© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ΣΤΟΑ: Αυτό είναι το όνομα του νέου τοπόσημου στην καρδιά της Αθήνας που θα ανοίξει πολύ σύντομα, στο πρώτο μισό του 2025, δημιουργώντας έναν νέο προορισμό πολιτισμού, εμπορίου και γαστρονομίας πρώτα για τους Αθηναίους, αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Σε μία πόλη που χρειάζεται να αλλάξει την εικόνα της, η νέα ΣΤΟΑ στη θέση της παλιάς Στοάς Αρσακείου, στο μέγαρο στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου με πρόσοψη επί τεσσάρων οδών -Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου-, έρχεται την επόμενη χρονιά πλήρως ανανεωμένη και φωτισμένη διά χειρός Ελευθερίας Ντεκώ με στόχο να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ομόνοια και το Σύνταγμα.
Το όνομα του νέου προορισμού λιτό, με ευθείες παραπομπές ωστόσο στην ιστορία της πρωτεύουσας ήδη από τον 19ο αιώνα. Πρώτη παραπομπή αυτή στις αθηναϊκές στοές από το πολύ μακρινό παρελθόν, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πασάζ (passage=πέρασμα), αλλά και την αίσθηση του καταφυγίου που χάριζαν στους Αθηναίους από τον θόρυβο της ίδιας τους της πόλης και τις καιρικές συνθήκες. Δεύτερη φυσικά, η ευθεία παραπομπή στην ιστορία του ίδιου του κτιρίου, του Αρσακείου Μεγάρου, με την πολύ γνωστή Στοά. Ο ιστορικός χώρος του Μεγάρου, με παράδοση σχεδόν 200 ετών, συνδέθηκε από πολύ νωρίς με την προαγωγή της παιδείας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, όταν το 1836 ιδρύθηκε η Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ιδιοκτήτρια μέχρι σήμερα του συγκροτήματος.
Το 1846 ανεγέρθηκε το κεντρικό κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου με σκοπό να φιλοξενήσει το πρώτο Σχολείο Θηλαίων για την εκπαίδευση των γυναικών «με έμφαση στην προετοιμασία διδασκαλισσών», ενώ στη συνέχεια υπήρξαν νεότερες προσθήκες ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των σχολείων.
Εχοντας διανύσει πολλές δεκαετίες, το κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου αναβιώνει τώρα πέρα από την αξία αυτή καθαυτή της επένδυσης σε ένα εμβληματικό συγκρότημα μοναδικής αρχιτεκτονικής, μία ακόμη πτυχή που έχει να κάνει με τον ρόλο που καλείται να παίξει στην αναγέννηση μιας ευρύτερης περιοχής στην καρδιά της πόλης: «Εχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας τόσο σε όγκο εργασιών, μεγέθους και δυσκολίας όσο και στο αποτύπωμα που φιλοδοξεί να αφήσει», δηλώνει στο «business stories» o κ. Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Legendary Food, η οποία υλοποιεί την επένδυση των 15 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος, με σημαντική προϋπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο, είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Legendary Food, έχοντας δημιουργήσει από την αρχή την ιδέα του project.
Η Legendary Food ανέλαβε την ανάπλαση των χώρων της Στοάς Αρσακείου μετά τη διενέργεια διαγωνισμού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για τη μακροχρόνια εκμίσθωση 35 ετών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκμίσθωσε 12.000 τ.μ. από τα συνολικά 25.000 του κτιρίου. Στο ιστορικό κτίριο στεγάζονται ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η εταιρεία, στον β’ όροφο το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπόγειο το Θέατρο Τέχνης.
Οι χώροι στη ΣΤΟΑ
«Το project ανάπλασης αφορά ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δεδομένου ότι είναι μοιρασμένο σε 8-9 στρέμματα. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο όσον αφορά την κατασκευή, ολοκληρώνονται οι στατικές παρεμβάσεις και έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις στις προσόψεις του κτιρίου ώστε αυτό να είναι στο σύνολό του έτοιμο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025», αναφέρει κ. Τριανταφυλλόπουλος. Στους συντελεστές και μελετητές του έργου περιλαμβάνονται οι BETAPLAN, ECOSCAPES, PILA, LDK Consultants, Echmes, PPA Structurals.
Η σύλληψη της ιδέας, η ενασχόληση και η διαμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου της επένδυσης έχουν διαρκέσει 10 χρόνια – το 2019 υπεγράφη η σύμβαση με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, για να ακολουθήσει μετά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων για ένα κτίριο με ιδιαίτερες δυσκολίες, παλιό και φυσικά διατηρητέο. Η ιστορία του Μεγάρου με το κεντρικό κτίριο ξεκινά το 1846 και μέχρι το 1910 προστίθενται νέα κομμάτια. Το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει την κεντρική Στοά, κατασκευάζεται βαθμιαία σε μία περίοδο 25 ετών. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλερ αναλαμβάνει τον σχεδιασμό των μνημειωδών προσόψεων εισάγοντας νεο-μπαρόκ στοιχεία, όπως τους δύο τρούλους επί της Σταδίου. Το 1936, μετά το κλείσιμο του οικοτροφείου, εγκαθίστανται στο συγκρότημα ο «Ορφέας», ένας εκ των παλαιότερων κινηματογράφων της Αθήνας, καθώς και το πρωτοποριακό Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν. Μαζί με μια σειρά εμπορικών χρήσεων, αυτά τα πολιτιστικά σημεία αναφοράς σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το κτίριο. Τη δεκαετία του ’80 το Αρσάκειο Μέγαρο ανακαινίζεται προκειμένου να φιλοξενήσει τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ το 1996 ολοκληρώνεται η κατασκευή της Στοάς του Βιβλίου αντικαθιστώντας τον «Ορφέα» και δίνοντας νέα χρήση. Η κρίση που βίωσε αργότερα το κέντρο της Αθήνας επηρέασε και το ιστορικό κτίριο, με επόμενο σημαντικό ορόσημο τον διαγωνισμό της Φιλεκπαιδευτικής το 2018 για τη μακροχρόνια παραχώρηση τμήματος του συγκροτήματος.
Με την πανδημία να μεσολαβεί, η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και θα διαρκέσει τελικά μία διετία: «Οι πρώτες παραδόσεις των χώρων στους μισθωτές για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού προορισμού γαστρονομίας, πολιτισμού και εμπορίου θα γίνουν τον Δεκέμβριο, με τις μισθώσεις να φτάνουν στο 75%. Εχουμε έναν μεγάλο καμβά χρήσεων. Ο επισκέπτης που θα έρχεται θα έχει πολλαπλές επιλογές, με μουσείο, θέατρο, αγορά τροφίμων, καταστήματα εστίασης και εμπορίου που θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα αλληλοτροφοδοτούνται», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Στους μισθωτές που έχουν ανακοινωθεί ήδη είναι το Ευρωκοινοβούλιο, για τη λειτουργία του Europa Experience, ενός διαδραστικού μουσείου σε χώρο 1.000 τ.μ. για την ιστορία και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αθήνα μάλιστα γίνεται η 13η πόλη που θα φιλοξενεί το Europa Experience, μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη και άλλες οκτώ πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με πρόσοψη στη Σταδίου, θα λειτουργήσουν 4 καταστήματα ένδυσης με επιλεγμένα brands, Lacoste, Bostonians, BSB, και άλλη μία πολύ γνωστή προσθήκη από τον χώρο των αθλητικών ειδών, ενισχύοντας περαιτέρω τη ροή επισκεψιμότητας σε ένα καίριο τμήμα μεταξύ της πλατείας Συντάγματος και της πλατείας Ομονοίας. «Χωρίζουμε το κτίριο σε πτέρυγες, η πτέρυγα της Σταδίου θα έχει χρήσεις λιανεμπορίου διατηρώντας χώρους και για ένα μεγάλο σύγχρονο μπακάλικο με ελληνικά προϊόντα μικρών και μεσαίων παραγωγών, που θα φιλοξενείται στο project. H πτέρυγα της Πεσμαζόγλου θα φιλοξενεί τρεις χρήσεις, με μία είσοδο για το Ευρωκοινοβούλιο, την πρόσβαση στην ταράτσα που θα ανοίξει για το κοινό, αλλά και την αναβάθμιση της εισόδου του Θεάτρου Τέχνης», προσθέτει ο ίδιος.
Κεντρικό ρόλο στη ΣΤΟΑ θα έχουν η εστίαση και η γαστρονομία, εισάγοντας τη δημιουργική και ατμοσφαιρική «συνεστίαση» των επισκεπτών μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ροή δράσεων και οργάνωση των κοινόχρηστων χώρων, στα πρότυπα των αγορών τροφίμων και εστίασης του εξωτερικού (food halls). «Οι νέες μισθώσεις για τους χώρους εστίασης θα υπογραφούν μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς. Στην εστίαση δημιουργούμε δύο εμπειρίες, μία γρήγορη, με τη δυνατότητα να γευτεί κανείς διαφορετικές γεύσεις με μικρούς καταλόγους, και μία πιο αργή, εστιατορική, γαστρονομική εμπειρία. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι επισκέπτες θα μπορούν για πρώτη φορά να επιλέγουν από διαφορετικά σημεία εστίασης, διαφορετικές προτάσεις και να τις απολαμβάνουν στο ίδιο τραπέζι, πάντα με τη σφραγίδα της μεσογειακής διατροφής, ενώ θα οργανώνονται γευσιγνωσίες και “φιλέματα”. Ολοι οι χώροι θα αρχίσουν να παραδίδονται στους χρήστες για την τελική διαμόρφωση από τον Δεκέμβριο. Η πλευρά της Σταδίου θα ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ οι χώροι εστίασης θα ανοίξουν προς τον Μάιο – Ιούνιο του 2025, όπως και το μεγάλο ελληνικό μπακάλικο που θα φιλοξενεί πολλά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Σημειώνεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.
Το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα για τους συντελεστές του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας, απόλυτα προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα, «σε ένα κομβικό σημείο, εκεί όπου ενώνεται το Σύνταγμα με την Ομόνοια. Δεν έχουμε αντιγράψει κάτι από το εξωτερικό – το μοντέλο λειτουργίας που επιλέξαμε για τη ΣΤΟΑ ταιριάζει κυρίως στη φιλοσοφία του Ελληνα. Η αρχική σκέψη της δημιουργίας αμιγώς μιας αγοράς τροφίμων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί αφορά μικρότερες επιφάνειες, 3.000-5.000 τ.μ., ενώ εμείς είχαμε να διαχειριστούμε 12.000 τ.μ. Ετσι προχωρήσαμε στην επιλογή ενός διαφορετικού μείγματος χρηστών με συνδυασμό ψυχαγωγίας, πολιτισμού και γαστρονομίας δημιουργώντας “περατζάδα” και ζωντάνια στη ΣΤΟΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο φιλόξενο για όλο τον κόσμο – να μην είναι κάτι γρήγορο και αγχωτικό, αλλά να μειώσουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Ο στόχος που έχουμε θέσει για την επισκεψιμότητα είναι περίπου 8.000 περάσματα την ημέρα, προφανώς για τους Αθηναίους, τους κατοίκους, τους εργαζόμενους της πόλης και τους επισκέπτες της. Δεν είναι αυτοσκοπός να δημιουργήσουμε έναν τουριστικό προορισμό γιατί θεωρούμε ότι αν μας εμπιστευτούν οι Αθηναίοι, θα μας εμπιστευτούν και οι επισκέπτες της πόλης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για επικοινωνία, συμβίωση, αναψυχή, διασκέδαση, που θα δώσει ζωντάνια στην ευρύτερη περιοχή και θα ενώσει τους Αθηναίους. Γι’ αυτό και δώσαμε το όνομα ΣΤΟΑ, γιατί οι στοές στα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη δημιουργούσαν από την αρχή την αίσθηση προστασίας στους κατοίκους τους, αλλά ταυτόχρονα τους ένωναν. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα, να ενώσουμε εμπειρίες, καταναλωτές, επιχειρηματίες, να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά και με άλλες επενδύσεις στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου που γίνονται γύρω μας και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά», επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Ενδεικτικά, στο κέντρο έχουν ανακοινωθεί και προχωρούν και νέες επενδύσεις για αναπλάσεις σε γραφεία τραπεζών, σε ξενοδοχεία, όπως η σχεδιαζόμενη επένδυση του ομίλου Μήτση στο εμβληματικό Μέγαρο Σλήμαν – Μελά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, και η ανακαίνιση του «Τιτάνια» από τον νέο ιδιοκτήτη, τον όμιλο Χατζηλαζάρου των H Hotels, ακόμη και σε κατοικίες που επιστρέφουν σιγά-σιγά, όπως αυτές που θα περιλαμβάνονται στο πρώην ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων κοντά στην Ομόνοια, σε ένα από τα projects στο κέντρο που τρέχει αυτή την περίοδο η Dimand. «Βλέπουμε σταδιακά το κέντρο να ζωντανεύει με την κίνηση που δημιουργείται στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου από τις νέες επενδύσεις και γι’ αυτό λέμε ότι η ΣΤΟΑ είναι ο κρίκος που κλείνει την αλυσίδα και συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια. Επιπλέον, η πόλη θέλει φως για να ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας στον περαστικό και γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε φως σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο», λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ολοκληρώνοντας. Γι’ αυτό και το Μέγαρο θα φωτιστεί με βάση τη μελέτη της Ελευθερίας Ντεκώ και της ομάδας της, γνωστής για τη βραβευμένη δουλειά της σε πληθώρα έργων και μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης.
*Κεντρική φωτό κειμένου: Το μεγάλο στοίχημα για τους συντελεστές του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου ενώνεται το Σύνταγμα με την Ομόνοια
Διαβάστε ακόμη
Οικονομία: Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις στη βιομηχανία
Θεσσαλονίκη: Το Μετρό σε αριθμούς – Πραγματικότητα έπειτα από «Οδύσσεια» 18 ετών (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα