search icon

Επενδύσεις

REDS: Φθινόπωρο το master plan για το Cambas project των 200 εκατ. ευρώ

Προχωρά η αξιοποίηση και άλλων ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας - Ενδιαφέρον για το ακίνητο στις Γούρνες - Καταλύτης το project για τη Μαρίνα Αλίμου - Γ. Κωνσταντινίδης: Θέλουμε να γίνουμε leader στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων τα επόμενα χρόνια

Μέσα στο φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο master plan για τη μεγάλη επένδυση της REDS ύψους 200 εκατ. ευρώ που αφορά το Cambas project στα στην Κάντζα, με την εταιρεία να προχωρά στην αξιοποίηση και άλλων ακινήτων από το χαρτοφυλάκιό της.

«Προτεραιότητά μας είναι αρχικά οι επενδύσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει από το δικό μας χαρτοφυλάκιο, της REDS αλλά και ευρύτερα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ώστε να δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης, ενώ θα μπούμε εν συνεχεία και σε άλλα projects και θα κυνηγήσουμε ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για νέα projects και δη για το ενδεχόμενο συμμετοχής της εταιρείας στο διαγωνισμό που ‘’τρέχει’’ από το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε τέτοιου είδους έργα.

«Θέλουμε να γίνουμε leader στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η στόχευση η δική μας είναι να τρέξουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η REDS θα πάει εκεί όπου πρέπει, έχει τη δυνατότητα και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο».

Οσον αφορά ειδικότερα τα projects που ‘’τρέχει’’ αυτή την στιγμή η εταιρεία:

«Για το Cambas Project (σ.σ. που μπορεί να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ) βρισκόμαστε στη φάση της επικαιροποίησης του masterplan που είχε κατατεθεί πριν από πέντε χρόνια. Θεωρώ ότι σε μία περίοδο 4-5 μηνών, Οκτώβριο- Νοέμβριο, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε το νέο masterplan του Καμπά. Σε επίπεδο επενδύσεων προφανώς θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής και τρίτων. Χρειαζόμαστε περίπου ένα χρόνο από την στιγμή που οριστικοποιηθεί το master plan για το κομμάτι των αδειοδοτήσεων και στη συνέχεια τέσσερα χρόνια για να αναπτύξουμε το έργο συνολικά».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η τελευταία επικαιροποίηση του masterplan έγινε το 2018, και στο μεσοδιάστημα και με δεδομένες τις νέες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά στην αγορά.

«Δεν εξετάζουμε την ολική διαφοροποίηση του masterplan– προφανώς οι χρήσεις είναι συγκεκριμένες, ωστόσο εξετάζουμε και τα νέα δεδομένα βάσει των αναγκών της αγοράς, της ζήτησης που υπάρχει και αυτό που θέλουν οι επενδυτές για την Ελλάδα. Οι χρήσεις είναι συγκεκριμένες». Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμησή του ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Για τη χρηματοδότηση, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, εξετάζεται και η προοπτική των συνεπενδύσεων σε επαφή και με τρίτους επενδυτές από όλη την αγορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το υπό ανάπτυξη έργο της Μαρίνας Αλίμου είναι μία επένδυση που βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία μιας από τις καλύτερες μαρίνες της Ευρώπης. «Χρειαζόμαστε δύο χρόνια περίπου για τα έργα εξωραϊσμού και κάποιες πρώτες επενδύσεις και δύο χρόνια ανάπτυξης του project βάσει του masterplan».

Για το εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι μισθωτικές συμφωνίες σε ποσοστό πλέον 100%, από το 78% που ήταν η πληρότητα το Μάρτιο «και μέχρι τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το σύνολο των μισθωτών. Η ζήτηση γι’ αυτού του είδους τα έργα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που το Smart Park είναι και το μοναδικό ανοικτό πάρκο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση και μέσα από τη ζήτηση αυτή να αξιολογούμε το πώς θα φτάσουμε την επένδυση στο μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης».

Οι νέες μισθωτικές συμφωνίες από τους κλάδους της τεχνολογίας, της εστίασης και του εμπορίου αφορούν επτά καταστήματα με το 60% των brands να είναι ξένα και τα υπόλοιπα ελληνικά. Σε σχέση με τις επιδόσεις του πάρκου εν μέσω πανδημίας, για το πρώτο τετράμηνο- περίοδος κατά την οποία ίσχυσαν και οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο- υπήρξε μία πτώση στον τζίρο της τάξεως του 30% αφού δεν λειτουργούσαν τα καταστήματα εντός του πάρκου, ωστόσο «με το άνοιγμα της αγοράς έχει πολλαπλασιαστεί η επισκεψιμότητα, με πάνω από 8.000 επισκέπτες σε ημερήσια βάση καθημερινά, αγγίζοντας τις 20.000 επισκέπτες σε ημερήσια βάση τα Σαββατοκύριακα».

Σε σχέση με το ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου στο μακρινό παρελθόν σχεδιαζόταν η δημιουργία γραφειακών χώρων για να έλθει μετά το Δημόσιο να ‘’φρενάρει’’ την επένδυση λόγω αρχαιολογίας, το ακίνητο έχει τεθεί υπό απαλλοτρίωση από το υπουργείο Πολιτισμού. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα, προσφάτως ο δήμαρχος Αθηναίων και το υπουργείο έκαναν τις ανακοινώσεις για την ευρύτερη περιοχή, είμαστε σε συνεννόηση κι επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ιδανικά θα θέλαμε …χθές να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες».

Σε σχέση με το ακίνητο των οκτώ στρεμμάτων στο κέντρο του Βουκουρεστίου, το οποίο η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει να πουλήσει (σ.σ. η αποτίμηση από την Deloitte ήταν στα 6,5 εκατ. ευρώ), πλέον εξετάζονται «όλες οι εναλλακτικές ώστε να δούμε ποιο είναι το βέλτιστο δυνατό για την εταιρεία και τον όμιλο.

Συνολικά, εξετάζουμε όλα τα ακίνητα που διαθέτουμε για να γίνει μία ορθή διαχείριση των ακινήτων ως REDS και ως όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τα δύο ακίνητα στη Ρουμανία, ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και στα Σπάτα και επιλεγμένα ακίνητα στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα που ανήκουν στον όμιλο».

Διαβάστε ακόμα 

Μαρινάκης: Τέσσερα δεξαμενόπλοια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως καύσιμο παρήγγειλε η Capital 

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου 

Online και πάλι Amazon, FT, Bloomberg, Reddit, Guardian – Γιατί είχαν «πέσει»

Exit mobile version