Σε πρότζεκτ που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα θα επενδύει το νέο επενδυτικό fund του Υπερταμείου, το οποίο αναμένεται να συσταθεί με μία δύναμη πυρός 303 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο, σηματοδοτώντας έτσι το πέρασμα του ίδιου του Υπερταμείου στην τρίτη φάση του σκοπού του, τη μετεξέλιξή του σε Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αντίστοιχων κρατικών επενδυτικών φορέων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις που θα εξεταστούν από την επενδυτική ομάδα που θα συσταθεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της «ακτινογραφίας» που έχει διεξάγει η BlackRock ως σύμβουλος στην ελληνική αγορά. Μεταξύ των πρότζεκτ που θα εξεταστούν για πιθανή συμμετοχή του νέου επενδυτικού ταμείου είναι μονάδες αφαλάτωσης, επενδύσεις σε δίκτυα ενέργειας, αλλά και ειδικά πρότζεκτ που σχεδιάζουν εταιρείες και είναι ήδη προς δρομολόγηση.
Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη επένδυση που θέλει να κάνει η Sunlight για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία. Ενα τέτοιο πρότζεκτ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έργων που θέλει να στηρίξει το Υπερταμείο μέσω του νέου επενδυτικού fund, προσελκύοντας παράλληλα και ξένους επενδυτές μιας και οι επενδύσεις που θα κάνει θα αφορούν αποκλειστικά μειοψηφικό μερίδιο, ενώ απαραιτήτως πρέπει να γίνονται με συνεπενδυτή ή συνεπενδυτές που μπορεί να είναι από ιδιώτες έως αντίστοιχα κρατικά funds του εξωτερικού, με τα οποία ήδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της χώρας (π.χ. τα funds των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας). Οπως εξηγούσαν μάλιστα αρμόδιες πηγές, τέτοιου είδους μεγάλα έργα μπορούν να εκτελεστούν από ειδικά επενδυτικά οχήματα, κάτι που θα άνοιγε επίσης τη βεντάλια των επενδύσεων που θα μπορούσε να κάνει το fund, με δεδομένο ότι εκ του καταστατικού νόμου θα απαγορεύεται να κάνει επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών σε πάσης φύσεως χρηματιστήρια. Από την άλλη, όμως, θα μπορεί να συνεπενδύει ακόμα και με εισηγμένες εταιρείες σε πρότζεκτ στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα.
«Πλέον μιλάμε για συγκεκριμένα πρότζεκτ για τα οποία θα μπορεί και το Υπερταμείο να απευθύνει προσκλήσεις σε μεγάλους ξένους επενδυτές να συνεπενδύσουν και όχι απλώς προθέσεις», εξηγούσε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου τριετούς πλάνου του Υπερταμείου. Σύμφωνα με αυτό, στόχος είναι το νέο fund να έχει προβεί σε 7-8 επενδύσεις σε βάθος τριετίας. Καθότι όμως η δύναμη πυρός του θα είναι σχετικά περιορισμένη, το εύρος κάθε επένδυσης θα κινείται μεταξύ 20 και 50 εκατ. ευρώ περίπου. Η διοίκηση του Υπερταμείου πάντως δεν έκρυβε την ελπίδα πως με ένα πετυχημένο «track record» του νέου fund θα ενισχυθούν αργότερα και τα κεφάλαιά του, μιας και η προσέγγιση του ESM στο νέο εγχείρημα προκειμένου να παράσχει τις σχετικές εγκρίσεις ήταν να δοκιμαστεί αρχικά ένα μικρότερο σχήμα.
«Εχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και διαβουλεύσεις με ιδιωτικά funds της χώρας, αφενός για να ενημερώσουμε για το τι κάνουμε και αφετέρου για να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες ή συνέργειες δίνοντας έμφαση σε έργα που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνιες και βιώσιμες αποδόσεις, εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη, στην τεχνολογία και τις υποδομές υψηλής ποιότητας», έλεγε στο περιθώριο της παρουσίασης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης.
Η τρίτη φάση
Η ίδρυση του νέου επενδυτικού fund θα αποτελέσει την τυπική έναρξη της τρίτης φάσης λειτουργίας του Υπερταμείου, το οποίο ξεκίνησε από τη συγκέντρωση δημόσιων εταιρειών κάτω από την ομπρέλα του, και πλέον εξελίσσεται σε Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ελλάδας στο πλαίσιο των αντίστοιχων κρατικών επενδυτικών φορέων του εξωτερικού. Βέβαια ως core business του Υπερταμείου θα εξακολουθήσει να είναι η διαχείριση και εποπτεία των δημόσιων εταιρειών που αποτελούν θυγατρικές του. Και σε αυτή την τρίτη φάση η επιδίωξη είναι η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού τους και η μεγέθυνση των υπεραξιών που μπορούν να δώσουν, ανοίγοντας αργότερα την πόρτα είτε στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών, από τα ΕΛΤΑ και τις Ελληνικές Αλυκές, είτε στην είσοδο στο Χ.Α. εταιρειών όπως ο ενιαίος φορέας που θα σχηματιστεί από τη συνένωση των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μαζί βέβαια και με την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών.
Σημειωτέον ότι με βάση το νέο τριετές πλάνο (2025-2027), η συνολική συνεισφορά του Υπερταμείου στα δημόσια οικονομικά αναμένεται να φτάσει τα 159,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102,8 εκατ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του χρέους, 56,6 εκατ. θα επενδυθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ 46,3 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στο Υπερταμείο για μελλοντικές επενδύσεις. Επίσης προβλέπεται η αύξηση του EBITDA κατά 35% ως το 2027, στα 114 εκατ. ευρώ, βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων (ROA) στο 3,4% από 2,4% σήμερα και εκτιμώμενα έσοδα από μερίσματα 261,1 εκατ. ευρώ. Και αυτά παρά τον αντίκτυπο που θα έχει η μεταφορά του τροχαίου υλικού στο κράτος, αλλά και την αναμενόμενη μείωση των δραστηριοτήτων του ADP και του PPF, συνολικού ύψους 104 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται να αντισταθμιστεί με οργανική ανάπτυξη περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Στη φωτογραφία: Η μεγάλη επένδυση της Sunlight για τη δημιουργία εργοστασίου μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έργων που θέλει να στηρίξει το Υπερταμείο μέσω του νέου επενδυτικού fund
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο και η κατάργηση του ΤΧΣ
«Στον αέρα» 14.000 οικοδομικές άδειες λόγω ΝΟΚ
Νέα επιστροφή κεφαλαίου από την Ελλάκτωρ – Στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα