Στην τελική ευθεία υλοποίησης έχει μπει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που περιλαμβάνει 71 έργα με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, που έκαψε 520.000 στρέμματα.
Σχεδόν 30 από τα 71 έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μέσα στο 2023 προγραμματίζεται η έναρξη των υπόλοιπων 40. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα δρομολογούνται εξελίξεις γύρω από την τελική φάση του σχεδίου. Το πρόγραμμα, είναι δεκαετές και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, ενώ ο προϋπολογισμός για τα 71 έργα ανέρχεται στα 381.642.000 ευρώ.
Καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης ήταν οι 13 μελέτες που κρίθηκαν σκόπιμες και αναγκαίες να εκπονηθούν για τη Βόρεια Εύβοια και έθεσαν στο επίκεντρό τους όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: Συγκεκριμένα οι μελέτες, οι οποίες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ολοκληρώθηκαν, αφορούσαν τις υποδομές, το Νέο Δάσος, την αγροδιατροφή, το ανθρώπινο δυναμικό, τα δίκτυα υγείας και πρόνοιας, ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τον τουρισμό και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό και την παιδεία, ενώ εκπονήθηκαν τρεις επιπλέον μελέτες οριζόντιας παρέμβασης που αφορούν το Ψηφιακό Κύμα, την Πράσινη Ζώνη και τον Χώρο Καινοτομίας.
Το Πρόγραμμα έχει ως όχημα υλοποίησής του τον θεσμό των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), και βασικές πηγές χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2021-2027, το ΕΠΑ 2021-2025, το Ταμείο Ανάκαμψης, το CLLDLeader, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως επίσης χορηγίες και δωρεές.
Επόμενο στάδιο πριν την υλοποίηση του master plan είναι η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Β. Εύβοιας που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027.
Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είναι ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, στον οποίο ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το σύνθετο έργο του Στρατηγικού Σχεδίου Αναγέννησης της πληγείσας περιοχής. Ο κ. Μπένος και η ομάδα του έθεσαν στο επίκεντρο για την ανάπτυξη του σχεδίου το δάσος, τον άνθρωπο και την οικονομία του προσπαθώντας όλο αυτό το διάστημα να διαμορφώσουν μία στρατηγική η οποία θα στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, την αναγέννηση και αειφόρο αξιοποίηση του δάσους, την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής και τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε τα έργα να έχουν άμεσα αποτύπωμα.
Κύριοι πυλώνες του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είναι ο Νέος Οδικός Άξονας Χαλκίδας-Ιστιαίας και το Νέο Δάσος.
Ειδικότερα, το έργο του νέου οδικού άξονα αποτελεί καταλύτη της προσπάθειας ανασυγκρότησης της περιοχής καθώς θα άρει την απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξή της. Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις: α) οδικό Τμήμα Ψαχνών – Στροφιλίας , β) Οδικό Τμήμα Στροφιλίας – Αιδηψού και Ιστιαίας με σκοπό τη μείωση της διάρκειας της διαδρομής Χαλκίδα- Ιστιαία από δυόμιση ώρες σε μία ώρα και δέκα λεπτά. Πρόκειται για ένα έργο σε βάθος δεκαετίας ωστόσο το πρώτο τμήμα των 45 χιλιομέτρων από τα Ψαχνά ως την Στροφιλιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.
Παράλληλα, όραμα του συνολικού σχεδιασμού είναι το Νέο Δάσος, που αποτελεί τον δεύτερο κύριο πυλώνα του σχεδίου ανασυγκρότησης, να πάλλεται από ζωή, να αναγεννηθεί και να υιοθετηθεί από την τοπική κοινωνία με πρωταγωνιστές της αναγέννησης τις δύο εμβληματικές κοινότητες των ρητινοσυλλεκτών και των μελισσοκόμων. Οι στόχοι του Σχεδίου για το Νέο Δάσος είναι τέσσερις και αφορούν: 1. την προστασία του δάσους, 2. την αναδάσωση, 3. την οικονομία του δάσους και τέλος 4. «Το Νέο Δάσος ως Εμπνευστής της Ανασυγκρότησης» (το δάσος και οι άνθρωποί του). Για τον λόγο αυτό μάλιστα το σωματείο «Διάζωμα» προχώρησε σε συνεργασία με 4 σημαντικούς φορείς και συγκεκριμένα την Επιτροπή Goldammer για την προστασία του δάσους, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος για την αναδάσωση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο την Οικονομία του Δάσους και το γραφείο «ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» για την εκπόνηση μελέτης που συνυπέγραψε με το σωματείο «Διάζωμα» στο πλαίσιο του στόχου «Το Νέο Δάσος ως Εμπνευστής της Ανασυγκρότησης» (το δάσος και οι άνθρωποί του).
Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνταν μικρές δράσεις στήριξης στην περιοχή όπως το Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και «Οι Γέφυρες της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το North Evia Pass καθώς και το «Στηρίζουμε τη Βόρεια Εύβοια» με σκοπό την άμεση στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αιτήσεις, πληρωμές και ποσά (vid)
Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που απειλεί, ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται (vid)
Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα 9/1 τα σχολεία – Τι ισχύει για τις απουσίες