Εν αναμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης στην ελληνική πρωτεύουσα, αυτό του Λυκαβηττού, βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων.
Πρόκειται για ένα από τα νέα έργα ανάπλασης που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ως ιδιοκτήτρια 35 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 442 στρεμμάτων) προκειμένου ο δήμος της Αθήνας να προχωρήσει στην ενεργοποίηση παλαιότερων μελετών που έμεναν αναξιοποίητες για έργα αναβάθμισης όπως η ανακατασκευή και επαναλειτουργία του εμβληματικού θεάτρου του Λυκαβηττού, η συντήρηση και η αναβάθμιση των μονοπατιών και του πλατώματος του λόφου, καθώς και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Στην παρούσα φάση, ο δήμος αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση της μίσθωσης των 35 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ και να «προχωρήσουμε στη συνέχεια στη δημοπράτηση του έργου, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, για την υποστύλωση του θεάτρου ώστε να λειτουργήσει με τη νέα του εικόνα το καλοκαίρι του 2022», όπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, γενικός γραμματέας του δήμου της Αθήνας.
Ο δήμος θα αναλάβει τη διαχείριση του θεάτρου, έχοντας την εμπειρία από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων) και της Τεχνόπολης. «Πέραν του συγκεκριμένου έργου, θα τρέξει ένα ακόμη, αυτό για την αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, για τον οποίο ο προϋπολογισμός δεν έχει εξειδικευθεί, ενώ ένα τρίτο σκέλος αφορά τις εργασίες που ήδη υλοποιούνται εργασίες για αντιδιαβρωτικά έργα, καθαρισμούς, αποκατάσταση πεζοπορικής διαδρομής κ.α.».
Η Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Αλεξάνδρας
Σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο project που ‘’τρέχει’’ αυτή την περίοδο ο δήμος, για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Αλεξάνδρας που έχει αργήσει σχεδόν μία 15ετία, από το 2007, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση των διμερών συμφωνιών από τα εμπλεκόμενα μέρη, «οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο, ενώ στόχος είναι η δημοπράτηση κατασκευής του γηπέδου να είναι στον ‘’αέρα’’ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
Εμπλεκόμενοι φορείς ο δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Δημόσιο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκού, ο Ερασιτέχνης αλλά και η ΑΕΠ Ελαιώνα- η τελευταία με μετόχους τις τράπεζες που έχει κάτω από την ομπρέλα της το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βωβού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσιατσιάμης «θέλουμε ο Βοτανικός στην επόμενη πενταετία να πάψει να είναι η πίσω… αυλή της πόλης, να μετεξελιχθεί σε μία νέα γειτονιά και γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να διευθετηθούν πολεοδομικά ζητήματα, να μεταφερθούν εγκαταστάσεις logistics κ.ο.κ.».
Η χρηματοδότηση για την ανάπλαση ύψους 164 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη, το πρώτο, για 75 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, για γενικότερες υποδομές στον Ελαιώνα και τους χώρους πρασίνου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και το έτερο, των 88,9 εκατ. ευρώ, για το οποίο ήδη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου έχει απευθύνει αίτημα -πρόταση εκ μέρους του δήμου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τη χρηματοδότηση του έργου ‘’Κατασκευή νέου Γηπέδου Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό’’ έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ.
Στο έργο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη δύο μητροπολιτικών πάρκων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών δράσεων σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Όπως επισημαίνεται στο αίτημα, σε σχέση με την σκοπιμότητα του έργου «η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου στην υποβαθμισμένη και προβληματική σήμερα περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της τελευταίας από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς –πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, οδηγεί σε ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης πραγματικής καταστάσεως και στην πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής του Ελαιώνα αλλά και σε διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.
Επιπροσθέτως, η ανέγερση του γηπέδου ποδοσφαίρου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, η οποία θεωρείται από την Πολιτεία ως αναπτυξιακή παρέμβαση μεγάλης κλίμακας και πολλαπλασιαστικής αξίας για τις περιοχές υποδοχής του προγράμματος και την Αττική εν γένει, με αθλητικές εγκαταστάσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα».
Ενδεικτικά, ο δήμος εκτιμά ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να κινητοποιηθούν περαιτέρω επενδύσεις, άνω των 300 εκατ. ευρώ στην περιοχή, ενώ δεν έχουν ληφθεί επί του παρόντος οι τελικές αποφάσεις ως προς το μέλλον του ημιτελούς mall πρώην ιδιοκτησίας Βωβού στο Βοτανικό- αν και η χρήση του εμπορικού κέντρου με τα νέα δεδομένα της αγοράς φαίνεται ότι μάλλον απομακρύνεται.