search icon

Επενδύσεις

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Greek Investment Conference στο Λονδίνο – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα – Ενδιαφέρον από σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την Ελλάδα – Κίνδυνος ο εφησυχασμός – Στο Λονδίνο ο Κ. Μητσοτάκης για το Greek Investment Conference

 

Τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός αφού χαιρέτισε την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο επενδυτικό συνέδριο, μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Όπως τόνισε, πρόκληση αποτελεί πώς θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε κίνδυνο τον όποιο εφησυχασμό. »Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση για εμάς είναι τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

«Θυμάμαι όταν ήμουν πάλι εδώ πριν από ένα χρόνο, συζητούσαμε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επισήμανα κάποια σημαντικά ορόσημα που έπρεπε να επιτύχουμε για το 2023. Το πιο σημαντικό ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα. Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις.

Βέβαια, σημαντική προϋπόθεση για όλα αυτά ήταν η πολιτική νίκη μας στις διπλές εκλογές πριν από λίγους μήνες. Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί. Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια και σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της επιτυχίας μας.

Επιτρέψτε μου επίσης να χαιρετίσω την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι παρούσες στη σημερινή συνάντηση, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για μια κυβερνητική επιτυχία, αλλά και για μια επιχειρηματική επιτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «με χαροποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες υιοθετούν επίσης το όραμά μας να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα, να επενδύσουν περισσότερο στο ελληνικό ταλέντο και να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό».

«Η πρώτη πρόκληση είναι πώς θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Ωστόσο, δεν με απασχολούν μόνο οι μεγάλοι δείκτες όσον αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και τα συστατικά αυτής της ανάπτυξης. Πρόκειται για ανάπτυξη φιλική προς τους επενδυτές ή για ανάπτυξη που επικεντρώνεται στην εγχώρια κατανάλωση; Είναι βιώσιμη ανάπτυξη; Είναι ανάπτυξη που αξιοποιεί τις σημερινές τεχνολογικές προκλήσεις και αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως ευκαιρία και όχι ως απειλή; Και είναι μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που εστιάζει σε θέματα ανισότητας και διασφαλίζει ότι θα επιτύχουμε πραγματική μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε. Και επειδή πάντα αναγνωρίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια κυβέρνηση στην αρχή της δεύτερης θητείας της είναι ο εφησυχασμός.

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από μια ηχηρή πολιτική νίκη, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα “διάλειμμα”. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Έχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην ομάδα μου ότι δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση για εμάς είναι τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πολύ σαφές παράδειγμα: έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».

Τεχνολογία

Επίσης, για νεοφυείς επιχειρήσεις και την τεχνολογία ανέφερε πως «είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με όσα συμβαίνουν στο οικοσύστημα της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Θυμάμαι, πριν μπω στην πολιτική, ήταν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν ήμουν ακόμα στον τομέα των επιχειρήσεων και εργαζόμουν στην Εθνική Τράπεζα – είμαι πολύ χαρούμενος με την επιτυχία της ΕΤΕ, παρεμπιπτόντως, και ως κάποιος που έχει εργαστεί για την τράπεζα στο παρελθόν – δημιούργησα τότε το πρώτο επενδυτικό όχημα για την τεχνολογία στην Ελλάδα. Μάλλον ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Ωστόσο, αν δείτε τι συμβαίνει τώρα στο οικοσύστημα τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο πόσες startups αναδύονται και πόσα ταλέντα κατευθύνονται προς αυτόν τον χώρο, και πόσο για πρώτη φορά καταφέρνουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στα πανεπιστήμιά μας και στον χώρο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας. Πρόκειται για μια πραγματική τομή. Διαθέτουμε τεράστιο ανθρώπινο ταλέντο, αλλά τα πανεπιστήμιά μας ήταν κυριολεκτικά αποκλεισμένα από την αγορά. Αυτό αλλάζει. Υποδέχτηκα τις προάλλες μια φανταστική ομάδα νέων φοιτητών, διεπιστημονική, που επινόησαν ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο του Πάρκινσον, κορυφαίοι στη βιολογία. Όλες οι ελληνικές ομάδες, που συμμετέχουν σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς, τα πάνε πάρα πολύ καλά. Είναι ένας τομέας στον οποίο είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε όχι μόνο να είμαστε καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά και να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια αγορά».

Για τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο:

«Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στα οικονομικά και την πολιτική της γεωπολιτικής. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά στα οικονομικά, η παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται να αναιρεθεί. Αλλά πρόκειται να δοθεί σαφής έμφαση στην εφοδιαστική ασφάλεια. Και στη διασφάλιση ότι θα φέρουμε τα κρίσιμα στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας μας πιο κοντά στις εγχώριες αγορές μας. Η Ευρώπη σαφώς έχει ρόλο να διαδραματίσει, από τις σπάνιες γαίες -η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει απίστευτο ορυκτό πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακόμη εντελώς ανεκμετάλλευτο, την παραγωγή γαλλίου, την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα και δεν μπορούν να κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- μέχρι τη διασφάλιση ότι μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ένα υπερσύγχρονο διαμετακομιστικό κόμβο για το εμπόριο.

Αν απλά κοιτάξετε τη γεωγραφική μας θέση στο χάρτη, υπάρχουν ξεκάθαρες ευκαιρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις μας στα λιμάνια μας και τις υποδομές logistics, ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα η ευρωπαϊκή αγορά, από εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, δείτε τη φαρμακοβιομηχανία μας, έχουμε μια πολύ δυναμική φαρμακοβιομηχανία που βασίζεται στις εξαγωγές, σε μια εποχή που συνειδητοποιήσαμε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο και για την εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από την Ελλάδα. Βλέπω πολλές οικονομικές ευκαιρίες να αναδύονται λόγω της γεωγραφικής μας θέσης».

Για την αύξηση των μισθών:

Η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι ένας βασικός δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνω τον βαθμό επιτυχίας μου στο τέλος της θητείας μας. Επομένως, θα το ξαναπώ, αν έχω να δώσω κάποια συμβουλή είναι να είστε ρεαλιστές, να ακούτε τους πολίτες, να μην τους αντιμετωπίζετε ποτέ με περιφρόνηση απλώς και μόνο επειδή μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ακούσουν τη λαϊκιστική ρητορική. Και, στο τέλος της ημέρας, επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Πιστέψτε με, κάθε μέρα υπάρχουν πολλά, πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, αν φέρουμε αποτελέσματα και παραμείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θα οικοδομήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη που είναι σημαντική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το λαϊκιστικό κύμα που φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Διαβάστε ακόμη

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Απεργούν την Τρίτη 28/11 οι εργαζόμενοι – Τι ζητούν

Ρωγμές στο παγκόσμιο ναυτιλιακό προφίλ του ΙΜΟ με την προσπάθεια εξοβελισμού της Ρωσίας

Επιχειρήσεις: Κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια υποασφάλιση και πώς μπορεί να αποφευχθεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version