Το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης παραμένει στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου, με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη να βάζει -μαζί με το επιτελείο του υπουργείου- τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Η επιτυχία της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος με νέα, βελτιωμένα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έκανε «πρεμιέρα» πέρυσι τον Απρίλιο και η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο είχε προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, έχουν ήδη γίνει 7.065 εκταμιεύσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί 7.277 συμβάσεις ύψους 699,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ήδη υπαχθεί περισσότεροι από 9.000 δικαιούχοι.

Εντός του Φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί και το περίγραμμα της δεύτερης φάσης του προγράμματος, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο ήδη σχεδιάζει μια σειρά τροποποιήσεων που θα κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων.

Τα νέα κριτήρια

Μία εκ των κομβικών αλλαγών είναι η διεύρυνση των δικαιούχων με βάση την ηλικία, καθώς με το νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν άτομα ηλικίας έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο εντάσσονται οι δικαιούχοι που ήταν έως 39 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο και αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Θα υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Στο τραπέζι των πιθανών αλλαγών βρίσκεται και η παλαιότητα των ακινήτων, μια προϋπόθεση που σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς αποτέλεσε τροχοπέδη για την εύρεση κατάλληλων ακινήτων από τους ενδιαφερόμενους. Το επιτελείο εξετάζει να ορίσει παλαιότητα μικρότερη των 15 ετών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βρουν ευκολότερα την κατάλληλη κατοικία. Ωστόσο η συγκεκριμένη αλλαγή βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και εφόσον πραγματοποιηθεί θα «κλειδώσει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Αγοραστής στις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)

Emirates: Διπλασιάζει το δίκτυο συνεργατών της μέσα σε ένα χρόνο και πετάει σε σχεδόν 1.700 πόλεις παγκοσμίως

Servicers: Ρυθμίσεις χρεών €3 δισ. το α’ εξάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ