Αλμα στο εξωτερικό ετοιμάζεται να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) διεκδικώντας ρόλο στα τεράστια έργα που ετοιμάζονται για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια με κοινοτική χρηματοδότηση. Μία εξέλιξη που αναμένεται να λειτουργήσει και ως μέσο για να προωθηθεί η εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρείν και τελικά η Ελλάδα να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα των κονδυλίων αρκετών δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση ή τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων χωρών μέσω των διάφορων προγραμμάτων που τρέχουν Κομισιόν, ΕΤΕπ, EBRD, ΟΑΣΑ κ.ο.κ.

Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση με την οποία δόθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ να συμμετέχει σε δράσεις και διεθνείς συνεργασίες για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και μεταρρυθμίσεων που εκτελούνται εκτός ελληνικής επικράτειας και χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Χώρου, διεθνών ή ευρωπαϊκών οργανισμών, διεθνών προγραμμάτων ή/και τρίτων κρατών.

Ηδη οι επαφές με τους θεσμικούς φορείς της Ευρώπης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχει συγκροτηθεί και ομάδα που θα τρέχει αποκλειστικά τα νέα έργα.

«Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τη διεύρυνση της αποστολής του ΤΑΙΠΕΔ σε αγορές του εξωτερικού σηματοδοτεί μια νέα εποχή εξωστρέφειας για τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου και τη χώρα μας συνολικά. Αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία που διαθέτει, η Μονάδα αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει σε δράσεις και διεθνείς συνεργασίες για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων εκτός των ελληνικών συνόρων», λέει ο κ. Σταμπουλίδης. Και προσθέτει: «Η διεύρυνση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, μέσω της ενθάρρυνσης διεθνών συνεργασιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς, της ενίσχυσης της τεχνογνωσίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους το οποίο αποκτά, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έναν οργανισμό που μπορεί να συμμετάσχει σε διεθνείς δράσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, στόχος είναι έως το τέλος της χρονιάς η Μονάδα να συμμετέχει στο πρώτο διεθνές έργο, ενώ έως το τέλος του 2026 το συγκεκριμένο τμήμα θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της λειτουργίας και του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ.

Πώς θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας

Για την επίτευξη του στόχου αυτού το ΤΑΙΠΕΔ θα ενεργοποιήσει συλλογικά δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, οργανώνοντας και συντονίζοντας την εσωτερική αγορά, και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και φάσματος. Εξάλλου από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίησή της η Μονάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργατών, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μικρές επιχειρήσεις όσο και ορισμένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες συμβούλων της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με το σχέδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν τρία βασικά μητρώα ανά εξειδίκευση εταιρειών και επαγγελματιών από τα οποία τελικά θα αναζητούνται οι συνεργάτες που θα συνδράμουν το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να φέρει εις πέρας το έργο.

Μία διαδικασία μέσω της οποίας τελικά θα διαχέεται στην ελληνική οικονομία το όφελος της εξωστρέφειας της Μονάδας και της εξαγωγής know how.

Γι’ αυτό και ο κ. Σταμπουλίδης υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη δραστηριότητας του ελληνικού κράτους εκτός συνόρων, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα έχει πολλά ακόμα οφέλη όπως:

■ Την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω της συμμετοχής σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από μη εθνικούς πόρους.
■ Την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τεχνογνωσίας και των θέσεων εργασίας.
■ Την ενθάρρυνση διεθνών συνεργασιών με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
■ Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ήδη διαθέτουν οργανωτικές δομές ή οργανισμούς για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς δράσεις και συνεργασίες.
■ Την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ελληνικών εταιρειών στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.

Επόμενη μέρα

Για το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ η διεύρυνση σκοπού και δραστηριότητας έρχεται σε μια στιγμή που ετοιμάζει την επόμενη μέρα της λήξης των πρότζεκτ που έχει αναλάβει για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που όχι μόνο θα αντικαταστήσει τελικά τη δραστηριότητα, αλλά και θα βοηθήσει το Ταμείο να αυξήσει τα οικονομικά μεγέθη του και τελικά την ισχύ του προσδίδοντάς του μάλιστα και ένα διεθνές προφίλ, στα πρότυπα των αντίστοιχων γερμανικών, γαλλικών και άλλων φορέων.
«Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) έχει αναλάβει να ωριμάσει και να υλοποιήσει 450 διαγωνισμούς για έργα στρατηγικής σημασίας προϋπολογισμού 3,8 δισ. ευρώ, με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», λέει ο κ. Σταμπουλίδης. «Με την πλειονότητα των διαγωνισμών αυτών να έχει ολοκληρωθεί και κοιτάζοντας στο μέλλον, η αποστολή της Μονάδας συνοψίζεται σε τρεις τομείς: Στην ολοκλήρωση των έργων που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία, στη διεύρυνση της αποστολής μας σε διεθνείς αγορές και στην αξιοποίηση της σημαντικής εμπειρίας που διαθέτει το PPF για την ολοκλήρωση έργων εθνικής σημασίας, όπως η απανθρακοποίηση των νησιών».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως τον Μάιο του 2024 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 60 έργα με την υποβολή προσφορών αξίας 15,7 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί από ολοκληρωμένες συναλλαγές έσοδα 9,3 δισ. ευρώ. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας συγκεκριμένα, από την ίδρυσή της το 2021 έως τις 5 Ιουνίου 2024, έχει ολοκληρώσει εκατοντάδες διαγωνισμούς.

Ειδικότερα:

■ Εχουν ολοκληρωθεί 65 διαγωνισμοί και έχουν παραδοθεί έργα αξίας 99 εκατ. ευρώ.
■ Εχουν υπογραφεί 218 συμβάσεις αξίας 668,4 εκατ. ευρώ.
■ Εχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση αξιολόγησης 80 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ.
■ 19 διαγωνισμοί προϋπολογισμού 417 εκατ. ευρώ είναι σε εξέλιξη.
■ Σε στάδιο ωρίμασης είναι 66 διαγωνιστικές διαδικασίες με προϋπολογισμό 484,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα οι διαγωνισμοί που υλοποιεί η Μονάδα αφορούν έργα με σημαντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα Anti Nero για τον καθαρισμό και τη συντήρηση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών, αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης για την αποκατάσταση κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, η αναβάθμιση των υποδομών σε 80 Νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας, η αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), η δημιουργία δύο νέων σύγχρονων και πράσινων επιχειρηματικών πάρκων Logistics στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού.

Διαβάστε ακόμη 

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Πλειστηριασμοί: Το «Lindos Memories», το ακίνητο Λαϊνόπουλου και το… Αστυνομικό Τμήμα (pics)

Ακίνητα: Nέο «deal με DKG Development και IWG στη Λ. Βουλιαγμένης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ