Στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές κατατάσσεται η Αθήνα ως προς την ανάπτυξη data centers, μία αγορά όπου το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη διατηρούν την πρωτιά πανευρωπαϊκά με βάση την υφιστάμενη αλλά και τη μελλοντική χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων.
Τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield για τις αγορές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) δείχνουν ότι η χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων στην περιοχή εκτιμάται συνολικά σε 21 GW μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά 9% στη λειτουργική χωρητικότητα και αύξηση κατά 16% στις μελλοντικές αναπτύξεις (υπό κατασκευή και μελλοντικές) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Αθήνα μαζί με άλλες πόλεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ΕΜΕΑ όπως οι Βιέννη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Σαραγόσα, Μασσαλία, Λισαβόνα, Ριάντ και Λάγος περιλαμβάνονται στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές: Πρόκειται για αγορές που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ωστόσο πολλοί φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων τις θεωρούν ελκυστικές λόγω του φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών, της κατάλληλης γης, της διαθέσιμης ενέργειας, της συνδεσιμότητας οπτικών ινών και της δημιουργίας μιας νέας περιοχής cloud. Αυτές οι πόλεις μαζί, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 6,5% της συνολικής λειτουργικής δυναμικότητας (608MW) στην ΕΜΕΑ. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με την Ιωάννα Παλυβού, Managing Partner στην Cushman & Wakefield Proprius «η θέση της ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανικό κόμβο για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Δεδομένης της στρατηγικής θέσης και της ψηφιακής προόδου, η Αθήνα είναι σε θέση να γίνει βασικός παίκτης στο τοπίο των κέντρων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, προσελκύοντας περαιτέρω ενδιαφέρον από παγκόσμιους φορείς όπως η Google και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud».
Οι υπόλοιπες αγορές
Την ίδια στιγμή κι ενώ οι πιο καθιερωμένες αγορές -Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Δουβλίνο- εξακολουθούν να κυριαρχούν τόσο από άποψη λειτουργικής χωρητικότητας όσο και από άποψη συνολικού μεγέθους της αγοράς, οι φορείς εκμετάλλευσης εστιάζουν όλο και περισσότερο σε αναδυόμενες αγορές όπως το Ελσίνκι.
Πιο συγκεκριμένα, το Λονδίνο θα γίνει η πρώτη αστική αγορά της ΕΜΕΑ που θα φτάσει τα 2GW σε λειτουργική χωρητικότητα μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Διαθέτει 1,44GW λειτουργικής χωρητικότητας και νέες αναπτύξεις 1,5GW που πρόκειται να παραδοθούν (265MW υπό κατασκευή, 1.260MW προγραμματισμένα). Περίπου 53 χρήστες έχουν αναπτύξει 135 κέντρα δεδομένων. Παρόλο που οι περιορισμοί ισχύος αποτελούν σημαντικό ζήτημα στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χαρακτηρίσει τα βρετανικά κέντρα δεδομένων ως κρίσιμες εθνικές υποδομές και έχει αναθεωρήσει την πολιτική σχεδιασμού, «παρέχοντας τελικά πιο σαφή μηνύματα σταθερότητας και ανάπτυξης για τους επενδυτές».
Η Φρανκφούρτη δεύτερη στη σειρά διαθέτει έργα σε ανάπτυξη 1,3GW. Η αγορά αποτελείται κυρίως από παρόχους colocation, συμπεριλαμβανομένων των NTT, Equinix, Digital Realty και CyrusOne. Η CloudHQ έχει επίσης σημαντικά σχέδια ανάπτυξης στην περιοχή. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση (EnEfG) επιβάλλει στα κέντρα δεδομένων άνω των 300 kW να ανακτούν και να επαναχρησιμοποιούν την απορριπτόμενη θερμότητα. Ενθαρρύνει την ενσωμάτωση της πλεονάζουσας θερμότητας σε τοπικά δίκτυα τηλεθέρμανσης, ιδίως σε εκείνα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως επισημαίνει η Cushman & Wakefield, η Equinix σχεδιάζει να παρέχει σε περίπου 1.000 κατοικίες θερμότητα από τα κέντρα δεδομένων της εντός του 2025. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όλες οι ανάγκες θέρμανσης της πόλης θα μπορούσαν να καλυφθούν από την πλεονάζουσα θερμότητα των κέντρων δεδομένων. Ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές, πολλά έργα ανάκτησης θερμότητας καθυστερούν ή ακυρώνονται με δεδομένη τη μεγάλη πρόκληση να εξασφαλιστεί αξιόπιστη πελατειακή βάση σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Το Δουβλίνο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 812MW περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη γης, ισχύος και αναβαθμίσεων υποσταθμών. Το Παρίσι ανέβηκε μια θέση και είναι η 4η μεγαλύτερη αγορά της ΕΜΕΑ, ξεπερνώντας το Άμστερνταμ, χάρη στη σταθερά υψηλή αύξηση της λειτουργικής δυναμικότητας, 32% σε ετήσια βάση, και σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο αριθμό νέων αναπτύξεων 1.040MW. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της Γαλλίας έχουν ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2050, οπότε η βιωσιμότητα θα έχει καθοριστική σημασία για την επέκταση στην πόλη και πολλά κέντρα δεδομένων στο Παρίσι σχεδιάζονται για να λειτουργούν με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Άμστερνταμ, με μόλις 444MW στις μελλοντικές αναπτύξεις, αντιμετωπίζει τους εθνικούς περιορισμούς για τα υπερσύγχρονα κέντρα και τα τοπικά όρια της πόλης στις νέες αναπτύξεις, με αποτέλεσμα να έχει μετατοπιστεί η ζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στο Παρίσι. Το Μιλάνο συνεχίζει να ασκεί πίεση στις επικρατούσες αγορές με 820MW σε εξέλιξη.
Το Ελσίνκι έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη σε ετήσια βάση, τόσο με τη δυναμικότητα που τίθεται σε λειτουργία όσο και με την αγωγιμότητα που αυξάνεται σημαντικά στα 358MW. Η φινλανδική πρωτεύουσα κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη κατά το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε συνολική δυναμικότητα 594MW μέχρι το τέλος του 2024 – γεγονός που την τοποθετεί μπροστά από άλλες σκανδιναβικές αγορές, το Όσλο και τη Στοκχόλμη. Το Ελσίνκι διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη υπό κατασκευή δυναμικότητα (210MW) στην ΕΜΕΑ, ενώ η ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της υπό κατασκευή δυναμικότητας σε ολόκληρη την ΕΜΕΑ.
Διαβάστε ακόμη
Ντουμπάι: Μια όαση στον ουρανό και μια πισίνα-γέφυρα
Mega-πλατφόρμα με όλα τα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
MLS Πληροφορική: Τον Απρίλιο σε νέο σφυρί τα κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα