Ένα project για τουρισμό υψηλών προδιαγραφών αξίας άνω των 171 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να αναδείξει έναν προορισμό, εκτός των κλασικών και πολύ δημοφιλών νησιωτικών προορισμών της χώρας, αυτή τη φορά στο Βόρειο Αιγαίο.
Ο λόγος για το ‘’Limnos Resort’’ στην περιοχή της Μύρινας στη Λήμνο, που προωθεί η οικογένεια Μπούμπουρα (καταγόμενη από το νησί, γνωστή όμως από την επιχειρηματική της παρουσία για πάνω από δυόμιση δεκαετίες στην Ουκρανία), έχοντας ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό από την προηγούμενη δεκαετία και τώρα προχωρά σταδιακά με τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων.
Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά έδωσε την προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για το έργο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη θέση «Ακρωτήριο Τηγάνι» – Αγία Παρασκευή. Το Ε.Π.Σ. θα οδηγήσει στην αξιοποίηση με ενιαίο σχεδιασμό και πολεοδόμηση, των τριών γηπέδων της περιοχής επέμβασης, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της εταιρείας «Άκτιος Απόλλων ΙΚΕ», που είναι και ο φορέας της επένδυσης με βασικούς μετόχους τους κ.κ. Βασίλη και Παντελή Μπούμπουρα, ύστερα από πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό ο οποίος θα εγκριθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Σημειωτέον ότι τα εν λόγω ακίνητα έχουν εισφερθεί από την οικογένεια Μπούμπουρα στην «Ακτιος Απόλλων».
Για την περιοχή επέμβασης του Ε.Π.Σ. οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι αυτές της γενικής κατηγορίας «Τουρισμός-Αναψυχή», ενώ ο Συντελεστής Δόμησης θα εξετασθεί και εξειδικευτεί στο πλαίσιο της κύριας μελέτης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, στο επόμενο στάδιο και στο πλαίσιο της μελέτης του Ε.Π.Σ. θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο γενικής διάταξης κτιρίων και ελεύθερων χώρων.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της 23ης Μαρτίου, προκειμένου πάντως για την υλοποίηση του προτεινόμενου Ε.Π.Σ. θα πρέπει να επιλυθούν διάφορα κρίσιμα ζητήματα που στη παρούσα φάση της προέγκρισης, κρίνονται ως παραδοχές και συγκεκριμένα:
- Ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας των γηπέδων της περιοχής επέμβασης του έργου, στην εταιρεία «Άκτιος Απόλλων» που είναι και ο φορέας υλοποίησής του (σ.σ. κάτι που γίνεται με την εισφορά των εκτάσεων).
- Υποβολή αιτήματος για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού των εκτάσεων ενδιαφέροντος, ως υψηλής παραγωγικότητας ή μη.
- Αναγνώριση του δρόμου που συνδέει λειτουργικά τα τρία ακίνητα της έκτασης του ΕΠΣ.
- Αποχαρακτηρισμός ως χορτολιβαδικών, των εκτάσεων της περιοχής επέμβασης του ΕΠΣ, κατά την
- Ανάρτηση των δασικών χαρτών από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
- Έλεγχος τυχόν ύπαρξης νομίμως λειτουργούσας ή προγραμματιζόμενης να λειτουργήσει μονάδας υδατοκαλλιέργειας πλησίον της περιοχής μελέτης. Η ύπαρξη τέτοιας μονάδας απαιτεί απόσταση τουλάχιστον 1000 μ. από τουριστική μονάδα ή εγκατάσταση και 500 μ. εφόσον δεν υπάρχει οπτική επαφή.
Σε σχέση με το έργο, αυτό είναι προϋπολογισμού 171,16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 321 στρεμμάτων με συνολική δόμηση σχεδόν 85.000 τ.μ.. Στο project έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη κεντρικών ξενοδοχειακών μονάδων, bungalows, τουριστικών διαμερισμάτων, τουριστικών βιλλών, αθλητικών εγκαταστάσεων, beach bar κ.τ.λ., ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας αντιστοιχούν σε 440 εργαζομένους. Ο φορέας της επένδυσης, η «Ακτιος Απόλλων ΙΚΕ» έλαβε τη σημερινή της μορφή πριν από έναν χρόνο, το Φεβρουάριο του 2022, οπότε και συστάθηκε με βασικούς μετόχους τους κ.κ. Παντελή και Βασίλη Μπούμπουρα.
Η οικογένεια
Το όνομα της οικογένειας Μπούμπουρα είναι συνώνυμο με το ελληνικό στοιχείο τα τελευταία, πολλά χρόνια, από το 1997, στην Οδησσό στην Ουκρανία, γνωστό από τη δραστηριότητα της κατασκευαστικής εταιρείας GEFEST αλλά και από το Ιδρυμα Μπούμπουρα, έχοντας μάλιστα πρωτοστατήσει από το Φεβρουάριο του 2022- οπότε και έγινε η εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία- με εκκλήσεις για την στήριξη των Ουκρανών και την αποστολή αμυντικού υλικού.
Πέρα από πρόεδρος του ιδρύματος ο Παντελής Μπούμπουρας έγινε γνωστός και με τους ρόλους του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Σε σχέση με την Ουκρανία, στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας παρασημοφορήθηκε και από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας «για την προσφορά του στην ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού κ.α., όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Γεννημένος το 1955 στη Λήμνο, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, το 1970 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, η οποία, την εποχή εκείνη, γνώριζε τεράστια οικοδομική δραστηριότητα. «Αρχίζει να εργάζεται σαν απλός οικοδόμος, ενώ ταυτόχρονα περατώνει τις εγκύκλιες σπουδές και στη συνέχεια φοιτά σε Ανώτερη Τεχνική Σχολή απ’ όπου παίρνει το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου», συνεχίζεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος που περιγράφει τη μετέπειτα πορεία: «Το 1981 ιδρύει δική του εταιρεία και αναλαμβάνει την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων τόσο σε κατοικίες όσο και, πιο σύνθετων, σε βιομηχανικές μονάδες. Χρόνο με τον χρόνο ο κύκλος εργασιών μεγαλώνει και μαζί μ’ αυτόν τα συνεργεία που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 φτάνουν να αριθμούν πάνω από 200 εργαζόμενους. Την άνοιξη του 1997 αποδέχεται την πρόσκληση της κατασκευαστικής ΜΗΧΑΝΙΚΗ, που δραστηριοποιούνταν τότε στην Ουκρανία, να αναλάβει ως γενικός εργολάβος.
Κατά μία σημαδιακή συγκυρία, τα πρώτα έργα που εκτελεί είναι στην ελληνική πλατεία της Οδησσού, μπροστά στο κτίριο της Φιλικής Εταιρείας. Τα δύο αυτά αξιοθέατα, που συμβολίζουν τους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, από εκείνη την περίοδο θα τον συνδέουν άρρηκτα με τη νέα του πατρίδα. Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί δεν μπορούν να αποδυναμωθούν ούτε από ένα αεροπορικό δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 1997, στο οποίο σκοτώθηκαν 23 Έλληνες – υπάλληλοί του και φίλοι του από τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ – και 50 πολίτες της Ουκρανίας. Αντίθετα, αυτή η τραγωδία θα ενισχύσει την επιθυμία του να προχωρήσει, δουλεύοντας για όλους – για όσους πέθαναν και όσους φοβήθηκαν να επιστρέψουν.
Στα τέλη του 1997, διαβλέποντας τις τεράστιες ανάγκες σε σύγχρονα κτίρια κατοικιών, γραφείων και άλλων χρήσεων στην Ουκρανία, ιδρύει, με έδρα την Οδησσό, την τεχνική εταιρεία ΄΄GEFEST’’ η οποία εξελίχθηκε τις επόμενες δύο δεκαετίες μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της Ουκρανίας με έργα για κατοικίες, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία κ.ά.».
Διαβάστε ακόμη
Άκτωρ: Πώς χτίζεται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος κατασκευών στην Ελλάδα
Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)
Πώς να μειώσετε από σήμερα τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που έρχεται