Με υπογεγραμμένες 315 δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότηση με αρκετά μειωμένο κόστος δανεισμού επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 11,71 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο εργαλείο για την προώθηση και τη μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που αφορούν σχεδόν όλο το εύρος των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και κάθε μέγεθος επιχείρησης, που αναμφισβήτητα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε σταθερή πορεία ανάπτυξης μειώνοντας το επενδυτικό κενό που παρουσιάζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που και αφορούν το διάστημα έως τις 27 Ιουνίου, από τα συνολικά 11,71 δισ. ευρώ των υπογεγραμμένων δανειακών συμβάσεων τα 5 δισ. ευρώ αφορούν τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,97 δισ. ευρώ τα δάνεια των τραπεζών και 2,74 δισ. ευρώ είναι η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια. Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί είναι 2,12% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη.

Ο διοικητής της Ειδηκής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης

Από τις 315 δανειακές συμβάσεις οι 155 είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,88 δισ. ευρώ. Καθότι οι εκταμιεύσεις ακολουθούν την πρόοδο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, το συνολικό ποσοστό εκταμιεύσεων των συμβασιοποιημένων δανείων ανερχόταν στο τέλος Ιουνίου σε 32%, κάτι που σημαίνει πως οι πόροι που έχουν διοχετευτεί στην οικονομία μέσα από τις επενδύσεις του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν ήδη τα 3,8 δισ. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια των οποίων η χρηματοδότηση από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει συμβασιοποιηθεί αφορούν:

  • 42% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • 24% στον ψηφιακό μετασχηματισμό
  • 20% στον εκσυγχρονισμό και επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας
  • 13% στον τουρισμό
  • 1% στην έρευνα και ανάπτυξη

Οι δε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει μέχρις ώρας δανειοδότηση, κατατάσσονται κατά κλάδο οικονομίας σε:

  • 29% τουρισμός
  • 27,5% ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγή)
  • 17% βιομηχανία
  • 11% εμπόριο
  • 14% υπηρεσίες
  • 1,5% τηλεπικοινωνίες

Μεγάλη η ζήτηση

Η ζήτηση πάντως για το δανειακό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τις αιτήσεις μάλιστα ήδη να έχουν ξεπεράσει το συνολικό ποσό που μπορεί να διατεθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το διάστημα έως τις 27 Ιουνίου, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα GoBeyond με αίτημα τη χρηματοδότησή τους από το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου φτάνουν στα 769. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 25,92 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10,52 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 8,8 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των τραπεζών και σε 6,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία τα 475 επενδυτικά σχέδια, 62% επί του συνόλου, έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,54 δισ. ευρώ. Μάλιστα εξ αυτών τα 329 έχουν υποβληθεί από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και έχουν προϋπολογισμό 3,37 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 146 από μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν προϋπολογισμό 2,18 δισ. ευρώ. Κυρίως πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες).

Τα τρία προγράμματα

Σημειωτέον πως ο συνολικός προϋπολογισμός του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 17,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται σε 3 προγράμματα:

  • Πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων 16,7 δισ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
  • Εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος InvestEU).
  • Προγράμματα κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (equity & quasi-equity) 500 εκατ. ευρώ μέσω συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόγραμμα, των χαμηλότοκων δανείων Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, τα επενδυτικά σχέδια είναι επιλέξιμα για δανειοδότηση εφόσον εντάσσονται σε τουλάχιστον έναν από τους 5 πυλώνες του δανειακού προγράμματος Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: (α) Πράσινη Μετάβαση, (β) Ψηφιακός Μετασχηματισμός, (γ) Καινοτομία, Ερευνα & Ανάπτυξη, (δ) Ανάπτυξη Οικονομιών Κλίμακας μέσω Συνεργασιών, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων και (ε) Εξωστρέφεια.

Το χρηματοδοτικό σχήμα κάθε δανείου Ταμείου Ανάκαμψης είναι το εξής: ως 50% δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τουλάχιστον 30% εμπορικό δάνειο τράπεζας, τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή. Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος περιλαμβάνεται το γεγονός ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης χορηγούνται με χαμηλό επιτόκιο, καθώς το δάνειο από τους πόρους του Ταμείου έχει επιτόκιο δανεισμού σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με απαλλαγή εισφοράς του ν. 128/75, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου που καταγράφεται διεθνώς.

Επίσης προβλέπονται γρήγορες διαδικασίες υποβολής – έγκρισης και εκταμίευσης μέσα από την ενιαία πλατφόρμα GoBeyond, ενώ είναι επιλέξιμη η αγορά γης έως 30% και η περίοδος χάριτος φτάνει τα 3 χρόνια…

Από την υπογραφή δανειακής σύμβασης της Ενιπέας Α.Ε.

Χορηγήσεις

Στα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που φέτος εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, υπογράφοντας τη σχετική δανειακή σύμβαση, περιλαμβάνεται κι αυτό της Ενιπέας Α.Ε., θυγατρικής της βρετανικής εταιρείας Lightsource bp, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) σταθμούς στην Ευρώπη, στις περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.) Λάρισας και Φθιώτιδας, ονομαστικής ισχύος 560 Mwp και συνολικού προϋπολογισμού 395,15 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα με την αποπεράτωση του έργου, που αναμένεται εντός του 2026, και τη σύνδεση με το Σύστημα, η παραγωγή του νέου Φ/Β σταθμού αναμένεται να φθάνει την 0,90 TWh κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 225.000 νοικοκυριών και καλύπτει, σχεδόν, το 2,% της εγχώριας παραγωγής, ενώ με τη λειτουργία του σταθμού έχει εκτιμηθεί πως θα αποτρέπεται η εκπομπή 379 kt CO2 ετησίως. Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου συνολικού ύψους 315,34 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 170 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ και χρηματοδότηση ύψους 145,34 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου ύψους 79,82 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Από την υπογραφή της σύμβασης της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά

Από τα αξιοσημείωτα επενδυτικά σχέδια που κλείδωσαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος και αφορούν τη βιομηχανία είναι αυτό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά.
Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 62,8 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τριών εργοστασίων της εταιρείας στα Ιωάννινα, με την πρόβλεψη και για υποστηρικτικά έργα για την αύξηση της παραγωγικής δύναμης και την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους. Η επένδυση χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (31,4 εκατ. ευρώ) και 30% μέσω δανείου της Eurobank (18,8 εκατ. ευρώ). Το 20% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε.

Μεταξύ των μεγάλων πρότζεκτ που λαμβάνουν φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι επίσης η κατασκευή του βιομηχανικού συγκροτήματος της Demo ΑΒΕΕ της οικογένειας Δέμου στην Τρίπολη για την παραγωγή φαρμάκων και δραστικών υλών ξηρών ενέσιμων φαρμάκων

Η συνολική επένδυση φτάνει τα 159,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,6 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το χαμηλόκοτο δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρότζεκτ, που αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, είναι ήδη σε εξέλιξη με την ανέγερση των κτιρίων. Παράλληλα, η χρηματοδότηση θα καλύψει και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων. Η συνολική επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 450 νέες θέσεις εργασίας στον Νομό Αρκαδίας, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.

Στον χώρο της βιομηχανίας σημαντικό επίσης θεωρείται το επενδυτικό πρόγραμμα της Fulgor του ομίλου Ελληνικά Καλώδια της Cenergy Holdings, το οποίο εντάχθηκε στο δανειοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και ήδη εκτελείται. Το έργο θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων καθώς και συνδεόμενες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, όπως επίσης και δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Μέσω της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας, η Fulgor θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί σημαντικές ευκαιρίες για συμμετοχή σε μεγάλα έργα διασύνδεσης και να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις καλωδίων (υποβρυχίων, οπτικών ινών, σύνθετων καλωδίων και καλωδίων ειδικής χρήσης), καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή καλωδίων και ράβδων χαλκού και αλουμινίου.

Η συνολική επένδυση του έργου φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,2 θα καλυφθούν μέσω του χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περίπου 62,82 εκατ. ευρώ χορηγεί η EBRD και η Fulgor θα βάλει 12 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Στον χώρο του real estate και της ανάπτυξης ακινήτων, μεταξύ των σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ που έχουν την υποστήριξη του δανειοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ανάπτυξη εκ μέρους της Dimand (μέσω της θυγατρικής IQ Athens Α.Ε.) ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, το οποίο θα περιλαμβάνει κτίρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον Ελαιώνα. Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους 152,22 εκατ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει και την αγορά του ακινήτου, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του προγράμματος. Το έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτιρίων με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. τα υπόγεια σε οικόπεδο συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ.

Κεντρική φωτό κειμένου: Ο διοικητής της Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης

Διαβάστε ακόμη   

Ερχονται κίνητρα και έξτρα μπόνους για όσους είναι συνεπείς φορολογούμενοι

BBC: Ανοίγει ένα σκοτεινό και επικίνδυνο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική σκηνή

H πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο συμποσίου στη Χίο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ