Συνολικά 17 δρομολογημένα έργα κόστους ανάπτυξης άνω των 518 εκατ. ευρώ έως το 2027 με 257.000 τετραγωνικά μέτρα σε γραφεία, ξενοδοχεία, logistics και οικιστικά «τρέχει» αυτήν τη στιγμή η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Με την ολοκλήρωσή τους, η αξία των εν λόγω αναπτύξεων «υψηλών προδιαγραφών σε περιοχές υψηλής ζήτησης», όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ, αποφέροντας ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα 26,6 εκατ. ευρώ, πέραν και των επιπλέον εσόδων από πωλήσεις που θα προκύψουν από οικιστικά ακίνητα.

Από τις επενδύσεις αυτές, το μεγαλύτερο μέρος αφορά το κομμάτι των γραφείων ήτοι 237,8 εκατ. ευρώ, άνω των 97 εκατ. ξενοδοχεία, κοντά στα 83 εκατ. τα logistics, 69 εκατ. ευρώ περίπου διαμερίσματα προς πώληση και 31,7 εκατ. ευρώ διαμερίσματα προς μίσθωση.

Από τα σημαντικότερα, νέα έργα που έχει δρομολογήσει η μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων, αφορά το σχεδιαζόμενο γραφειακό συγκρότημα επί της Λ. Κηφισίας 77 στο Μαρούσι, ύψους επένδυσης στα 60 εκατ., καθώς και ένα πάρκο logistics στον Ασπρόπυργο περί τα 100.000 τ.μ. επίσης κοντά στα 60 εκατ. ευρώ. Για την επένδυση στη Λ. Κηφισίας, κοντά στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, η διοίκηση αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που καταγράφονται λόγω και του «φρένου» από τον δήμο ως προς τις νέες οικοδομικές άδειες, μέχρι την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), του θέματος που έχει προκύψει συνολικά και σε άλλους δήμους ανά την Αθήνα σε σχέση με τα ύψη των κτιρίων.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης και σε σχέση με το θέμα της διασποράς της μετοχής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ανέφερε ότι «αυτή έχει μεγαλώσει αρκετά, φτάνοντας κοντά στο 20%, και κοιτάμε να ενισχυθεί κι άλλο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν». Όπως επισημάνθηκε, οι βασικοί μέτοχοι, με μεγαλύτερο το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake, τα δικαιώματα του οποίου διαχειρίζεται η Invel, ελέγχουν κοντά στο 81% της ΑΕΕΑΠ, στη διασπορά με ποσοστό μικρότερο του 5% είναι περίπου το 13%, ενώ στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε ανακοινωθεί και η συναλλαγή για το 5,2% από τη Yoda, συμφερόντων Γιάννη Παπαλέκα.

«Προσπαθούμε για τη μεγαλύτερη διασπορά, απλά παίρνει μεγαλύτερο χρόνο γιατί μπορεί να ζητείται μεγαλύτερο discount, το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε, πολύ περισσότερο όταν υλοποιούμε πωλήσεις ακινήτων με πολύ σημαντικές υπεραξίες σε διψήφιο ποσοστό φτάνοντας ακόμη και το 15%-20%». Σύμφωνα με τη διοίκηση, ένα discount 30% επί της αξίας της εταιρείας δεν είναι σίγουρα επιθυμητό και μια ιδιωτική τοποθέτηση για τη διάθεση μετοχών της εταιρίας παραμένει στις προθέσεις εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.

Το χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 338 ακίνητα, αξίας 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στην υποκατηγορία των ακινήτων φιλοξενίας αντιστοιχούν 1.756 δωμάτια ξενοδοχείων. Το ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί σε ένα 92%, με μέσο όρο 11 ετών στις μισθώσεις, ετησιοποιημένα έσοδα ύψους 145,8 εκατ. ευρώ και δείκτη απόδοσης στο 6,4%. Επιπλέον, η εταιρεία με ένα σύνολο μικτού χρέους στα 1,4 δισ. ευρώ, έχει ένα μέσο κόστος δανεισμού 4,4%, ενώ στο 87% αντιστοιχεί το τρέχον ποσοστό δανειακών κεφαλαίων με όρους σταθερού επιτοκίου ή γι’ αυτά όπου έχουν συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στρατηγικός στόχος του ομίλου σε αυτήν τη φάση είναι η αλλαγή της σύνθεσης και διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου με πωλήσεις (σε δευτερεύοντα ακίνητα που δεν εντάσσονται στην κύρια δραστηριότητα), ενώ παράλληλα, η Prodea προχωρά και σε νέες αναπτύξεις με έμφαση σε τρείς τομείς: Καταρχάς, τα πράσινα γραφεία, όπου, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Άρις Καρυτινός, υπάρχει σημαντική έλλειψη σύγχρονου κτιριακού αποθέματος και αντίστοιχη ζήτηση από ενδιαφερόμενους χρήστες, τα logistics που επίσης γνωρίζουν ως κλάδος μεγάλη άνθιση το τελευταίο διάστημα, και ένας τρίτος κλάδος αυτός των ξενοδοχείων, «όπου κι εκεί κοιτάμε να μεγαλώσουμε την έκθεση της εταιρείας». Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις ακινήτων την περίοδο 2019 –  2023 κυμαίνονται, σύμφωνα με τη διοίκηση, κοντά 500 εκατ. ευρώ με μία διανομή κερδών στους μετόχους στα 90 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της εταιρείας το 40% αντιστοιχεί στα γραφεία, το 17% στη φιλοξενία, 16% σε εμπορικά και big boxes, ένα 12% σε τραπεζικά καταστήματα, 4% σε logistics, 7% σε οικιστικά. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, 283 ακίνητα αφορούν την Ελλάδα και 27 την Κύπρο με μία συνολική αξία στα 2,57 εκατ. ευρώ, 24 ακόμη ιδιοκτησίες βρίσκονται στην Ιταλία με μία αξία στα 381 εκατ. ευρώ, ενώ 4 ακόμη ιδιοκτησίες αφορούν επίσης ξένες αγορές, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με μία αξία στα 107 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, από το σύνολο του χαρτοφυλακίου γραφείων του ομίλου αξίας στα 1,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το ποσοστό των κενών είναι χαμηλό στο 8,6%), ένα μεγάλο μέρος, ποσοστό περίπου 40%, αντιστοιχεί σε «πράσινα» κτίρια αξίας αγοράς στα 495 εκατ. ευρώ «και αυτά που είναι υπό ανάπτυξη θα προσθέσουν άλλα 100.000 τ.μ. στο χαρτοφυλάκιο και θα ανεβάσουν το ποσοστό των «πράσινων» γραφείων στο 50% επί του συνόλου». Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην υψηλή ζήτηση από τους υποψήφιους μισθωτές για αυτές τις κατηγορίες των ακινήτων που μπορούν να εξασφαλίσουν και υψηλότερα μισθώματα.

Στις λοιπές κατηγορίες, η αξία των εμπορικών ακινήτων αντιστοιχεί σε 868 εκατ. ευρώ, με τραπεζικά καταστήματα τραπεζών (σ.σ. της Εθνικής Τράπεζας), big boxes (κυρίως σούπερ μάρκετ) και περίπου 100 εκατ. ευρώ αφορά καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους σε δημοφιλείς αγορές, όπως η Ερμού, το Κολωνάκι κ.ά.. Στην κατηγορία των logistics, η αξία του χαρτοφυλακίου της Prodea είναι κοντά στα 130 εκατ. ευρώ «και σκοπεύουμε να τα διπλασιάσουμε με τα έργα υπό ανάπτυξη φτάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα».

Στην κατοικία, η εταιρεία δρομολογεί ή αναπτύσσει οικιστικά έργα σε Ελλάδα και Κύπρο με διττό σκοπό, είτε την πώληση είτε τη μίσθωση. «Το χαρτοφυλάκιο προς πώληση αντιστοιχεί σε 49.000 τ.μ. προσβλέποντας σε ένα συνολικό έσοδο από από τις πωλήσεις στα 340 εκατ. ευρώ, ενώ στα 11.000 τ.μ. περίπου αντιστοιχεί το χαρτοφυλάκιο προς μίσθωση με ένα εισόδημα στα 2,3 εκατ. ευρώ το χρόνο και μία αξία που υπολογίζεται σε επίπεδα άνω των 50 εκατ. ευρώ».

Στη φιλοξενία, έναν κλάδο όπου ο όμιλος θεωρεί ότι έχει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, η δραστηριότητα της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων διαχωρίζεται σε τρείς άξονες: Καταρχάς μέσω της ΜΗV, της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχείων με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων, που αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας στον τουριστικό τομέα.

Στην MHV ο όμιλος έχει ανεβάσει, ήδη από το τέλος του 2023, το ποσοστό του στο 80% και σκοπεύει να αγοράσει και το υπόλοιπο 20% από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Invel, του βασικού της μετόχου, όπως προβλεπόταν εξαρχής στη σχετική συμφωνία. Δεύτερος άξονας, μέσω των αυτοτελών joint ventures και τρίτος άξονας, μέσω μισθωμένων ξενοδοχείων. Συνολικά στη φιλοξενία ο όμιλος έχει στην ομπρέλα του 13 μονάδες με 1.756 δωμάτια και μία αξία στα 510 εκατ. ευρώ, με EBITDA στα 55 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε αυξημένη επιφυλακή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

Performance Technologies: Μέσα στο καλοκαίρι η μετάταξη – «Εκκίνηση» στα έργα δημοσίου και εξαγορές (pic)

ΥΠΕΝ: Ποια προϊόντα μιας χρήσης είναι…και με το νόμο «μιας χρήσης»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ