© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ενα ακόμη ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας θέλει ο e-EΦΚΑ, ο οποίος βγάζει τώρα ξανά προς μίσθωση το διατηρητέο της οδού Ζαλοκώστα, ενώ έχει προηγηθεί η εκκίνηση μιας ακόμη διαδικασίας για το έτερο, μεγάλο, αυτοτελές «ασφαλιστικό» ακίνητο της οδού Σταδίου 41, εκεί όπου στεγαζόταν πριν από την κατάρρευση της εταιρείας το πολυκατάστημα «Fokas».
Επίσης, στη Σταδίου, πολύ κοντά στο πρώην ακίνητο του «Fokas», έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση ενός ακόμη διατηρητέου για τη μετατροπή του σε Θεατρικό Μουσείο.
Σε μια συγκυρία όπου το εγχώριο real estate φαίνεται να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, το Δημόσιο, με τον αέρα του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη, κινεί ξανά την αγορά του κέντρου της Αθήνας, έστω κι αν πρόκειται για διαγωνισμούς σε ακίνητα που είχαν επαναληφθεί και μάλιστα πάνω από μία φορά στο απώτερο αλλά και πρόσφατο παρελθόν.
«Η αναβίωση των κενών -επί σειρά ετών- εμβληματικών ακινήτων εντάσσεται στους στόχους ενός συνολικότερου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, το οποίο αποδίδει άμεσα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», αναφέρεται επισήμως από τον e-ΕΦΚΑ, o οποίος ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες διαγωνιστικές διαδικασίες για δύο από τα σημαντικότερα και πλέον γνωστά ακίνητα του χαρτοφυλακίου του, για τα οποία προηγούμενοι διαγωνισμοί είχαν καταλήξει άγονοι, ενώ έπεται και συνέχεια.
Οι διαγωνισμοί του e-ΕΦΚΑ
Για το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα 7-9 ο e-EΦΚΑ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού με κατάθεση κλειστών προσφορών, με στόχο τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου με προδιαγραφές 4 αστέρων.
Αυτή είναι και η ειδοποιός σε σχέση με τις προδιαγραφές που ζητούσε ο φορέας σε προηγούμενους διαγωνισμούς που κατέληξαν άγονοι, έστω κι αν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τουριστικής άνοιξης της Αθήνας εν έτει 2018.
Τότε ο φορέας ζητούσε ξενοδοχείο 5 αστέρων με ελάχιστη επένδυση σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στο ακίνητο.
Τώρα, έχοντας κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, το ακίνητο προορίζεται για τετράστερο με ελάχιστη επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ και άρα έχει περισσότερες πιθανότητες προς αξιοποίηση.
Σημειωτέον ότι το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα 7-9, συνολικής επιφάνειας 1.854 τ.μ., είναι διατηρητέο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1939 και χαρακτηρίστηκε μνημείο με σχετική υπουργική απόφαση του 2008. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης με επενδυτικό πρόγραμμα από τον μισθωτή ελάχιστου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αφορά την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του κτιρίου με σκοπό είτε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου με προδιαγραφές 4 αστέρων είτε ως μη κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος αντίστοιχης κατάταξης (ενοικιαζόμενα), με κλειστές προσφορές. Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης θα είναι 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 χρόνια, το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ορίστηκε στις 17.000 ευρώ και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, για πολλοστή φορά βγαίνει στην αγορά, επίσης προς μακροχρόνια μίσθωση, το πενταώροφο ακίνητο του πρώην πολυκαταστήματος «Fokas», από τα ελάχιστα, πολύ μεγάλα ελεύθερα ακίνητα του κέντρου το οποίο παραμένει κενό τα τελευταία χρόνια.
Για το κτίριο στον αριθμό 41 της Σταδίου, πέραν των επιτρεπόμενων χρήσεων από την Πολεοδομία και το υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ., οι επιτρεπόμενες χρήσεις από τον e-ΕΦΚΑ περιορίζονται αυστηρά: α) στη χρήση ξενοδοχείου, τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, β) στη χρήση εμπορικών καταστημάτων, γ) στη χρήση γραφείων, δ) στη χρήση ως χώρου διοργάνωσης εκδηλώσεων, αιθουσών τέχνης, διοργάνωσης εκθέσεων και λοιπών συναφών χρήσεων.
Το ακίνητο, σχεδόν 8.500 τ.μ., στέγαζε για μία δεκαετία το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας στην Αθήνα και παραμένει κενό μετά το λουκέτο και την έξωση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας εν έτει 2013 από το τότε Eνιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Ο τελευταίος διαγωνισμός από το τέως ΕΤΕΑΕΠ, που επίσης έχει περάσει κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2020 και έστω και αν, κατά τις πληροφορίες, είχε υπάρξει πρωταρχικό ενδιαφέρον κυρίως από τον χώρο του λιανεμπορίου, η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε άρδην τα πλάνα, με αποτέλεσμα τελικά ο διαγωνισμός πέρυσι τον Μάρτιο να μη φέρει, για μία ακόμη φορά, αποτέλεσμα. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για ολόκληρο το ακίνητο ορίζεται, όσο και στον προηγούμενο διαγωνισμό, στο ποσό των 45.000 ευρώ, με διάρκεια παραχώρησης 15+5 χρόνια, ενώ καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού έχει οριστεί η 10η Νοεμβρίου.
Προς αξιοποίηση από τον e-ΕΦΚΑ, με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων ή ακόμη και γραφείων, οδεύουν και άλλα ακίνητα, όπως αυτά του διατηρητέου των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3 (το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Πανεπιστημίου) και επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Το τελευταίο, που προορίζεται για ξενοδοχείο 4 αστέρων, επίσης είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και μνημείο σε ό,τι αφορά το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
Θεατρικό Μουσείο στη Σταδίου 47
Πιο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία για τη στέγαση του Θεατρικού Μουσείου στο διατηρητέο επί της Σταδίου 47, ένα από τα πολύπλοκα, όπως αποδεικνύεται, εγχειρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού λόγω των εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης που απαιτούνται κατόπιν των απαραίτητων μελετών.
Πρόκειται για την οικία του Αλέξανδρου Σούτσου που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές λόγω πυρκαγιάς το 2020, ενώ και πιο πριν το τριώροφο νεοκλασικό, ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Αλέξανδρου Σούτσου που διαχειρίζεται η Εθνική Πινακοθήκη, παρουσίαζε μεγάλα προβλήματα εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτό και σταδιακά είχε εγκαταλειφθεί κάθε χρήση του. Οπως αναφέρεται, «πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα όψιμου νεοκλασικισμού, στην κύρια όψη της οδού Σταδίου, αποτυπώνοντας την παλαιά εικόνα ενός από τους κεντρικούς εμπορικούς άξονες της Αθήνας».
Το συγκεκριμένο νεοκλασικό, ισόγειο και δύο όροφοι, χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας του Αλέξανδρου Σούτσου και, εκτός από την είσοδο επί της Σταδίου, διέθετε και μία ακόμα στην οδό Γεωργίου Σταύρου, η οποία ήταν η έξοδος των αλόγων. Μάλιστα, μέσα στον Ιούλιο έτρεξε από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων η διαδικασία επιλογής αναδόχου εκπόνησης της μελέτης για το έργο που αφορά «τη στερέωση, αποκατάσταση και μετατροπή κτιρίου επί της οδού Σταδίου 47 στην Αθήνα σε Θεατρικό Μουσείο». Μένει, λοιπόν, να φανεί πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν οι διαδικασίες ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η αποκατάσταση με τις εργασίες, πάντως έχουν δρόμο μπροστά, δεδομένου ότι απαιτείται τουλάχιστον μία διετία για τις μελέτες.
Διατηρητέο επί της Ακαδημίας 31
Με καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Νοέμβριο η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων προκήρυξε τώρα, εκ νέου, τον διαγωνισμό αξιοποίησης για το διατηρητέο επί της οδού Ακαδημίας 31 με σκοπό την επαγγελματική-εμπορική χρήση.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «χακί» ακίνητα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Ακινήτων, στην καρδιά της Αθήνας. Ο διαγωνισμός για τη εκμίσθωση του πολυώροφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.518 τ.μ., με ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 402.000 ευρώ ή αλλιώς 33.500 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Η μίσθωση του εν λόγω ακινήτου υπολογίζεται ότι θα αποφέρει τη μερίδα του λέοντος από πλευράς εσόδων όσον αφορά τους στόχους για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω διαγωνισμών παραχώρησης με βάση και το ετήσιο σχέδιο δράσης για την τρέχουσα χρονιά.
Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 35 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα 15. Λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση του ακινήτου προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του για εμπορική-επαγγελματική χρήση, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να καταβάλει το 50% του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης και αντίστοιχα το 70% του μισθώματος για το δεύτερο έτος.
Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν μπορεί να είναι πέραν των δύο ετών. Η ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι για μέσα στον Νοέμβριο με δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου για εμπορική χρήση ως γραφείων ή και για τουριστική χρήση ως ξενοδοχειακής μονάδας.
Από τα σημαντικότερα «ασφαλιστικά» ακίνητα, το εν λόγω που έχει χαρακτηριστεί και ο πάλαι ποτέ ξενώνας VIPs του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχε βγει προς μακροχρόνια μίσθωση τόσο κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας όσο και πρόσφατα, μέσα στο 2021, χωρίς όμως οι διαγωνισμοί να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Ωστόσο, τώρα οι συνθήκες κρίνονται πιο ώριμες.
Διαβάστε ακόμη:
Alpha Bank: Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το senior ομόλογο των €500 εκατ.
ΟΠΑΠ: Η δέσμευση για ισχυρή μερισματική πολιτική και η «έκρηξη» του online