«Πιστεύουμε στον 5άστερο τουρισμό και σε αυτόν επενδύουμε». Τάδε έφη χθες ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap κ. Νίκος Καραμούζης στην παρουσίαση της επένδυσης των 20 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο 5* Patmos Aktis Suites & Spa στην Πάτμο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης της β’ φάσης το 2024. Με το ξενοδοχείο της Πάτμου αλλά και τη συμμετοχή της SMERC στην κοινοπραξία για το γνωστό project ‘’Τethys’’ των 72 ξενοδοχείων το επενδυτικό ταμείο κλείνει, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη τις επενδύσεις του στον κλάδο του τουρισμού, έναν από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει και το 2023 ανοδική προοπτική, ωστόσο, έχει ανάγκη επενδύσεων αναβάθμισης τόσο σε επίπεδο ξενοδοχείων όσο και υποδομών, ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας και η κίνηση από αγορές εκτός Ευρώπης π.χ. αυτές των ΗΠΑ ή της Κίνας».
Το project Tethys
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο έτερο, μεγάλο εγχείρημα του Επενδυτικού Ταμείου στον κλάδο της φιλοξενίας και ειδικότερα στα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση, προ ημερών, της συναλλαγής για το γνωστό project ‘’Τethys’’, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε σε ρεαλιστικές λύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αναβάθμιση και το βιώσιμο μέλλον κάθε ξενοδοχείου. Δε θέλουμε να κλείσει καμία από τις 72 μονάδες».
Σημειωτέον ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η Intrum Hellas, υπό το ρόλο του συντονιστή της συναλλαγής, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχειακών μονάδων νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ (Project Tethys) στην κοινοπραξία SMERemediumCap / Latonia Enterprises Company Limited – Athanasios Laskaridis family office / WHG Europe Limited – Brown Hotels. Το Tethys αποτελεί το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που πωλείται στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα, με κύριο στόχο την επιστροφή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε χρηματοπιστωτική και επιχειρησιακή ευρωστία: «Η κοινοπραξία ξεκινάει τώρα τη διαδικασία ώστε να διαμορφώσει μία στρατηγική για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις και προσβλέπουμε στο καλό κλίμα με τους οφειλέτες και σε μία αμοιβαία επωφελή λύση. Δεν πρόκειται να κλείσουμε κανένα από τα 72 ξενοδοχεία και σκοπεύουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους οφειλέτες ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής υγείας των επιχειρήσεών τους. Το προτιμητέο για εμάς είναι οι ιδιοκτήτες να βρούν οι ίδιοι την ενδεδειγμένη λύση για το ξενοδοχείο τους την οποία είμαστε πολύ ανοικτοί και πρόθυμοι να τη συζητήσουμε -αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της κοινοπραξίας- κάνοντας παράλληλα μεγάλες εκπτώσεις στις οφειλές. Αυτό που δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση είναι ο οφειλέτης να μην πληρώνει». Το χαρτοφυλάκιο Tethys αποτελείται από 72 ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εκ των οποίων το 50% βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου (22 μονάδες), του Ιονίου (3) και την Κρήτη (11) ενώ τα υπόλοιπα σε Μακεδονία και Θράκη (19 μονάδες), την Κεντρική Ελλάδα (9) και την Πελοπόννησο (8).
Το Patmos Aktis
Για το Patmos Aktis «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Πάτμο», όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης η SMERC βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για σύμβαση franchising με μεγάλη διεθνή αλυσίδα, κίνηση που θα αναβαθμίσει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν του νησιού. Το συγκρότημα, το οποίο διαθέτει δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες, από 31 έως 93 τετραγωνικά, πολλές εκ των οποίων με ιδιωτική πισίνα, έλκει τις ρίζες του στο ιστορικό πρόγραμμα ανάπτυξης των ξενοδοχείων «Ξενία» και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης περιήλθε το 2009 στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής εταιρείας Divine Group, η οποία, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Mastrominas Architects και ISV Architects, το τοποθέτησαν ξανά στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ωστόσο, η Divine Group αποφάσισε να πουλήσει το ξενοδοχείο στο επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap το 2022, μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Το Patmos Aktis Suites & Spa ξεκίνησε τη λειτουργία του αναβαθμισμένο και υπό τη νέα ιδιοκτησία και διαχείριση τον Ιούνιο του 2022 επιτυγχάνοντας μετά από μία μακρά περίοδο χαμηλών επιδόσεων, να αυξήσει την πληρότητα και τα έσοδα του ξενοδοχείου, βελτιώνοντας αισθητά τους δείκτες παραγωγικότητας. Στόχος της νέας διοίκησης είναι η περαιτέρω αύξηση της πληρότητας για τη συνολική περίοδο στο 71% το 2023, και μέσα στα επόμενα χρόνια στο 75%, και η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του ξενοδοχείου στις 160 ημέρες, από περίπου 120 ημέρες που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα, βελτιώνοντας παράλληλα τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών.
Ο κ. Καραμούζης έδωσε και τις απαντήσεις στο ερώτημα τι χρειάζεται να γίνει από την Πολιτεία:
«Καταρχάς χρειάζονται πιο γρήγορες εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων– ζήτημα που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα- ενίσχυση των υποδομών στο αποχετευτικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση, (σ.σ. επίσης μόνιμο ζήτημα στα νησιά με ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα για τα πολύ δημοφιλή νησιά που δοκιμάζουν τις αντοχές τους), βελτίωση της πρόσβασης και της σύνδεσης μεταξύ των νησιών, όπως π.χ. στα δρομολόγια των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα, αλλά και διασύνδεση των μεταφορών, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων που προϋποθέτει όμως συνεργασία μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και ακτοπλοϊκών για το συνδυασμό ωραρίων ώστε ο επισκέπτης να μην είναι πολύ ώρα στο δρόμο. Μείζον ζήτημα είναι και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού και πλέον είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που σέβεται τους εργαζομένους στον κλάδο, με το σκεπτικό ότι οποιεσδήποτε άλλες τακτικές νοθεύουν τον ανταγωνισμό και ενθαρρύνουν τη διατήρηση μη βιώσιμων μονάδων».
Αναφορικά με τις λοιπές επενδύσεις του Ταμείου (σ.σ. η SMERC έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία) ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι συνεχίζουμε να επιδιώκουμε επενδύσεις σε κάδους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και προοπτικές για εξαγορές και συγκεντρώσεις.
«Πρέπει οι επιχειρήσεις να γίνουν εξαγωγικές με τεχνολογικές διαδικασίες και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκεί προσβλέπουμε. Το ταμείο έχει επενδύσει σε τρεις εταιρείες στον κλάδο του facility management, επιτυγχάνοντας πλέον έναν αθροιστικό τζίρο σε αυτόν τον τομέα της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ και παρέχοντας ένα ευρύ πακέτο υπηρεσιών. Βλέπουμε με ενδιαφέρον κλάδους επενδύσεων στα τρόφιμα, σε υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, την κτηνιατρική φροντίδα όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλαδα για “κλινικές δεύτερης γνώμης” για ζώα συντροφιάς. Ο κλάδος της κτηνιατρικής φροντίδας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς η διείσδυση στην Ελλάδα είναι 18% ενώ σε χώρες της υπόλοιπης Ε.Ε. πάνω από 30%».
Διαβάστε ακόμη
Προχωρά το project στο Μετς για τη Noval Property
Εκλογές 2023: Η στρατηγική Μητσοτάκη για επανασυσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ και αυτοδυναμία
Κτηματολόγιο: Ουρές από τα μεσάνυχτα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού