Νέος κύκλος επενδύσεων είναι σε εξέλιξη για τα ελληνικών συμφερόντων funds από τις αρχές του έτους, με τον …πήχη να ανεβαίνει όσο περνούν οι μήνες.
Γνωστοί επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν στα σχήματα, ισχυροί θεσμικοί επενδυτές, μάνατζερς και διαχειριστές βρίσκονται «επί ποδός» και όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο newmoney ο Νίκος Κούλης, το δεύτερο fund της DECA Investments της οποίας ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος και CEO, συζητά ήδη με 4 εξωστρεφείς και δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες – υποψήφιες για την ένταξη τους στο portfolio του Diorama II και λίαν προσεχώς αναμένεται η πρώτη κίνηση, πιθανότατα από τους κλάδους των business services, τεχνολογίας – με την ευρύτερη έννοια – και food & beverage.
Μετά την άντληση κεφαλαίων ύψους 158 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη περίοδο διάθεσης (first closing) και με δεδομένη την παρουσία ισχυρών επενδυτών στην «ομάδα» του, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αλλά και την επιβεβαίωση της κινητικότητας που υπάρχει γύρω από αυτό με τον πιο επίσημο τρόπο, η αγορά μετρά αντίστροφα πλέον για τις πρώτες ανακοινώσεις της DECA σχετικά για εισόδους στο χαρτοφυλάκιο του Diorama II. Ταυτόχρονα, πλησιάζει το timing για το τρίτο exit του Diorama I, ύστερα από αυτά στις Viva και Atlas Tapes.
H EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη, ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού κλάδου και όχι μόνο, με την είσοδο του 2022 προχώρησε στην 6η του επένδυση (ύψους 6 εκατ. ευρώ), στην Αρχειοθήκη Α.Ε., κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης (που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και φύλαξης ηλεκτρονικού και φυσικού αρχείου) αποκτώντας μειοψηφική συμμετοχή.
Ο κ.Ταμβακάκης επιβεβαίωσε τον ίδιο μήνα -κατά την ημέρα των ανακοινώσεων για την εξαγορά της Encode από την Obrela Security Industries– την πρόθεση της EOS να συμμετάσχει σε νέα ΑΜΚ της δεύτερης και να ενισχύσει περαιτέρω το πλάνο της, όντας ήδη επενδυτής μιας από τις ισχυρότερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, όπως συνέβη και με το LATSCO Family Office.
Είχε προηγηθεί το 2021 η επένδυση 7 εκατ. ευρώ στον τομέα των τροφίμων, στην Eurocatering (Φρεσκούλης), με συνεπενδυτή το Elikonos 2 S.C.A. SICAR (4 εκατ. ευρώ) και το exit από την αλυσίδα αθλητικών ειδών Cosmos Sport, ενώ, τον περασμένο Φεβρουάριο ακολούθησε η συμφωνία για της EOS Capital Partners για την από κοινού απόκτηση με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ.
Παρά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Απόστολος Ταμβακάκης χαρακτήρισε ως μια «βαριά» επενδυτικά χρονιά το 2022 από το βήμα του Delphi Economic Forum.
Μοιραία, η προσοχή στρέφεται στην επόμενη κίνηση του ελληνικού fund, με τα τρόφιμα και την τεχνολογία να διατηρούνται στο «κάδρο» των εξελίξεων.
Οι νέοι στόχοι του Ν.Καραμούζη
Περίοδο γενικότερης επενδυτικής ετοιμότητας διανύουν και άλλα greek funds, «παίκτες» με συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Που ακόμα και αν έχουν έδρα στο εξωτερικό, εξακολουθούν να στοχεύουν στην ελληνική αγορά…
Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) με Εκτελεστικό Πρόεδρο του ένα άλλο προβεβλημένο τραπεζικό στέλεχος, τον Νίκο Καραμούζη, τον Μάρτιο απέκτησε μέσω της θυγατρικής Cordia (πρώην Engie Hellas), πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office, με στόχο την δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων.
Το SMERC διεύρυνε την γκάμα του φέτος με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Πλακεντία Κτηνιατρική ΑΕ τέλη Μαρτίου, όπως επίσης και με την συμφωνία εξαγοράς του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & SPA στην Πάτμο τον Απρίλιο, μια επενδυτική κίνηση 17 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει ποιοτικά και να επεκτείνει τις υποδομές του, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητα των 175 κλινών του.
Το fund διαχειρίζεται αυξημένα κεφάλαια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές και μεταξύ άλλων «λοκάρει» επιχειρήσεις από τον αγροτικό τομέα (ρύζι, όσπρια), τον κλάδο τροφίμων, logistics, μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.α.
Το μπαράζ ενός διψήφιου αριθμού επενδύσεων της τελευταίας τριετίας από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), με πιο πρόσφατη αυτή των 7 εκατ. ευρώ στην Select Fish S.A., η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών, προϊδεάζει για μια ανάλογη συνέχεια με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου συμμετοχών από εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις.
VNK Capital: Διερεύνηση ευκαιριών και νέο exit
Το family fund του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης Κάτσου, το VNK Capital, οικογένειας στα χέρια της οποίας «γιγαντώθηκε» η Pharmathen πριν από το …διπλό deal της πώλησης της, είναι γνωστό ότι «βολιδοσκοπεί» νέες εξαγορές εταιρειών ή ποσοστών τους στο πλαίσιο των νέων επενδύσεων του σε τομείς όπως αυτοί του φαρμάκου, για την ενίσχυση της Innovis, των τροφίμων, μέσω της μετοχικής παρουσίας του στην Παλίρροια, με τη διερεύνηση ευκαιριών να φθάνει και στον τεχνολογικό τομέα (μη εξαιρουμένης κάποιας ταχέως αναπτυσσομένης start up).
Όπως έχει πει ο επικεφαλής της, Κωνσταντίνος Σουλιώτης, η Παλίρροια δρομολογεί την εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών τροφίμων, σε χρόνους ολοκλήρωσης οι οποίοι θα εξαρτηθούν και από τις συνθήκες στην αγορά.
Επιπλέον, οι νέες επενδύσεις της εισηγμένης Ideal Holdings (η οποία εξαγόρασε τη νοτιοαφρικανική Coleus Packaging που παράγει μεταλλικά πώματα και την εταιρεία υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Netbull, μέσω των θυγατρικών Astir Vitogiannis και Adacom) αφορούν το VNK Capital, ως μέτοχο της με μερίδιο 5,23%…
Όμως, κάθε νόμισμα διαθέτει δυο όψεις. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις αποεπενδύσεις, όπως προαναφέρθηκε, με συνηθέστερο στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές υπεραξίες και πολύ σπανιότερο την παραδοχή εσωτερικών διαφωνιών.
To VNK Capital έκανε ένα ακόμα exit μετά από αυτά στους κλάδους των logistics (Foodlink) και του yachting (First Quality Yachts), με την πώληση του ποσοστού που κατείχε στις αντίστοιχες εταιρείες – πέρα από την σταδιακή μεταβίβαση της Pharmathen, σε δυο φάσεις, το 80% το 2015 και το 20% το 2021.
Συγκεκριμένα, η νέα «έξοδος» αφορά την αγορά ακινήτων και ειδικότερα το Butterfly Residences: ένα ενδιαφέρον project ανάπτυξης συγκροτήματος 4 ανεξάρτητων πολυτελών, υπερσύγχρονων τριώροφων κατοικιών προς πώληση, εμβαδού από 360 τ.μ.-500 τ.μ. έκαστη στο Καβούρι (στην Βουλιαγμένη, κομμάτι της υπό διαμόρφωση Athens Riviera), μια από τις ακριβότερες περιοχές όλης της Ελλάδας, στο οποίο όπως είχε γράψει το newmoney το family fund συμμετείχε με αρχική επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Στο real estate κορυφαία επένδυση ήταν και παραμένει, άλλωστε, για την οικογένεια Κάτσου η από κοινού με θυγατρική της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού (12,83% αρχικά, 10,07% σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, με «φόντο» το μεγαλόπνοο έργο του Ελληνικού απ’ όπου έχουν προκύψει κιόλας υψηλές υπεραξίες.
Δεύτερη φετινή επένδυση από Brookstreet
Το Brookstreet Equity Partners LLP με έδρα την Βρετανία και Managing Partner τον Όμηρο Σαρίκα πρόσθεσε και δεύτερη φετινή επένδυση από τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα στο portfolio του (μετά από την Cyberowl που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια για τη ναυτιλία και συνεργάζεται με κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές) στην Behavioral Signals, start up με έδρα στο Λος Άντζελες την οποία ίδρυσαν Έλληνες και καινοτομεί στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).
Πριν από μερικές ημέρες το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge II (Εύη Ανδριανού, Γιώργος Μαυρίδης, Μίλτος Κορνάρος) επένδυσε στις WebHotelier και primalRES.
Διαβάστε ακόμη
«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας
Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα
H Ελλάδα στο Διάστημα – Πρόγραμμα… made in Greece με πάνω από 200 εκατ. ευρώ