search icon

Επενδύσεις

«Βολές» από Κομισιόν: «Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η διαχείριση του real estate του ελληνικού Δημοσίου»

Πιο ολιστική προσέγγιση ζητούν οι θεσμοί για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ. Οι αναφορές στην έκθεση για ΟΑΚΑ και Γούρνες Ηρακλείου

Στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των δημοσίων ακινήτων καταλήγει στα σχόλια της, για μία ακόμη φορά, η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα, ζητώντας μία πιο συνολική προσέγγιση στην αξιοποίησή τους.

Oπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «παραμένει σε εκκρεμότητα η εφαρμογή μιας πιο «ολιστικής» στρατηγικής από πλευράς της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο να αυξηθούν οι ρυθμοί αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων κάτω από την «ομπρέλα» της εταιρείας. Η ΕΤΑΔ, συνέχισε μεν τις προσπάθειές της, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων από το χαρτοφυλάκιό της και πράγματι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όμως σε συγκεκριμένα- μεμονωμένα projects». Ωστόσο, «δεν είναι εμφανείς συστημικές βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο με ένα πιο συνολικό τρόπο, ώστε να επιτευχθούν αντίστοιχα πιο συνολικές αποδόσεις».

Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και η εξασφάλιση υπεραξιών από το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων ακινήτων, αποτελεί κρίσιμη ευθύνη της ΕΤΑΔ και σημείο- κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας, επισημαίνουν οι θεσμοί. Για να υπάρξει ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, είναι θεμελιώδες για την ΕΤΑΔ «να θεωρείται και να λειτουργεί με κριτήρια διαχείρισης ακινήτων του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία επανειλημμένα στις εκθέσεις της αναφέρεται στις καθυστερήσεις αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των δημοσίων ακινήτων. Η άσκηση αποτίμησης των δημοσίων ακινήτων σε βάθος 18μήνου θα δημιουργήσει, σύμφωνα με την Κομισιόν, μια πιο σαφή βάση ώστε να αξιολογηθούν οι τυχόν αποδόσεις και η βελτίωση της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των δημοσίων ακινήτων.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρεται και στο πλάνο για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι για το οποίο, οι αρμόδιες αρχές συνέχισαν με την επεξεργασία του masterplan και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μελέτη που θα καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα παρέχει στοιχεία για τη μελλοντική χρήση τους ως αστικό πάρκο, αξιοποιώντας παράλληλα τον κεντρικό αθλητικό χαρακτήρα και προσθέτοντας διάφορες μικτές χρήσεις ώστε το project να είναι πιο ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ξεχωριστά, οι αρχές βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας διαγωνιστικής διαδικασίας για μια πιο λεπτομερή μελέτη σκοπιμότητας (συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου) με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και την στρατηγική που περιλαμβάνονται στην προκαταρκτική μελέτη των συμβούλων. Αυτή η μελέτη σκοπιμότητας μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2023. «Επαναλαμβάνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας μία συνολική προσέγγιση για το ΟΑΚΑ που θα διασφαλίζει ότι θα παράγονται αρκετά έσοδα για την οικονομική βιωσιμότητα μιας υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεων εντός αστικού ιστού σε μακροπρόθεσμη βάση, καλύπτοντας όχι μόνο τη συντήρηση, αλλά και τις απαιτούμενες βελτιώσεις και επενδύσεις».

Στο «μέτωπο» των τουριστικών επενδύσεων, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου ως γνωστόν, έχει καταλήξει στην R.E.D.S. κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού, με ένα τίμημα 42,2 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022.

Διαβάστε  ακόμη:

Η νέα εικόνα της Ευρώπης και τα οφέλη μέσα στον πόλεμο, οι χάρες της Αριάδνης, το… μοντέλο υποδιοικητής και η ορθόδοξη τράπεζα

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)

Το ρωσικό ρούβλι πέφτει σχεδόν 30% μετά τις νέες κυρώσεις – Στα ύψη το πετρέλαιο

Exit mobile version