Ποια πανδημία και ποια κρίση! Κατά τη χρονιά του COVID-19 υπήρξαν εταιρείες που όχι μόνο κατάφεραν να υψώσουν τείχος ανοσίας, αλλά και να καταγράψουν πολλαπλασιασμό της κερδοφορίας τους. Αλλες πάλι να επιτύχουν ένα εντυπωσιακό turnaround story, από ζημιογόνες να καταστούν κερδοφόρες, επιβεβαιώνοντας και τον βασικό κανόνα της αγοράς πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες».
Οι περισσότερες βρίσκονται σε κλάδους που βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης: τεχνολογία και πληροφορική, τρόφιμα, χημικά – πλαστικά, ενέργεια. Εν τούτοις, υπάρχει και μια σειρά από άλλες που ενώ εντάσσονται σε κλάδους που επλήγησαν κατάφεραν τη διαφορά και πάνε κόντρα στο κύμα. Εταιρείες που προσαρμόστηκαν με ταχύτητα αστραπής στις νέες συνθήκες, έχοντας ήδη φροντίσει να επενδύσουν σε ψηφιακές αγορές, νέες αγορές κ.ο.κ.
Μάλιστα κάποιες από αυτές δεν έκαναν καν χρήση των προγραμμάτων στήριξης που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, αν και οι περισσότερες στο σοκ του πρώτου lockdown και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα χρησιμοποίησαν κυρίως το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας ή έσπευσαν να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα με τα οριζόντια μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που ενεργοποιήθηκαν. Μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών, εξαιρουμένων των τραπεζών, είναι αποκαλυπτική και αντιπροσωπευτική για το πώς επηρεάστηκε συνολικά το επιχειρείν στη χώρα.
Από το σύνολο των εταιρειών της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. (εξαιρουμένων των τραπεζών), τουλάχιστον 30 είχαν αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους, εκ των οποίων μάλιστα οι 11 είχαν αύξηση κερδών πάνω από 100%.
Πρόκειται για τις: Πλαστικά Θράκης (+905%), Εβροφάρμα (+587,9%), Καραμολέγκος (+239,4%), Παπουτσάνης (+183,7%), Ευρωσύμβουλοι (+180%) Byte (+177,5%), Violalco (+162,3%), Epsilon Net (+132,4%), Δομική Κρήτης (+131,9%), ΕΛΒΕ (+127,7%), Quest Holdings (102,2%). Εντυπωσιακές επιδόσεις επίσης, άνω του 50%, εμφάνισαν ο ΟΤΕ (+75,6%), το Πλαίσιο (+59,7%) και η Entersoft (+57%).
Επίσης, 16 εταιρείες κατάφεραν να επιστρέψουν από ζημίες σε κέρδη (αρκετές από αυτές με τη συνδρομή έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων).
Συγκεκριμένα, είναι οι εξής: ΔΕΗ, Avax, Παΐρης, Κέκροψ, Βιοτέρ, CPI (αποτελέσματα α’ εξαμήνου), Ideal, Newsphone, Αφοί Κορδέλλου, REDS, Ελαστρον, Νίκας, Τζιρακιάν και AVE (Επ. Ηχου & Εικόνας), SATO, ΙΑΣΩ.
Συνολικά 16 εταιρείες κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για τις: Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι Κρι, Entersoft, Epsilon Net, Παπουτσάνης, Παΐρης, Revoil, Πλαστικά Θράκης, Elton Χημικά, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Εβροφάρμα και Βιοτέρ.
Για φέτος οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προϋποθέσεις είναι ακόμα πιο ευνοϊκές έχοντας ως γενικό δεδομένο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 22%. Από εκεί και έπειτα βέβαια οι διαφοροποιήσεις σχετικά με το άνοιγμα και την ταχύτητα επανεκκίνησης σε επιμέρους κλάδους θα καθορίσουν και την τελική εικόνα. Σημαντικοί παράγοντες επίσης θα αποτελέσουν νέες επενδύσεις και έργα που θα δρομολογηθούν, με αιχμή και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κώστας Χαλιορής Πλαστικά Θράκης – Ο πρωταθλητής των επιδόσεων
Η περίπτωση της Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζει εν μέσω της πανδημίας. Η άμεση κίνηση του μεγαλομετόχου και διοικητικού άρχοντα του ελληνικού «πολυεθνικού» ομίλου Κώστα Χαλιορή να επενδύσει δυναμικά στην παραγωγή μασκών ως προέκτασης των υφασμάτων υγειονομικού υλικού που ήδη παρήγε ο όμιλος υπήρξε καταλυτική για την εκτίναξη των οικονομικών μεγεθών. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 13,9%, στα 339,72 εκατ. ευρώ, το 2020, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 147%, στα 76,55 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 905%, στα 37,3 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο Ομιλος Πλαστικά Θράκης είναι μεταξύ των leaders στην παραγωγή υγειονομικών μασκών πανευρωπαϊκά.
Θανάσης Παπαζηλάκης Εβροφάρμα – Η δύναμη του γάλακτος
Η δεύτερη σε ποσοστιαία αύξηση της κερδοφορίας εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία έχει επίσης έδρα στη Θράκη. Πρόκειται για την εταιρεία Εβροφάρμα των Θανάση και Πασχάλη Παπαζηλάκη. Αναμφισβήτητα ο κλάδος των γαλακτοκομικών αποδείχθηκε και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός μέσα στην πανδημία, κάτι εξάλλου που φαίνεται και από τις επιδόσεις που είχε πέρυσι η εταιρεία. Βέβαια η εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας κατά 587,9% σε σχέση με το 2019 συνδέεται και με το γεγονός ότι η διοίκηση υπό τον κ. Θανάση Παπαζηλάκη, που εκτελεί χρέη προέδρου, φρόντισε να εξοφλήσει και να τακτοποιήσει σημαντικό μέρος των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου το 2019 με κόστος τότε στην κερδοφορία. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 33,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,3%, και τα καθαρά κέρδη ήταν 1,08 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Στασινόπουλος Viohalco – Εδωσαν ώθηση τα ενεργειακά έργα και τα επενδυτικά ακίνητα
Οι επιδόσεις του ομίλου Viohalco υπό τον κ. Γιάννη Στασινόπουλο ήταν αρκετά εντυπωσιακές το 2020, με σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων να εμφανίζει θετική εικόνα παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Αν και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2020 μειώθηκε κατά 8,3%, στα 3,85 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, ως συνέπεια της πανδημίας, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων της περιόδου σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 32,9 εκατ., από 16,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα ενεργειακών έργων του κλάδου καλωδίων, καθώς και στην αύξηση της εμπορικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων, γεγονός που οδήγησε στον αντιλογισμό παλαιότερα αναγνωρισμένων ζημιών απομείωσης.
Μενέλαος Τασόπουλος Παπουτσάνης – Εκτίναξη μεγεθών χάρη στη ζήτηση για είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικά
Μαζί με τα Πλαστικά Θράκης είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις νέες ανάγκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Η μεγάλη ζήτηση για προϊόντα προσωπικού καθαρισμού, σαπούνια αλλά και αντισηπτικά στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό όχι μόνο βοήθησε την Παπουτσάνης να καλύψει το κενό που δημιούργησε το HORECA, αλλά και να σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη και κερδοφορία. Η στρατηγική απόφαση της διοίκησης υπό τον κ. Μενέλαο Τασόπουλο για επέκταση της παραγωγής και στα αντισηπτικά αποδείχθηκε καταλυτική. Ετσι ο κύκλος εργασιών κινήθηκε 33% υψηλότερα, φτάνοντας στα 40,8 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 184%, στα 3,8 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος για το 2021 παραμένει η ενίσχυση του κύκλου εργασιών της, κάτι που ήδη φάνηκε στο α’ τρίμηνο.
Δρ Πάρις Κοκορότσικος Ευρωσύμβουλοι Ανάπτυξη με άρμα τα προγράμματα ΕΣΠΑ
Με τα έκτακτα προγράμματα χρηματοδότησης ή πάσης φύσεως ενισχύσεων μέσα στη χρονιά κυρίως μέσω ΕΣΠΑ να πολλαπλασιάζονται, οι συμβουλευτικές εταιρείες είχαν μια σημαντική ώθηση. Ετσι, η Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. υπό τον δρα Πάρι Κοκορότσικο όχι μόνο κατάφερε να εμφανίσει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και να επιστρέψει σε θετική καθαρή θέση έπειτα από αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 6% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 764.000, αυξημένα περίπου κατά 180%. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, δεδομένων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που καλείται να υλοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο τόσο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027 όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης 2020-2025.
Βυζάντιος Σπυριδογεώργης Byte Computers – Συμμετείχε σε σημαντικά έργα όπως η άυλη συνταγογράφηση
Από τους πρωταγωνιστές της χρονιάς του COVID-19 είναι αναμφισβήτητα και η Byte Computers. Η εταιρεία υπό τον κ. Βυζάντιο Σπυριδογεώργη συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων σε ό,τι αφορά την τεχνολογική επάρκεια και την ψηφιακή οργάνωση των δημόσιων δομών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, η Byte είχε κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της άυλης συνταγογράφησης και στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών που νοσούν από COVID-19, το οποίο συνεχίζει να συνιστά πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 31,66 εκατ. ευρώ έναντι 29,716 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6,6%. Τα EBITDA κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 74,3% και ανήλθαν σε 3,456 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 177,5% φτάνοντας στο 1,66 εκατ. από 0,59 εκατ. ευρώ το 2019.
Μανώλης Καραμολέγκος Καραμολέγκος – Εκτίναξη κερδών και νέο εργοστάσιο
Μπορεί η θυγατρική Απολλώνιον να ακολούθησε την πτωτική τάση που επιφύλασσαν τα lockdown για το σύνολο των αλυσίδων φούρνων, εν τούτοις ο όμιλος Καραμολέγκου, με μπροστάρη τον ιδρυτή και πρόεδρο Μανώλη Καραμολέγκο, κατάφερε να επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας του εν μέσω της πανδημίας. Μια εκτίναξη που ήταν εν μέρει απόρροια της τεράστιας αύξησης των πωλήσεων ψωμιού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ που ενισχύθηκε ως τάση της περιόδους της καραντίνας. Ετσι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 97,39 εκατ. ευρώ και της εταιρείας σε 78,36 εκατ. ευρώ (από 88,58 εκατ. και 67,9 εκατ. αντίστοιχα το 2019). Αύξηση σημειώθηκε και σε επίπεδο κερδοφορίας, με τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου να διαμορφώνονται σε 0,874 εκατ. ευρώ το 2020 από 0,348 εκατ. ευρώ το 2019 και για την εταιρεία σε 2,898 εκατ. ευρώ από 1,159 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα η εταιρεία ήδη κατασκευάζει νέο εργοστάσιο προσβλέποντας σε περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας φέτος. Η νέα παραγωγική μονάδα, συνολικού προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ, η οποία θα συνεισφέρει σε αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους, κατασκευάζεται σε οικόπεδο της πρώην ΑΓΝΟ.
Γιάννης Μίχος Epsilon Net – Πρωτοστάτησε στις εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής
Το 2020 αναμφισβήτητα ήταν μια εμβληματική χρονιά για την Epsilon Net. Η είσοδός της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται να της έδωσε φτερά ανεβάζοντας ρυθμούς με τις εξαγορές της Data Communication και της SingularLogic σε συνεργασία με τη Space Hellas. Μια στρατηγική απόφαση της διοίκησης υπό τον κ. Γιάννη Μίχο με στόχο την επόμενη μέρα σε έναν κλάδο που θα βρίσκεται στην αιχμή των νέων επενδύσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αλλά και του συνόλου της οικονομίας. Η εταιρεία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στον τομέα του business software (εμπορικολογιστικές εφαρμογές, συστήματα ERP και εφαρμογές μισθοδοσίας και συστημάτων HRM) κατάφερε να σημειώσει σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών της. Ετσι, ο όμιλος είχε αύξηση κατά 20,69% στον κύκλο εργασιών, στα 21,69 εκατ. ευρώ, και κατά 132,86% στην καθαρή κερδοφορία, στα 3,27 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, η συμμετοχή της Data Communication στα ετήσια αποτελέσματα του 2020 αφορά μόνο τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, ενώ η SingularLogic δεν συμμετέχει καθόλου, καθώς η εξαγορά της ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος ΕΛΒΕ – Φουλ οι μηχανές για την παραγωγή στολών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΕ Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος έσπευσε πριν από χρόνια να διαφοροποιήσει την εταιρεία και να επεκτείνει τις δραστηριότητες και πέραν της ένδυσης. Η είσοδος στα βρεφικά – παιδικά καταστήματα Λητώ, αλλά και η επέκταση, στα χρόνια της κρίσης, στον χώρο των ΑΠΕ έχουν βοηθήσει αφενός να ισορροπήσει ο όμιλος, αφετέρου να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα σε χώρους με μεγάλη κινητικότητα. Ωστόσο, αυτό που έκανε τη διαφορά το 2020 ήταν η παραδοσιακή δραστηριότητα της ΕΛΒΕ, η παραγωγή στολών εργασίας δημόσιων φορέων και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, στο εργοστάσιό της στον Αγιο Ανδρέα Καβάλας. Η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει περαιτέρω τις πωλήσεις στο εξωτερικό και ήδη έχει εξασφαλίσει για την τρέχουσα χρήση συμβόλαια από τη γερμανική Aστυνομία, τον γερμανικό Στρατό και τους γερμανικούς σιδηρόδρομους. Ο όμιλος ΕΛΒΕ είχε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 33,95 εκατ. ευρώ από 27,8 εκατ. έναν χρόνο πριν. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στα 1,88 εκατ. ευρώ από 436.584 ευρώ.
Θεόδωρος Φέσσας Quest Συμμετοχών – Καβάλησε το κύμα της μεγάλης ζήτησης
Ο όμιλος Quest Συμμετοχών του κ. Θεόδωρου Φέσσα ήταν από τους πλέον κερδισμένους μέσα στην πανδημία. Και τούτο διότι πολλές δραστηριότητές του βρέθηκαν στην αιχμή της ζήτησης που δημιούργησαν οι νέες ανάγκες που πρόβαλε η πανδημία. Η ACS Courier, από τη μία, κατάφερε να διατηρήσει το ηγετικό της προφίλ στις ταχυμεταφορές παρά τους νέους παίκτες και τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στους χρόνους των παραδόσεων. Η Info Quest Technologies, η Uni Systems και η Cardlink, από την άλλη, καβάλησαν το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και των αναγκών για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ακόμα και το ηλεκτρονικό κατάστημα you.gr είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται καθώς το 2020 καταγράφηκε ως η άνοιξη των ηλεκτρονικών αγορών. Συνολικά ο όμιλος Quest Συμμετοχών σε ενοποιημένη βάση κατά το 2020 κατέγραψε πωλήσεις άνω των 720 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA περί τα 60 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν 102,3%, στα 15,95 εκατ. ευρώ από 7,89 εκατ. έναν χρόνο πριν. Οι καλές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς έδωσαν ώθηση και στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου για φέτος που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά και την εν εξελίξει κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω.
Μιχάλης Τσαμάζ ΟΤΕ – Η μετεξέλιξη σε τεχνολογικό όμιλο που αποδίδει
Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ σε όμιλο τεχνολογικό από τηλεπικοινωνιακό τα τελευταία χρόνια αποφέρει ήδη καρπούς. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε πέρυσι και η μεγάλη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες πάσης φύσεως, τις οποίες πλέον προσφέρει ο όμιλος: από την ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων έως το delivery. Ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών μπορεί να παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε σχέση με το 2019, στα 3,25 δισ ευρώ, αλλά η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε σχεδόν 75%, με άξονα κυρίως την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής, φτάνοντας στα 375,7 εκατ. ευρώ από 42,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Για το 2021 επικρατεί αισιοδοξία στη διοίκηση του ομίλου, καθώς προχωρά ο μετασχηματισμός με μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του ομίλου που συνοδεύτηκε από ένα σημαντικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού. Επίσης, η συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για τρία χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League ισχυροποιούν τη θέση του ομίλου.
Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ -Το μεγάλο turnaround story της χρονιάς
Μέχρι πριν από αρκετούς μήνες η επιστροφή της ΔΕΗ σε κερδοφορία φάνταζε περισσότερο σαν όνειρο. Ωστόσο αποδείχθηκε το μεγαλύτερο turnaround story, αφού από καθαρές ζημίες 1,68 δισ. ευρώ το 2019 κατάφερε πέρυσι να σημειώσει καθαρά κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι για τη στροφή ήταν αρκετοί. Κατ’ αρχάς, η βελτίωση του μεικτού περιθωρίου λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεύτερον, η μείωση των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επιπτώσεις του COVID-19. Επίσης, θετικά επέδρασε και ο χαμηλότερος όγκος εκπομπών CΟ2, απόρροια της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής. Επιπλέον, σημαντική εξοικονόμηση προήλθε και από το χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας, ενώ θετικό αποτέλεσμα είχε και μια δομική αλλαγή όπως η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Εντός του 2020 η ΔΕΗ έθεσε τις βάσεις για τη νέα αναμορφωμένη εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζοντας νέα εταιρική ταυτότητα και εισάγοντας νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο θα επεκταθεί περαιτέρω φέτος.
Γιώργος Μυλωνάς Αλουμύ – Δυναμικό reboot μετά την αναδιάρθρωση
Τη χρονιά του COVID-19 η Αλουμύλ του κ. Γιώργου Μυλωνά γύρισε σελίδα μετά τα προβλήματα που είχαν μεγεθυνθεί κατά τη δεκαετή ελληνική κρίση. Η βιομηχανία αλουμινίου κατάφερε να προσαρμοστεί σε επίπεδα όπου οι ταμειακές ροές αποκτούσαν νόημα εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενδυνάμωσε σημαντικά το περιθώριο κέρδους της και παράλληλα αναδιάρθρωσε τον δανεισμό της. Ετσι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Αλουμύλ μπορεί να παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε σχέση με το 2019, στα 241,1 εκατ. ευρώ, εν τούτοις είδε τα EBITDA του να αυξάνονται κατά 8,2%, στα 24,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, κέρδη εμφανίζουν και τα αποτελέσματα μετά φόρων από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες, ανερχόμενα σε 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 360%. Τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης είναι πιο εμφανή στην μητρική εταιρεία που είδε κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ όταν το 2019 κατέγραψε ζημιές 2,9 εκατ. ευρώ. H θετική πορεία συνεχίζεται και το 2021 με τις επιδόσεις του Ομίλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, να εμφανίζουν αυξηση 21,3% στο α’ τρίμηνο.
Διαβάστε ακόμη:
Βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί: Πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα 17 Μαϊου (vid)
Γεωργιάδης: Μη επιστρεπτέο και γενναίο το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού
Ήρθε στην Αμερική με μόλις $10 και σήμερα είναι εκατομμυριούχος – Οι τρεις συμβουλές που δίνει