Στα 33- 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα έσοδα από μισθώματα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας άνοδο από 24% έως 31%, ενώ η εταιρεία έχει υπολογίζει ένα κόστος επενδυτικού πλάνου που αγγίζει τα 207 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024- 2028.

Την εκτίμηση έδωσε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος κ. Βασίλης Φουρλής για την εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων με μία αξία χαρτοφυλακίου στα 484 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 (+183 εκατ. ή +61% έναντι του 2022), όπου ποσοστό 63,6% κατέχει η Fourlis Group, 10,4% η Autohellas, 3,1% η Latsco και ένα ποσοστό άνω του 22% είναι στη διασπορά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τις δρομολογημένες επενδύσεις έως το 2028 η εκτιμώμενη αξία του χαρτοφυλακίου θα κυμανθεί στα 720- 740 εκατ. ευρώ και « στα επόμενα χρόνια θέλουμε να προσεγγίσουμε το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές και περαιτέρω ανάπτυξη». Ερωτηθείς για τους «ισχυρούς μετόχους» στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και το θέμα της διασποράς ο κ. Φουρλής απάντησε ότι «η Fourlis έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το ποσοστό κάτω από το 50% ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά για να αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα της μετοχής. Οι υπόλοιποι ισχυροί μέτοχοι στις ΑΕΕΑΠ υπάρχουν και θα υπάρχουν, ώστε να είναι οι εταιρείες δυναμικές, αυτόφωτες, να έχουν τη δική τους προοπτική και να μην αποτελούν ‘’παραμάγαζα’’ μεγάλων ομίλων».

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Παπούλη το αναπτυξιακό πλάνο αποτελείται από δύο έργα υπό κατασκευή αυτή την στιγμή, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα και αυτό του Ηρακλείου, ενώ σε φάση αδειοδοτικής- πολεοδομικής και σχεδιαστικής ωρίμανσης βρίσκονται 4 ακόμη ακίνητα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον στο χαρτοφυλάκιό της 13 ακίνητα παραγωγής εισοδήματος εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Ελλάδα, 1 στη Κύπρο και 1 στη Βουλγαρία. Η μέση υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης στα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είναι στα 11 χρόνια και ο τζίρος των μισθωτών είναι στα 450 εκατ. περίπου ετησίως, με έναν αριθμό επισκεπτών στα 20 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση στα εμπορικά πάρκα.

Ως προς τα δύο νέα έργα, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι κατά 80% έτοιμο και θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2024 περιλαμβάνοντας ένα ΙΚΕΑ νέας γενιάς της Fourlis Group καθώς και καταστήματα άλλων 8- 9 αλυσίδων «με τις οποίες βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής των συμβολαίων». Το εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο είναι κατά 25% έτοιμο, η λειτουργία του θα ξεκινήσει στα μέσα του το 2025 και θα περιλαμβάνει επίσης ένα ΙΚΕΑ νέας γενιάς μαζί με άλλες δύο αλυσίδες. Σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρείας, «πρόκειται για ένα δείγμα για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν 15-20 αντίστοιχα πάρκα ανά την Ελλάδα».

Στα τέσσερα επόμενα projects που είναι σε φάση ωρίμανσης περιλαμβάνονται τα δύο κέντρα logistics σε Ελευσίνα (σε 106 στρέμματα με επιφάνειας 56.500 τ.μ.) και σε Ασπρόπυργο (σε 111 στρέμματα με 51.100 τ.μ.) και τα δύο εμπορικά πάρκα το ένα στα Σπάτα (σ.σ. δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τελικός σχεδιασμός) και το δεύτερο στο Ελληνικό, εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας με τo φορέα ανάπτυξης του έργου, τη Lamda Development, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο έως το 2027.

Σύμφωνα με τον κ. Παπούλη, στους στόχους του 2024 για την ΑΕΕΑΠ είναι η άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΙnterIkea Group για την ανάπτυξη του Διεθνούς Κέντρου Διανομής, με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2025, η μείωση του επιτοκιακού κόστους εξασφαλίζοντας νέες γραμμές χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και χρήση των προνομιακών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η μείωση του αριθμού των θυγατρικών εταιριών από 10 σε 7 μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως μέχρι το τέλος του 2024.

Διαβάστε ακόμη 

Τα… ψιλά γράμματα της πάγιας ρύθμισης

ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

Christel Delberghe (EuroCommerce): Γιατί είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακρίβεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ