«Η Imerys διερεύνησε αρκετές τοποθεσίες πριν επιλέξει την Αθήνα. Φυσικά η εταιρεία μας απολαμβάνει ήδη μία ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και καλή σχέση με τα πανεπιστήμια. Όμως, επιπροσθέτως, η επιλογή της Αθήνας σημαίνει για εμάς δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε μία δεξαμενή ταλέντων με ισχυρές δεξιότητες και γνώσεις ξένων γλωσσών. Αυτό το έργο αποτελεί, επίσης, μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Η Imerys δεν δημιουργεί απλώς έναν σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Είμαστε πρωτοπόροι στο πρώτο Shared Services Center στην Αθήνα και το παράδειγμά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στο μέλλον από άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα.»

Η τοποθέτηση του Γκιγιόμ Ντελακρουά στο βίντεο της Enterprise Greece εξηγεί όλους τους λόγους για τους οποίους τα Shared Services Center αποτελούν μία σημαντική επενδυτική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Τα Shared Services Center (SSC, Κέντρα Παροχής Κοινών Υπηρεσιών) είναι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν- για λογαριασμό πολλαπλών εταιρειών- τη διαχείριση συγκεκριμένων εργασιών, όπως λογιστική, ανθρώπινοι πόροι, μισθοδοσία, πληροφορική, νομική συμμόρφωση.
Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ινδία και στις ΗΠΑ, ωστόσο στην τρίτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται μία ευρωπαϊκή χώρα: η Πολωνία. Επίσης, δυναμικά στην αγορά των SSC έχουν μπει τέσσερις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες: Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνής αγορά

«Η παγκόσμια αγορά SSC αποτιμήθηκε σε 38,88 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 20,6%» έως το 2032 αναφέρει η ειδική μελέτη “Shared Services Center Market Share, Size, Trends, Industry Analysis Report” της διεθνούς εταιρείας ερευνών και consulting Polaris Market Research.

«Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αναζητούν ενεργά καινοτόμες προσεγγίσεις για συνεχή βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών, σε συνδυασμό με προγράμματα διαχείρισης της απόδοσης, για να μεγιστοποιήσουν τα δυνητικά αποτελέσματα από τις μονάδες SSC. Η αποτελεσματική εφαρμογή των SSC μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση κόστους, με μείωση της λειτουργικής πολυπλοκότητας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση εργασιών» αναφέρει η έκθεση.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μπει στον χάρτη των SSC υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων, που πραγματοποιεί στοχευμένες ενέργειες για τον σκοπό αυτό και τον Απρίλιο οργάνωσε ειδική εκδήλωση στην Ελληνική πρεσβεία των Βρυξελλών σε συνεργασία με την Enterprise Greece και την εταιρεία EY.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη ως εναλλακτικό προορισμό για τα SSC, παρουσιάζοντας τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην χώρα και τονίζοντας την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» εξηγεί στο newmoney ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων, Αλέξανδρος Κολιαβράς.

«Απευθυνόμαστε σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που αναζητούν να κεντροποιήσουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες σε μία μονάδα και παρουσιάζουμε τις διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν το δικό τους SSC στην Ελλάδα» συμπληρώνει η Ηλιάνα Αγγελάκη, γραμματέας του Συνδέσμου.

Στις 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων, για τις δυνατότητες ανάπτυξης SSC στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα διαθέτει εργαζόμενους με δεξιότητες στην επικοινωνία και γνώση ξένων γλωσσών» τονίζει ο Α. Κολιαβράς. «Ως Συνδεσμος των Ελλήνων Χρηματοικονομολόγων έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια ώστε να υπάρχει μία δεξαμενή άντλησης νέων εργαζομένων στους οποίους παρέχουμε πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω του Συνδέσμου. Έχουμε δημιουργήσει μία βιβλιοθήκη εκπαίδευσης με τη συμβολή των κορυφαίων Ελλήνων χρηματοοικονομολόγων και οργανώνουμε παράλληλα ομάδες εργασίας, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη των εργαζομένων. Ο Σύνδεσμος εργάζεται παράλληλα και για την δημιουργία του πρώτου μεταπτυχιακού στο κομμάτι του Treasury στην Ελλάδα.»

Ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων (Hellenic Association of Treasurers, ΗΑΤ), που αριθμεί 260 μέλη σε 21 διαφορετικές χώρες, λειτουργεί ως δίκτυο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας που μπορεί να στηρίξει τους εργαζόμενους στα SSC.

Φεύγουν από την Πολωνία λόγω αύξησης των μισθών

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η Πολωνία, όπου σήμερα βρίσκεται το 50% των SSC της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, χάνει την ελκυστικότητά της, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του μισθολογικού κόστους, που εν πολλοίς οφείλεται και στα πολυάριθμα SSC που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα.
Καθώς οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στην Πολωνία εξαντλούνται, οι αποδοχές όσων απασχολούνται εκεί είναι πλέον συγκρίσιμες με τα επίπεδα της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

«Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις SSC, καθώς στην Ελλάδα το μισθολογικό κόστος παραμένει ανταγωνιστικό, ενώ εργαζόμενοι για την στελέχωση των SSC μπορούν να βρεθούν και μέσα στην ίδια την χώρα αλλά και από τους Έλληνες του εξωτερικού» επισημαίνει η κα. Αγγελάκη.

Διαβάστε ακόμη  

Ποσειδώνια 2024: Ανοίγει σήμερα 3/6 τις πύλες της η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση (pic)

Το πόθεν έσχες… ετοιμάστηκε στη Λαγουδέρα, ο Ιβάν ρυθμίζει (από το Ροστόφ), τα σκουπίδια είναι χρυσός (και ο Μυτιλ το ξέρει), πώς θάφτηκε ένα τσεκούρι του πολέμου… 

Ρεύμα: Πονοκέφαλος τιμολογίων ξανά στο ρεύμα – Γιατί επιστρέφει η αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ