Όταν ο πιο γνωστός επενδυτής παγκοσμίως δεν νιώθει άνετα να επενδύσει τα χρήματά του, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να ανησυχούμε;
Ο Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος έχει δηλώσει ότι η αγαπημένη του περίοδος κατοχής μιας μετοχής είναι «για πάντα», συνεχίζει να έχει σημαντικά ποσά επενδύσεων σε αμερικανικές εταιρείες. Αλλά ποτέ δεν έχει αφαιρέσει τόσα πολλά – ένα τεράστιο ποσό 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και ισοδύναμα, κυρίως με τη μορφή ομολόγων των ΗΠΑ.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτού του θησαυρού, σκεφτείτε ότι η Berkshire Hathaway θα μπορούσε να εξαγοράσει όλες τις εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες εκτός από τις 25 περίπου πολυτιμότερες, και να της μείνουν και «ρέστα». Εκτός από το ότι άφησε τα μερίσματα να συσσωρευτούν στον ισολογισμό του, ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων πούλησε επιθετικά δύο από τις μεγαλύτερες μετοχές του τους τελευταίους μήνες, την Apple και την Bank of America. Και, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σταμάτησε να αγοράζει περισσότερες μετοχές των εταιρειών που γνωρίζει καλύτερα, μεταδίδει η Wall Street Journal.
O φαινομενικά πάντα αισιόδοξος και υπομονετικός Μπάφετ ήταν προσεκτικός στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1969, όταν πούλησε μετοχές και είπε ότι οι αγορές ήταν πολύ ταραχώδεις. Επίσης συγκέντρωνε σημαντικά μετρητά τα χρόνια που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης -χρήματα που χρησιμοποίησε ευκαιριακά.
Με τα έντοκα γραμμάτια να αποδίδουν τώρα περισσότερα από την πιθανή απόδοση των μετοχών, μπορεί να φαίνεται ότι ο Μπάφετ έχει αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες από το χαρτοφυλάκιό του, καθώς δεν υπάρχει ανοδική πορεία στις ριψοκίνδυνες μετοχές. Ωστόσο ο ίδιος έχει πει ότι θα ήθελε πολύ να ξοδέψει τα χρήματα που έχει στην άκρη.
«Αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να κάνουμε είναι να αγοράσουμε εξαιρετικές επιχειρήσεις», ανέφερε στην ετήσια συνεδρίαση της Berkshire το 2023. «Αν θέλαμε να αγοράσουμε μια εταιρεία για 50, 75 ή 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαμε να το κάνουμε».
Υπενθυμίζεται ότι η η Berkshire είναι μία από τις εννιά εταιρείες στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Θα μπορούσαν βέβαια τα παραπάνω να σημαίνουν ότι ο Μπάφετ βλέπει αξία στο να διατηρήσει μετρητά ενόψει της επόμενης κρίσης ή της γενικότερης ταραχής στην αγορά; Ναι, αλλά δεν το λέει.
Διαβάστε ακόμη
Schroders Insight: Οι επιπτώσεις του comeback του Τραμπ σε οικονομία και επενδυτές
Από τη νέα χρονιά μπλε τιμολόγια για νοικοκυριά και πορτοκαλί για επιχειρήσεις
Άκτωρ: «Μπόνους» 93,5 εκατ. λίγο πριν την παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα