© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Οι κατασκευαστικές εργασίες στο νέο θερμοκήπιο της Wonderplant, που εκτείνεται σε 100 στρέμματα στην Πετρούσα Δράμας, παραπλησίως της αρχικής επίσης τεράστιας δομής, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η φύτευση με στόχο η «state of the art» από άποψη τεχνολογίας υποδομή, με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κ.λπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ισχύος 9,6 MW, να εκτινάξει την παραγωγή υδροπονικής ντομάτας για την εταιρεία στους 20.000 τόνους! Η επένδυση όμως αυτή, περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν είναι η τελευταία, μια και η εταιρεία, στην οποία μέτοχοι είναι οι κύριοι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σταύρος Νένδος, Μιχάλης Αραμπατζής και Θέμης Μακρής, ήδη αναζητεί χώρο για την επόμενη επέκτασή της.
Οπως επίσης και μια σειρά από άλλες εταιρείες που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια ή ετοιμάζονται να ξεπηδήσουν αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις που σήμερα πραγματοποιούνται στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και, κυρίως, σε υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που ναι μεν είναι απαιτητικές στο κομμάτι της επένδυσης, αποδίδουν όμως σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι προστατευμένες από την κλιματική αλλαγή και φυσικά δεν προϋποθέτουν γόνιμη γη. Μια τάση που έρχεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον που πλέον επιδεικνύουν επιφανείς επιχειρηματίες χωρίς πρότερη εμπειρία στον χώρο της αγροτικής παραγωγής ή funds που αναζητούν επενδυτικές αποδόσεις και την ίδια ώρα να αντισταθμίσει το μεγάλο πρόβλημα, που είναι η μείωση της συνολικής καλλιεργούμενης γης στη χώρα, καθώς οι νεότερες γενιές στρέφουν την πλάτη στην αγροτική δραστηριότητα.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για να ενισχυθούν έτι περαιτέρω οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, που εξακολουθούν να υπολείπονται έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται ως τις αρχές Μαρτίου να προκηρύξει πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους έως 600 εκατ. ευρώ για θερμοκηπιακές μονάδες. Πρόγραμμα το οποίο είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως ένα από τα εργαλεία για την ενίσχυση κυρίως των νέας γενιάς επενδύσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, πρώτον, στη διατροφική ασφάλεια της χώρας, δεύτερον στην εξωστρέφειά της, ιδίως καθώς πλέον τα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά όχι μόνο είναι στα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας, αλλά δημιουργούν και ένα ξεκάθαρο εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 1 δισ. ευρώ και, τρίτον, προοπτική για τη νεότερη γενιά.
Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (αγρότες, νομικά σχήματα κ.ά.). Η ενίσχυση θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70% για επενδύσεις 30.000 ευρώ – 1 εκατ. ευρώ, και θα επιδοτούνται θερμοκήπια κάθε τεχνολογικής στάθμης, από απλά τύπου Τολ μέχρι υδροπονικά. Μάλιστα προκειμένου να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας και να μην ξεφύγει το κόστος κατασκευών λόγω της μεγάλης ζήτησης, το πρόγραμμα θα ακολουθεί τους πίνακες εύλογου κόστους των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022. Με βάση το σχέδιο του προγράμματος, ενίσχυση έως 50% θα προβλέπεται γενικά για υποδομές (αγορά γης, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατασκευές, περιφράξεις), συστήματα θέρμανσης – σκίασης – δροσισμού, οχήματα (τρακτέρ και αυτοκινούμενα εντός του θερμοκηπίου) και δαπάνες ΑΠΕ. Η ενίσχυση φτάνει έως 60% για εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, συστήματα υδροπονίας – αεροπονίας και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτά θα υπάρχει προσαύξηση ενίσχυσης 10% εάν ο δικαιούχος είναι νεαρής ηλικίας. Επίσης, για επενδύσεις που γίνονται στα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Εβρου, στον Δήµο Δοµοκού, αλλά και στις ηπειρωτικές περιοχές που συµπεριλαµβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης η τελική ένταση στήριξης θα φτάνει ως το 65%. Το ΥΠΑΑΤ υπολογίζει ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης θα προστεθούν 5.000-10.000 στρέμματα στην παραγωγή, δίνοντας περαιτέρω ώθηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα θερμοκήπια έχουν αυξηθεί στην επικράτεια την τελευταία δεκαετία σε πάνω από 74.600 στρέμματα (από 42.000-43.000 στρέμματα το 2010), αλλά καταλαμβάνουν μικρό μερίδιο στο σύνολο των κηπευτικών καλλιεργειών της επικράτειας που υπολογίζονται σε περίπου 450.000 στρέμματα.
Σημειωτέον ότι οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και η ανάγκη για περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον ανάπτυξης των καλλιεργειών οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε ταχεία επέκταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη γειτονική Τουρκία. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στην Ισπανία, με σχεδόν 800.000 στρέμματα συνολικής γεωργικής έκτασης θερμοκηπίων, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα σήμερα βρίσκεται η Τουρκία. Ακολουθούν η Ιταλία, με τη μισή περίπου έκταση αυτής της Ισπανίας, η Γαλλία κ.ά. Η Ολλανδία, που θεωρείται το «αγροτικό θαύμα» των τελευταίων δεκαετιών και η πηγή των τεχνολογικών εξελίξεων του κλάδου, έχει πάνω από 120.000 στρέμματα σε θερμοκήπια παρά το μικρό μέγεθος της χώρας.
Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι τώρα είναι η εποχή για τη στροφή της Ελλάδας, κάτι που τεκμαίρεται και από δύο σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται μετά το 2020. Το πρώτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή όχι μόνο έχει καταφέρει να καλύψει σε σημαντικό βαθμό την εγχώρια ζήτηση σε βασικά λαχανικά, αλλά παράλληλα έχει ανατρέψει το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της χώρας μας μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Incofruit Hellas, οι συνολικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το 2024 έφτασαν το 1,86 δισ. ευρώ, από 1,77 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές ήταν περίπου 887 εκατ. ευρώ, από 783 εκατ. ευρώ το 2023! Γι’ αυτό λοιπόν και σπεύδουν να πάρουν θέση στον χώρο άνθρωποι ή σχήματα που κινούνται ξεκάθαρα επενδυτικά.

Η Wonderplant
Σαφώς με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις στον χώρο και ως ο πλέον δυναμικός επενδυτής εμφανίζεται η Wonderplant. Σήμερα η παραγωγή της εταιρείας, η οποία διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου, ξεπερνά ετησίως τους 15.000 τόνους ντομάτας τριών τύπων (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster, καθώς και ντομάτα beef), ενώ με την προσθήκη από φέτος της νέας μονάδας θα ξεπεράσει τις 20.000 τόνους. Πρόθεση του Δ.Σ. της Wonderplant είναι η εταιρεία να επεκταθεί κατά πολύ ακόμη με νέες θερμοκηπιακές μονάδες στον βαθμό που θα δοθούν νέες μεγάλες εκτάσεις προς αξιοποίηση.
Οι πωλήσεις της Wonderplant, η οποία ελέγχεται και διοικείται από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο, πέρυσι σημείωσαν άνοδο 11,13%, στα 50,62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 21,41%, στα 10,702 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ από 3,974 εκατ. ευρώ το 2022.
Τα Θερμοκήπια Δράμας
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις εντυπωσιακές υποδομές της Wonderplant, λίγο έξω από την πόλη της Δράμας, βρίσκεται και η βάση της εταιρείας Θερμοκήπια Δράμας της οικογένειας Γερασίμου (όμιλος ΙΤΑ) με μια διαδρομή που πλησιάζει ήδη τα 20 έτη. Η θερμαινόμενη με ΣΗΘΥΑ θερμοκηπιακή εγκατάσταση των 100 στρεμμάτων, η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα, παράγει με τη μέθοδο της υδροπονίας πολύχρωμες γλυκές πιπεριές (κόκκινες, πορτοκαλί, πράσινες, κίτρινες). Το κόστος της επένδυσης άγγιξε τα 25 εκατ. ευρώ και η παραγωγή ξεπερνά τους 2.500 τόνους ετησίως. Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) έχει ισχύ 4,8 MW και θερμική ισχύ 4,9 MW, ενώ η εταιρεία ετοιμάζει και δεύτερο σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 4,8 MW και μέγιστης ισχύος 4,8 MW στους Αμπελόκηπους Δράμας. Οσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Θερμοκήπια Δράμας, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση 1 Ιουλίου 2022 – 30 Ιουνίου 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,78 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και τα καθαρά κέρδη στα 1,9 εκατ. ευρώ από σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.
Η Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.
Στον κλάδο της υδροπονίας επενδύει περίπου εδώ και μία δεκαετία και η Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε., διαθέτοντας συνολική έκταση θερμοκηπίων 195 στρέμματα. Πρόκειται για συνεργασία της Πλαστικά Θράκης του Κωνσταντίνου Χαλιορή με την Ελαστρον και αυτή την περίοδο η εταιρεία τρέχει το διετές επενδυτικό πλάνο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνει τις ήδη υλοποιημένες επενδύσεις, ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, που είχαν γίνει από την ίδρυση της εταιρείας το 2014 ως το 2023. Οταν ολοκληρωθεί και το τρέχον επενδυτικό πλάνο, το 2026, οι συνολικές εγκαταστάσεις των Θερμοκηπίων Θράκης αναμένεται να έχουν επεκταθεί σταδιακά στα 330 στρέμματα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι νέα είδη και κωδικοί θα προστεθούν στην υφιστάμενη γκάμα της εταιρείας, όπως ενδεικτικά ροζ ντομάτα, μελιτζάνα, αλλά και νέες συσκευασίες κηπευτικών, ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας περιλαμβάνεται η έναρξη νέας σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας κηπευτικών με ταυτόχρονη αξιοποίηση του νέου γεωθερμικού πεδίου που παραχωρήθηκε στη Νέα Κεσσάνη Ξάνθης. Για το 2023 ο κύκλος εργασιών της Θερμοκήπια Θράκης μειώθηκε στα 8,79 εκατ. ευρώ από 9,42 εκατ. ευρώ το 2022. Το καθαρό κέρδος ήταν 432.000 από 882.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Η Α. Βεζύρογλου & Σία Ε.Ε.
Προς ολοκλήρωση βαίνει και το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & Σία Ε.Ε., που αφορά στην κατασκευή θερμοκηπίων νέας τεχνολογίας, ψηφιοποίηση όλης της λειτουργίας της εταιρείας, επενδύσεις σε τεχνολογίες Agro 4.0 και δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η εταιρεία στην κάθετη μονάδα παράγει φυλλώδη λαχανικά με εξειδίκευση στα baby φύλλα λαχανικών. Σήμερα καλλιεργεί περισσότερα από 800 στρέμματα στις εκτάσεις που ελέγχει – εξ αυτών τα 150 είναι σε θερμοκήπια.
Η Intelligent Green Corps
Από τους ενεργούς νέους παίκτες στον χώρο είναι η Intelligent Green Corps (IGC) με τον «μαγικό κήπο», μια μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών στο Κάστρο Βοιωτίας, διαθέτοντας στην αγορά φρέσκες σαλάτες, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα της διατήρησής τους για περίπου τρεις εβδομάδες, καθώς πωλούνται με το γλαστράκι τους. Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, είναι η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας κατά 10 στρέμματα και η κατασκευή ενός πειραματικού θερμοκηπίου για δοκιμές νέων ειδών και ποικιλιών. Αποτελώντας τη στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, η IGC επεκτάθηκε και στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου που με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού κατέστησε το θερμοκήπιο ενεργειακά αυτόνομο. Ο τζίρος της εταιρείας το 2023 υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 3,52 εκατ. ευρώ έναντι 1,67 εκατ. ευρώ το 2022. Ωστόσο η εταιρεία ήταν ζημιογόνος και το 2023, αν και οι ζημίες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα 763.498 ευρώ από 1,76 εκατ. ευρώ το 2022.
Διαβάστε ακόμη
Τα deals που αλλάζουν τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα