιουργία DMZ για τον διαχωρισμό του ΙΤ και ΟΤ, διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων με Cloud (AWS ή Azure) και δημιουργία ασφάλειας στο Cloud.
Διαβάστε ακόμη
Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 – Πόσα έδωσε η Ελλάδα
Οι κινεζικές business της Aramco – Νέο μεγάλο deal στον κλάδο των πετροχημικών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ