Οι επενδύσεις των ελληνικών ομίλων πληροφορικής δεν σταματούν.

Αντιθέτως, όλοι σχεδόν οι «παίκτες» της εγχώριας αγοράς επιδιώκουν να διατηρήσουν τους ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς αύξησης των μεγεθών τους είτε με οργανική ανάπτυξη είτε με εξαγορές άλλων εταιρειών, που αποτελούν βασικό κομμάτι των πλάνων τους, πέρα από τις δαπάνες τους για το R&D και το προσωπικό τους.  

Το 2024 θεωρείται η πιο «γεμάτη» χρονιά των τελευταίων ετών από πλευράς εξελίξεων, καθώς προηγήθηκαν μεταξύ άλλων τα μεγάλα deals για τις Epsilon Net και Entersoft. 

Στον απόηχο αυτών των συμφωνιών, καταγράφεται και ένας σημαντικός αριθμός άλλων αντίστοιχων κινήσεων για μικρότερες εξαγορές, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν -κατά τα φαινόμενα- έως το τέλους του χρόνου. 

Σε δυόμιση μήνες θα γίνει ο απολογισμός της χρήσης, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί στο finish του ’24. Πιθανολογείται όμως ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον μια ή και δυο εξαγορές άλλων εταιρειών από εισηγμένες, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής. 

Τι βάζουν στα «ραντάρ» τους οι ελληνικοί όμιλοι; Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και την Κυβερνοασφάλεια να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στους σχεδιασμούς των ομάδων, θεωρείται πασιφανές ότι δεν επιδιώκουν… άθροιση εσόδων, ούτε η εμπορική λογική είναι αυτή η οποία διέπει τις αποφάσεις και τις ενέργειες των διοικήσεων. Βασικός στόχος τους είναι να διευρύνουν το εκτόπισμα των εταιρειών τους στην διεθνή τεχνολογική αγορά για να μπορέσουν να μπουν στην επόμενη μέρα πιο δυνατές.  

Οι προβλέψεις μιλούν άλλωστε για διατήρηση των υψηλών μέσων ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου και στην «μετά RRF εποχή», με δεδομένο ότι δεν ασχολούνται όλες οι εταιρείες με τα χρηματοδοτούμενα έργα για τον δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας και οι διεθνείς συνεργασίες ήδη αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών πολλών από αυτές…

Οι νέες εξαγορές στην πληροφορική προχωρούν με διαφορετικές ταχύτητες, αφού αρκετοί από τους ελληνικούς ομίλους βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις των αναζητήσεών τους. Η είσοδος σε νέα πεδία της τεχνολογικής αγοράς και η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους θεωρούνται βασικά κριτήρια των επιλογών τους.  

 

Πιο κοντά σε νέες εξαγορές φέρονται η Profile Software και η Q&R, επενδύσεις που ενδεχομένως να πετύχουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η μεν πρώτη κινείται για την απόκτηση εταιρείας στο εξωτερικό στον τομέα του λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (ή που θα έχει σχέση με αυτόν), εξετάζοντας στόχο στη Βρετανία, αλλά και άλλους σε γερμανόφωνές και ισπανόφωνες αγορές, ενώ η δεύτερη βολιδοσκοπεί τη συμμετοχή της σε εξωστρεφείς εταιρείες στους κλάδους της ΑΙ, του cyber security και του fintech. 

Η Performance Technologies ανακοίνωσε πρόσφατα την μετοχική είσοδό της σε startup στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταυτόχρονα «σκανάρει» εταιρείες προς εξαγορά με αντικείμενο σε ΑΙ, cyber security και data analytics. 

Προηγήθηκε μια άλλη επένδυση σε startup στην Ευρώπη από ελληνική εταιρεία πληροφορικής, την Uni Systems του ομίλου Quest, στο Λουξεμβούργο, μέσω της οποίας ενισχύει την παρουσία της στον τομέα του Asset Tokenization και εξετάζει, παράλληλα, άλλους στόχους με 4 χαρακτηριστικά, δηλαδή να διαθέτουν αυτοί:  α) ισχυρή τεχνολογική βάση, β) εσωτερικά ανεπτυγμένες λύσεις IP, γ) στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται και να ταυτίζεται με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Uni Systems και, οπωσδήποτε, δ) διεθνή προοπτική.

Εξαγορές με κύριο στοιχείο την συμπληρωματικότητα ως προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της «βλέπει» και η Space Hellas, χωρίς να αποκλείει κίνηση και μέσω της θυγατρικής της SingularLogic. Το «ραντάρ» και αυτής της εισηγμένης εστιάζει, ανάμεσα σε άλλα, επίσης σε ευκαιρίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Κυβερνοασφάλεια. 

Ολοκληρώνοντας, η Real Consulting προετοιμάζει νέες κινήσεις της για την απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε άλλες ξένες εταιρείες πληροφορικής στο εξωτερικό πέραν αυτών που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, σε μια προσπάθεια να «ανοιχτεί» και γεωγραφικά.

Η Ideal Holdings με βάση όσα έχουν δηλωθεί εκ μέρους της ηγεσίας της θα «δει» και άλλη εξαγορά στον κλάδο σε «δεύτερο χρόνο» μετά από την πρόσφατη απόκτηση του 75% της BlueStream (στρέφοντας την προσοχή της πλέον και σε νέες δραστηριότητες, πέρα από τις υφιστάμενες), ενώ απόλυτα ενεργή επενδυτικά παραμένει και η μη εισηγμένη SoftOne που πέτυχε την είσοδό της σε νέες κάθετες αγορές, όπως αυτή της εστίασης.

Ένα ερώτημα είναι τι θα κάνουν Epsilon Net και Entersoft μετά την έξοδό τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών με νέες μετοχικές συνθέσεις, καθότι πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια στις εξαγορές με άλλεπάλλες συμφωνίες στον τομέα του business software, όπως έπραξε και η SoftOne. 

Στο «παιχνίδι» των εξαγορών είναι πάντα και η Netcompany-Intrasoft, χωρίς να διαρρέουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της σε αυτό το πεδίο της αγοράς.  

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Τα σχολεία εξετάζουν την ολική απαγόρευση στα κινητά τηλέφωνα

Πώς η SAP εκθρόνισε την ASML ως πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας

Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα