© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το ξένο κοινό είναι αυτό που τα αναζητά μετά μανίας ως κάτι το μοναδικό, αλλά, πλέον, ολοένα περισσότεροι Ελληνες ενδιαφερόμενοι εκφράζουν την επιθυμία για αγορά ενός διατηρητέου κάποιων… εκατομμυρίων με θέα στην Ακρόπολη ή τη θάλασσα, ως ένα ακίνητο-τρόπαιο στην πρωτεύουσα.
Σε μια συγκυρία όπου το εγχώριο real estate προσελκύει σταθερά το επενδυτικό ενδιαφέρον με αξιοσημείωτη τη στροφή των αγοραστών που διαθέτουν ρευστό σε πολύ ακριβά ακίνητα, τα λίγα νεοκλασικά που έχουν αναβαθμιστεί έρχονται στο προσκήνιο και πωλούνται με τιμές που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, ενώ χιλιάδες άλλα διατηρητέα στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, που θα μπορούσαν από μόνα τους να οδηγήσουν σε άμεση αναβάθμιση πάμπολλες γειτονιές, παραμένουν παραδομένα στη φθορά του χρόνου, αφού το κόστος αποκατάστασής τους είναι κατά πολύ υψηλότερο από την αγοραία αξία ακόμα και των πιο κεντρικών ακινήτων.
Ακριβώς αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με τις πολύ χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις εγκρίσεις και τους αυστηρούς όρους αναπαλαίωσης, καθιστούν τελικά την αποκατάσταση ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο ακριβής αριθμός των διατηρητέων ανά την Ελλάδα, η εκτίμηση από πλευράς των φορέων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για έναν αριθμό πάνω από 20.000, ενώ ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων ο αριθμός των εγκαταλειμμένων κτιρίων (διατηρητέων και μη) υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 1.500 και είναι διασκορπισμένα και στις επτά δημοτικές ενότητες.
Εξ ου και όσοι… τολμηροί ιδιοκτήτες παίρνουν την απόφαση και, πολύ περισσότερο, διαθέτουν το απαραίτητο ρευστό μαζί με πολλή υπομονή ώστε να ανακαινίσουν ένα διατηρητέο μπορούν να κατοχυρώσουν σημαντική υπεραξία στην πώληση με πενταψήφια νούμερα ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της Engel & Völkers, της γνωστής εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς η οποία προωθεί κατ’ αποκλειστικότητα μερικά από τα κορυφαία ακίνητα προς πώληση σε όλη την Αθήνα, το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι απτό, ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και όταν πρόκειται για «έτοιμα» κτίρια που δε χρήζουν επιπλέον παρεμβάσεων.
Ενα έργο τέχνης 5,8 εκατ. ευρώ
Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι μία μοναδική περίπτωση στο Θησείο -από αυτές που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού- για ένα αθηναϊκό νεοκλασικό, πραγματικό έργο τέχνης, το οποίο πωλείται στην τιμή των 5,8 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας κορυφαίου Ελληνα ζωγράφου. Το μακρινό 1981 το ακίνητο, επιφάνειας 525 τ.μ., εγκαταλειμμένο για 45 χρόνια, πέρασε στην ιδιοκτησία του και μεταμορφώθηκε στη διάρκεια των ετών σε κάθε γωνιά του με έργα και γλυπτά που δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον, πέραν της πισίνας και της μεγάλης ταράτσας με απρόσκοπτη θέα 360 μοιρών σε όλη την Αθήνα και φυσικά τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.
Σημειωτέον ότι την αναμόρφωση του ακινήτου είχε αναλάβει ο αρχιτέκτονας Βασίλης Τσεγκής, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 είχε συνεργαστεί με το τότε υπουργείο Χωροταξίας για την κήρυξη 300 παραδοσιακών οικισμών της χώρας ως διατηρητέων και επί υπουργίας Στέφανου Μάνου προΐστατο της ομάδας που καθόρισε το ευρύτερο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τις επιμέρους περιοχές, μελετώντας τμήματα της εμπορικής περιοχής του ιστορικού κέντρου, προτείνοντας πεζοδρομήσεις και κηρύξεις κτιρίων ως διατηρητέων κ.ο.κ.. Μοναδική είναι η εσωτερική αυλή του νεοκλασικού, οι περίτεχνες οροφές και οι τοιχογραφίες που κοσμούν το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις γειτονιές της πόλης που έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια εκ βάθρων σε σύγκριση ειδικά με την εγκαταλειμμένη εικόνα προ 40ετίας, όταν αγοράστηκε το κτίριο.
Σε μία άλλη γειτονιά που έχει αλλάξει επίσης εκ βάθρων τα τελευταία χρόνια, στο Κουκάκι, ειδικά με την τουριστική άνθηση της ελληνικής πρωτεύουσας την περίοδο από το 2013 έως και το 2019, είναι επίσης ξεχωριστή η περίπτωση έτερου διατηρητέου 538 τ.μ. με τιμή 2,42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο που είχε χτιστεί ακριβώς πριν από 100 χρόνια, το 1922, και συνδέεται με την ιστορία της περιοχής: χτίστες από την Κάλυμνο είχαν έρθει τότε στην Αθήνα, έχτιζαν πολλά νεοκλασικά κτίρια σε αυτή τη γειτονιά της πόλης και αποφάσισαν να χτίσουν και το δικό τους, το οποίο σήμερα έχει το προνόμιο να βρίσκεται μόλις 9 λεπτά με τα πόδια από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στις παρυφές του λόφου Φιλοπάππου. Η ανακαίνιση του πέτρινου νεοκλασικού ολοκληρώθηκε το 2009, διήρκησε δύο χρόνια και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η πλακόστρωτη εσωτερική αυλή των 60 τ.μ. και η ταράτσα των 135 τ.μ..
Μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση που θα μπορούσε να δώσει μάλιστα νέα πνοή σε όλη τη γειτονιά είναι αυτή για το διατηρητέο, παροπλισμένο τα τελευταία χρόνια, στην πιο «δύσκολη» περιοχή του Μεταξουργείου, η οποία πάντως, το τελευταίο διάστημα και λόγω της ανόδου των τιμών σε άλλες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, προσελκύει μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Το ακίνητο της οδού Χίου κουβαλάει διπλή ιστορία στα 110 χρόνια της ύπαρξής του: αρχικά, ξεκινώντας από τη σύνδεσή του με γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που έχει διαγράψει πολυετή πορεία στον κλάδο της ελληνικής παραγωγής σαπουνιού και εν συνεχεία, από τη δεκαετία του ’50 ως το στρατηγείο της Φίνος Φιλμ έως τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μέχρι που «έφυγε» και η Τζέλλα Φίνου, χήρα του θρυλικού παραγωγού Φιλοποίμενος Φίνου, η οποία είχε ασχοληθεί μετά τον θάνατό του με την εκμετάλλευση και την αποκατάσταση των ταινιών της Φίνος Φιλμ.
Το ακίνητο, από τα μεγάλα κτίρια της ευρύτερης περιοχής, είχε ως τελευταία χρήση την προηγούμενη δεκαετία τη στέγαση στούντιο ηχογραφήσεων και έχει βγει στην αγορά εδώ και καιρό με τιμή στο 1,15 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενες, νέες χρήσεις τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου, μουσείου, πολιτιστικού κέντρου ακόμη και γραφείων.
Το διατηρητέο, αρχιτεκτονικής του 1912, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και είχε νοικιαστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’50 από τον κορυφαίο Ελληνα παραγωγό των 175 ταινιών, ακολουθώντας το «μεγάλωμα» της επιχείρησής του. Η Φίνος Φιλμ αρχικά, όταν ιδρύθηκε ως κινηματογραφική επιχείρηση, είχε στεγαστεί, τη δεκαετία του ᾿40, στην οδό Στουρνάρα, με τα πρώτα της στούντιο στις Τρεις Γέφυρες και αργότερα στους Αγίους Αναργύρους. Στο νοικιασμένο κτίριο της οδού Χίου στεγάζονταν για πολλά χρόνια τα γραφεία της εταιρείας και τα εργαστήρια, από την εμφάνιση μέχρι την τελική κόπια των ταινιών, με τον ίδιο τον Φίνο να ξοδεύει χρήματα μόνο για τις ταινίες του, αρνούμενος να διαθέσει κεφάλαια για αγορά ακινήτων. Αργότερα, μετά τον θάνατό του τη δεκαετία του ’70 τα εργαστήρια στο ισόγειο της οδού Χίου νοικιάστηκαν στη ΣΙΝΕΜΑΤΖΙΚ -που κι αυτή ταυτίστηκε με το νέο ελληνικό σινεμά-, με την Τζέλλα Φίνου να παραμένει μέχρι τον θάνατό της.
Στην Καστέλα με τιμή 5,9 εκατ. ευρώ
Εκτός του κέντρου της Αθήνας, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, είναι αυτή για το νεοκλασικό που πωλείται αυτή τη στιγμή με τιμή στα 5,9 εκατ. ευρώ και αποτελεί μοναδική περίπτωση για την περιοχή όπου βρίσκεται, αφού δεν βρίσκεται στα πολύ προβεβλημένα νότια προάστια Γλυφάδας – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ο λόγος για ένα από τα ακριβότερα (αν όχι το ακριβότερο) ακίνητο αυτή τη στιγμή στην Καστέλα, στο ωραιότερο σημείο της περιοχής, με θέα τον Σαρωνικό και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο του Πειραιά. Το ακίνητο ανακατασκευάστηκε πλήρως πάνω στα ίχνη και το ύφος ενός παλιού καπετανέικου, νεοκλασικού αρχοντικού.
Το ανεξάρτητο κτίριο, επιφάνειας 748 τ.μ., βρίσκεται σε οικόπεδο 450 τ.μ. και προσφέρεται για επαγγελματική χρήση ή κατοικία, δεδομένου ότι ήταν αρχικά σχεδιασμένο για να στεγάσει γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας, ωστόσο θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί και σε κατοικία. Ολοι οι όροφοι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο υπογείων, όπως και οι βεράντες και οι εξώστες, μοιράζονται την εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα που καλύπτει από το Σούνιο και την Αίγινα μέχρι το Πασαλιμάνι, ενώ ένα από τα μοναδικά του στοιχεία είναι ότι διαθέτει και χώρο στάθμευσης για οκτώ αυτοκίνητα.
Κεντρική φωτο κειμένου: Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, το νεοκλασικό αυτό πωλείται 5,9 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα ακριβότερα (αν όχι το ακριβότερο) ακίνητο αυτή τη στιγμή στην Καστέλα, στο ωραιότερο σημείο της περιοχής με θέα τον Σαρωνικό και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο του Πειραιά
Διαβάστε ακόμη
Τα επώνυμα σφυριά που θα χτυπήσουν ως το τέλος της χρονιάς (pics)
Rolco ΒΙΑΝΙΛ: Από το 1956 και συνεχίζει – Με σημαία την καινοτομία και η τρίτη γενιά