© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Έπειτα από τέσσερα χρόνια οι μπουλντόζες για την επένδυση της Microsoft στη χώρα μας είναι έτοιμες να πάρουν μπροστά. Και μαζί τους να γίνει ένα restart στις λεγόμενες εμβληματικές και στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα που βρίσκονται εν αναμονή λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της κοιλιάς που υπήρξε μετά τις εκλογές και τις αλλαγές στην κυβερνητική δομή.
Ήδη η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυς Λοΐζου, για την εξεύρεση λύσεων αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Microsoft.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άλλα δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια από τον χώρο της τεχνολογίας (τρία εάν συμπεριληφθεί και το σχέδιο της Microsoft) και δύο από τον χώρο της βιομηχανίας, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, είναι αυτά που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη γραμμή εκκίνησης. Κάποια εξ αυτών μάλιστα διεκδικούν την ένταξή τους στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων, το οποίο έχει συνδεθεί με ένα συνολικό πρόγραμμα ενισχύσεων 170 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το τελευταίο πρέπει να τρέξει άμεσα ούτως ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν εγκριθεί όλα τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να συμπεριληφθούν στο σχετικό αίτημα εκταμίευσης που θα υποβάλει η χώρα μας στο RRF, κάτι που σημαίνει ότι το Enterprise Greece πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς εγκρίνοντας και προωθώντας τους σχετικούς φακέλους στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι ρυθμοί και να υπάρξει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος νέων μεγάλων επενδύσεων, πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι εξετάζεται σειρά μέτρων και δράσεων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών προσθηκών στον αναπτυξιακό νόμο.
Βούληση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να δοθούν κίνητρα τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, και όχι μόνο, αλλά και στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Ως εκ τούτου εντός των επόμενων μηνών τα νέα καθεστώτα τα οποία έχουν λάβει προτεραιότητα για να προκηρυχθούν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου είναι αυτά των μεγάλων επενδύσεων και της έρευνας και εφαρμοσμένης καινοτομίας.
Και αυτό προκειμένου να συνδυαστεί με τη γενικότερη τάση στην Ευρώπη, όπου με κύριο άρμα το λεγόμενο «Chips Act» επιχειρείται η δημιουργία και ενίσχυση οικοσυστημάτων κρίσιμων για την τεχνολογική εξέλιξη. Από designer hubs, data centers, hubs ανάπτυξης λογισμικού και νέων λύσεων κ.ο.κ. Αυτό θα αλλάξει και το προφίλ της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, και από τις φετινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός ότι η προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται στο σχετικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου να υπάρξει τροποποίηση ώστε να μπορεί να επιδοτηθεί και το μισθολογικό κόστος μιας επένδυσης που αφορά κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. hubs). Σημειωτέον ότι το τελευταίο δεν είχε προβλεφθεί, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει τελικά και η «πόρτα» σε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και κάποιο διάστημα. Μεταξύ των τελευταίων είναι και η Intel, με την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η συζήτηση γίνεται για διπλή επένδυση. Η μία αφορά τη δημιουργία ενός designer hub και το άλλο ένα κέντρο ανάπτυξης λογισμικού γύρω απ’ την κυβερνοασφάλεια.
Τον Φεβρουάριο οι μπουλντόζες για τη Microsoft
Η αναμονή από τις ανακοινώσεις ως την έναρξη της επένδυσης της Microsoft κράτησε τέσσερα χρόνια, καταδεικνύοντας και το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα προς επίλυση για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι λεγόμενες «greenfield» επενδύσεις (επενδύσεις από το μηδέν, σε αναξιοποίητες περιοχές).
Εντούτοις, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της μεγαλύτερης επένδυσης στον χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας, ύψους 1 δισ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).
Η παράλληλη αδειοδότηση για τη διενέργεια των πρόδρομων εργασιών στο οικόπεδο στα Σπάτα όπου θα δημιουργηθεί το ένα από τα τρία συμπλέγματα από data centers που θα κατασκευαστούν συνολικά στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου, αλλά και η επιλογή εργολάβου εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι πρώτες μπουλντόζες να ξεκινήσουν δουλειά τον επόμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι το πρώτο data center της Microsoft θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW και θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρεμμάτων εκ της συνολικής έκτασης 85 στρεμμάτων που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Θα αναπτύσσεται σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14.100 τ. μ. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία 71 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας.
Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, που εντάχθηκε στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και αφορά αφενός στις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού ποσού 746,549 εκατ. ευρώ και αφετέρου τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ποσού 229,62 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.ο.κ.
Μπουλντόζες και για την «ελληνική Silicon Valley»
Ο κύβος ερρίφθη και για το Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center), το μεγάλο κέντρο καινοτομίας 4ης γενιάς που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, πλησίον του αεροδρομίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την «ελληνική Silicon Valley».
Επειτα από περίπου δύο χρόνια καθυστερήσεων εκσκαφικά μηχανήματα έχουν εισέλθει στον χώρο για τις πρόδρομες εργασίες του έργου ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα Νίκο Ευθυμιάδη, ως τα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου θα ξεκινήσουν κανονικά οι εργασίες κατασκευής.
Εως τότε υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει η κατεδάφιση των 27 παλαιών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή ώστε να μπορούν να προχωρήσουν, τον Μάρτιο του 2024, οι νέες επιχωματώσεις, οι υποδομές και οι αντιπλημμυρικές επεμβάσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε σταδιακά, εντός του 2025, να ακολουθήσει η α’ φάση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κέντρου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το Thess INTEC θα λάβει σάρκα και οστά σε έκταση 761 στρεμμάτων και ότι έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο τεχνολογικό πάρκο της Μπερ Σεβά, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας, ενώ επίσης το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές στο Thess INTEC.
Γενικά το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ, δημιουργία σταδιακά 7.000 θέσεων εργασίας και συμβολή 2% στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Για το έργο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με 35 εκατ. ευρώ απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι ιδιωτικές συνεισφορές μαζί με τις συμφωνίες leasing που έχουν ήδη συναφθεί, κυρίως με τους Ισραηλινούς, έχουν διασφαλίσει άλλα 15 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου.
Συνολικά στόχος είναι να εγκατασταθούν συμπράξεις καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυείς επιχειρήσεις, startups/spinoffs, τμήματα Ερευνας και Τεχνολογίας (R&D) καινοτόμων επιχειρήσεων, εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση του Thess INTEC ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με ποσοστό 58%, ενώ ο δημόσιος με 42%.
Στους μετόχους από πλευράς του Δημοσίου είναι ενδεικτικά η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., ο Δήμος Θερμαϊκού, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Από πλευράς του ιδιωτικού τομέα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι ΜYTILINEOS, Αλουμύλ, Κleemann, ElvalHalcor, Ελληνικός Χρυσός, Κ&Ν Ευθυμιάδης, Raycap κ.ά.
Κόμβος η Κρήτη
Μετά το ξεσκάλωμα της επένδυσης της Microsoft ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται επίσπευση των διαδικασιών και για την ένταξη του επενδυτικού προγράμματος της μεγαλύτερης εταιρείας «ουδέτερων» data centers, Digital Realty, στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο που βρίσκεται σήμερα υπό την κρίση του Δ.Σ. του Enterprise Greece και αναμένεται να είναι στην πρώτη φουρνιά των σχεδίων που θα περάσουν απ’ τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αφορά το πρότζεκτ «Heraklion-1».
Πρόκειται για ένα data center 6,5 MW που ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, προϋπολογισμού 92,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) και ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ εξάμηνο του 2025.
Πρόκειται για μια επένδυση που αφενός ανταποκρίνεται στη ζήτηση που πλέον υπάρχει για υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και παράλληλα δημιουργεί τις βάσεις ώστε με τις κυοφορούμενες συνεργασίες της εταιρείας με εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, η Κρήτη να εξελιχθεί σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο σε έναν ορίζοντα 3ετίας-5ετίας!
Με την υπαγωγή της στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων η Digital Realty προσδοκά σε επιδότηση που μπορεί να φθάσει ως τα 28,5 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές μέχρι και 7,125 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project βέβαια είναι μόνο ένα απ’ τα πολλά σκέλη του ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου που έχει καταστρώσει η αμερικανική πολυεθνική, μετά την εξαγορά της Lamda Hellix.
Ο συνολικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων άνω των 20 MW φορτίου IT σε Αθήνα και Κρήτη. Τα τελευταία, όπως έχει υπολογίσει η ίδια η εταιρεία, θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα τρία χρόνια θα διπλασιαστεί.
To… Ολύμπιο πράσινο project των 300 εκατ.
Στην επόμενη φουρνιά των εμβληματικών επενδύσεων φαίνεται ότι θα είναι και το μεγάλο project Olympus της Ηρακλής-Holcim, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου Ηρακλής στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Καθότι το έργο έχει υπαχθεί ήδη στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., το οποίο θα καλύψει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 124,5 εκατ. ευρώ, η δυσκολία για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων ήταν η αποφυγή παράλληλης χρηματοδότησης από δύο ευρωπαϊκά ταμεία, αφού απαγορεύεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει βρεθεί η φόρμουλα εστιάζοντας σε συγκεκριμένη δράση που θα κουμπώσει στο βασικό έργο.
Ετσι, η ενίσχυση επί της ουσίας που υπολογίζει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας είναι ένα ποσό της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ. Το project θα έχει ολοκληρωθεί το 2028 και από το 2029 θα συμβάλει στον στόχο του ομίλου για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή και στο προϊόν, προβλέποντας προφανώς και σε μείωση του κόστους.
Η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1 εκατομμύριο τόνους και οι νέες υποδομές θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, Με βάση τον φάκελο που είχε κατατεθεί στο Enterprise Greece, το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 284,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 20 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ).
Η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των νέων υποδομών, καθώς και η ενισχυμένη δραστηριότητα της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας του εργοστασίου και των νέων υποδομών θα υποστηρίξουν 1.190 θέσεις εργασίας.
Η επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠΑΛΜΕ
Από τα επενδυτικά σχέδια που θεωρούνται επίσης περισσότερα ώριμα ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων με την επόμενη φουρνιά είναι και η επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε., μέλος του ομίλου Μυτιληναίου. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠΑΛΜΕ με τη δημιουργία συνολικής δυναμικότητας 90.000 τόνων ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου) ετησίως.
Πρόκειται για μια επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυλινδρικών ράβδων αλουμινίου με ταυτόχρονη μεταφορά της παραγωγικής διεργασίας κατάτμησης-διαλογής scrap στο νεοαποκτηθέν γήπεδο της πρώην εταιρείας Νεονάκης. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 63,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 75 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ).
Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων, την αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και την εκπόνηση ειδικών τεχνικών μελετών και παροχή υπηρεσιών για την έναρξη λειτουργίας. Το γήπεδο της Νεονάκης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5,5 χλμ. από το γήπεδο της ΕΠΑΛΜΕ, βορείως της περιοχής των Οινοφύτων, και αγοράστηκε με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο διαλογής και καθαρισμού του scrap, με την εγκατάσταση της γραμμής τεμαχισμού και διαλογής. Το καθαρό scrap θα μεταφέρεται μετά στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΛΜΕ για χύτευση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑΛΜΕ εξαγοράστηκε κατά πλειοψηφία από τη MΥΤILINEOS το 2019 και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στον τομέα επεξεργασίας υπολειμμάτων αλουμινίου σε μορφή scrap και κατ’ επέκταση στη δημιουργία μπιγιετών πρωτόχυτου αλουμινίου που διοχετεύονται στις εταιρείες διέλασης.
Διαβάστε ακόμη
Δυναμικό ξεκίνημα το 2024 με νέα deals στον ελληνικό τουρισμό – Ποια είναι (pics)
Αναζητώντας ταλέντα: Οι περιοχές της Ελλάδας που «στεγνώνουν» από εργαζόμενους (χάρτης)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ