Πράγματι, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με την αξία της εν λόγω αγοράς να υπολογίζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο η αγορά crypto έφτασε για πρώτη φορά να αξίζει τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και το τελευταίο διάστημα, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο όπως επίσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρακολουθούν με μια πιο θετική διάθεση τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, στο μεταξύ δεν παύουν να προειδοποιούν τους επενδυτές συμβουλεύοντάς τους να είναι προσεκτικοί. Μια πιθανή φούσκα θα οδηγούσε αναπόφευκτα, σε μια νέα οικονομική αστάθεια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 1.000 ενήλικες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε πως τα κρυπτονομίσματα ήταν η πρώτη επένδυση για το 45% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 – 29 ετών. Το ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ανέφερε ότι ενώ περισσότερα από 16.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα έχουν εισαχθεί σε διάφορα χρηματιστήρια, μόνο τα 9.000 περίπου παραμένουν σήμερα ενεργά.
Όσο για τα υπόλοιπα 7.000 και κάτι, απλώς δεν καρποφόρησαν. Ορισμένοι προγραμματιστές αποχώρησαν ενώ ακόμη, ένα μεγάλο μέρος αυτών των κρυπτονομισμάτων σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δημιουργήθηκαν για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Μιλώντας στο CNBC, o Φιν Τζούντελ, ένας 22χρονος investment banker αποκαλύπτει πως την πρώτη φορά που αποφάσισε να ποντάρει τα χρήματά του σε κρυπτονόμισμα τα έχασε καθώς όπως αποδείχτηκε αργότερα το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ήταν απάτη. Συμβουλεύει τους νέους επενδυτές στο χώρο, να πραγματοποιούν μια λεπτομερή έρευνα προτού επενδύσουν τα χρήματά στη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τον Μίρον Τζομπσον, επενδυτή, οι περισσότεροι νέοι σήμερα δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν. «Οι νέοι στο χώρο θα πρέπει να γνωρίζουν πως ναι μεν μπορείς να βγάλεις χρήματα όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις τα πάντα» υποστηρίζει προσθέτοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να επενδύουν όλα τους τα χρήματα σε ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο πόσο μάλλον αποκλειστικά, στα κρυπτονομίσματα. O Έβαν Παπαγεωργίου του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως πρόκειται για έναν χώρο που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. «Υπάρχουν χάκερς, απάτες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλές ακόμη, παράνομες δραστηριότητες» αναφέρει.
Η Νο. 1 συμβουλή για τον Τζούντελ, είναι οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται σε τι ακριβώς σκοπεύουν να ποντάρουν τα χρήματά τους. Αυτές είναι οι ερωτήσεις που σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του προτού αποφασίσει να επενδύσει σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα.
- Η ιδρυτική ομάδα κατέχει πολλά περιουσιακά στοιχεία; Απαγορεύεται να τα πουλήσουν όλα ταυτόχρονα;
- Προσπαθούν να κερδίσουν χρήματά υπερτιμώντας την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων;
- Ποιος είναι ο στόχος τους; Έχουν να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον πραγματικό κόσμο;
Διαβάστε ακόμα:
Εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές: +33,7% τον Νοέμβριο – Πώς κινείται η αγορά
Λόρεν Κόνραντ: Τηλεοπτική περσόνα, σχεδιάστρια και συγγραφέας – Πώς κατάφερε να βγάζει εκατομμύρια