Στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Καρυάτιδων ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη στην περιοχή του Μακρυγιάννη δρομολογείται τώρα ένα ακόμη ξενοδοχειακό project πολυτελείας.
Το νέο ξενοδοχείο που θα έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι περιλαμβάνει και την ένταξη σε αυτό κτιρίου με διατηρητέες όψεις συνδέεται με τον Δημήτρη Τρυφωνόπουλο ο οποίος είχε διατελέσει στη θέση του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, την περίοδο από το 2015- 2017. Εκτοτε ο ίδιος έκανε «άνοιγμα» στο κομμάτι του τουρισμού πολυτελείας, δραστηριοποιούμενος και στη Σαντορίνη με το συγκρότημα ‘’Desiterra Suites & Villas’’, ενώ τώρα προωθεί το νέο εγχείρημα στην «καρδιά» της τουριστικής Αθήνας στην περιοχή Μακρυγιάννη. Στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία επταώροφου ξενοδοχείου στο ακίνητο επί των οδών Ροβέρτου Γκάλλι 7 και Καρυατίδων 16 όπου βρίσκεται και διώροφο κτίριο με χαρακτηρισμένες ως μνημεία τις όψεις του.
Το ακίνητο λόγω θέσης και χαρακτήρα έχει περάσει το τελευταίο διάστημα από πλείστες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έγκριση της σχετικής μελέτης για την «ανέγερση επταώροφου ξενοδοχείου με διατήρηση των χαρακτηρισμένων ως μνημείων όψεων του υφιστάμενου διώροφου κτηρίου», μαζί με την έγκριση για τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των όψεων και των λοιπών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Ιδιοκτησιακά το ακίνητο συνδέεται με την εταιρεία ‘’Tryfon Leisure & Luxury Villas A.E.”, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Τρυφωνόπουλο, o οποίος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει και σε δημόσιες τοποθετήσεις του την υπεραξία που φέρνει ο τουρισμός πολυτελείας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Η έγκριση για το νέο project στην Αθήνα δίνεται με το σκεπτικό ότι το έργο, με βάση τη μελέτη, «δεν προκαλεί βλάβη στο μνημείο, αλλά αντίθετα θα συντελέσει στην αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων όψεών του», ενώ τίθενται συγκεκριμένοι όροι, πέραν φυσικά , ότι το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα γίνει υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Υπηρεσίας.
Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία το 2006 διότι «πληρούν τις απαιτούμενες αυξημένες προϋποθέσεις και είναι χαρακτηριστικά δείγματα ύστερου νεοκλασικισμού με στοιχεία εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα». Με το δεδομένο ότι προβλέπεται η ανέγερση επταώροφου ξενοδοχείου, στους σχετικούς όρους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται «να γίνει έρευνα υλικών της κατασκευής», «οι όψεις να παραμείνουν ορατές και να γίνουν οι αντίστοιχες μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές)», «ο χρωματισμός της επιφάνειας του νέου κτιρίου να είναι πιο ανοικτός από τον χρωματισμό του μνημείου, ομοιογενής και ουδέτερος», «να διατηρηθούν στο εσωτερικό οι τοίχοι και τα ανοίγματα των υπόλοιπων τριών όψεων του κτιρίου με τη μέγιστη υλική διατήρηση όλων των όψεων του υπάρχοντος κτιρίου», επίσης, «να υπάρξει αναμόρφωση και τεκμηρίωση επάρκειας του τρόπου σύνδεσης των διατηρούμενων όψεων με το νέο φέροντα οργανισμό», κ.ο.κ..
Ειδικά σε σχέση με τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου των όψεων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων, ορίζεται ότι οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πρέπει να κατατεθεί έκθεση πεπραγμένων με φωτογραφική τεκμηρίωση.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και οι «παγίδες» της παράτασης
Πλειστηριασμοί: Το «Αλκυονίς», ο κλοιός των σφυριών και το «θρίλερ» με την τιμή εκκίνησης
ΑΒΑΞ: Έμφαση σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ με συμμετοχή σε διαγωνισμούς ύψους €3,5 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ