© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τον δρόμο της έγκρισης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων παίρνουν τέσσερα σημαντικά επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,15 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για τρία projects που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στις στρατηγικές επενδύσεις: το mega project στο λιμάνι του Αστακού (κεντρική φωτο κειμένου), η επένδυση σε ΑΠΕ της κοινοπραξίας Faethon, όπου συμμετέχει ο Ομιλος Τσάκου, και το project «Hermes» της Intracom Telecom για τη δημιουργία ασύρματων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Τέλος, είναι και η υπαγωγή της επένδυσης που κάνει η Digital Realty στην Κρήτη στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο επενδυτικό σχέδιο της Mirum Hellas, καθώς και ένταξη του τουριστικού επενδυτικού σχεδίου ύψους 107,6 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs στη Χαλκιδική.
Με τα τέσσερα projects επί της ουσίας θα επιχειρηθεί ένα restart στη διαδικασία του καθεστώτος των στρατηγικών και εμβληματικών επενδύσεων που μετά το καλοκαίρι μοιάζουν «παγωμένες». Συνδυαστικά και με τις καθυστερήσεις στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επηρέασαν την τελική εικόνα της χώρας αναφορικά με το αποτύπωμα των επενδύσεων στην οικονομία, με τη Eurostat να καταγράφει ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με το 2022, έτος-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά την εργαλειοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η αναλογία των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε το 2023 στο 13,9% από 13,7% το 2022. Σημειωτέον ότι το 2019 ήταν στο 10,7%. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης, με τον μ.ο. της συμβολής των επενδύσεων στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 22,5%.
Το mega project στον Αστακό
Από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να περάσουν τη διαδικασία της Επιστημονικής Επιτροπής των Στρατηγικών Επενδύσεων και ακολούθως τη Διυπουργική Επιτροπή είναι το mega project στο λιμάνι του Αστακού. Πρόκειται για μια επένδυση που σύμφωνα με το σχέδιο θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η προμελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει και το λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας mega yachts που θα έχει περίπου 400 θέσεις, εκ των οποίων οι μισές θα είναι για πολυτελή σκάφη άνω των 30 μέτρων. Ετσι, το Πλατυγιάλι θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου.
Στη χερσαία έκταση αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, καταστήματα εμπορικής χρήσης και ένα συνεδριακό κέντρο. Ακόμη, το ακίνητο όπου θα υλοποιηθεί το mega project έχει σημαντική στρατηγική θέση στη ναυτιλιακή ζώνη και στη βιομηχανική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς μπορεί να προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να λυθούν μία σειρά από ζητήματα, μια και εμπλέκονται στην υπόθεση χρήσεις αιγιαλού, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και φυσικά ο μεγάλος επενδυτής που θα πλαισιώσει το σχήμα των στελεχών της Archirodon και της A1 Yachts που τρέχουν το project.
Υπενθυμίζεται ότι το δρόμο για να προχωρήσει έπειτα από δεκαετίες η αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας άνοιξε στις αρχές του 2022 η πώληση του ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε., το οποίο προσαρτήθηκε στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή των 1.800 στρεμμάτων. Η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ και οι συγγενείς-θυγατρικές εταιρείες ΣΥΜΕΤ, ΑΚΑΠΟΡΤ και ΝΑΒΙΠΕ που ελέγχουν τη ναυτιλιακή και βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού είχαν αποκτηθεί από τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΠ-ΕΤΕΠ των επιχειρηματιών Χρήστου Αρφάνη και Νίκου Χιώνη. Οταν, μετά τον θάνατο του Χρ. Αρφάνη, κατέρρευσε ο όμιλος ΜΕΤΩΝ-ΕΤΕΠ, η περιουσία του πέρασε στον έλεγχο της τεχνικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, η οποία επίσης κατέρρευσε και η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο της ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχoυν με 71,08% η Alpha Bank και 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.
Το mega project ΑΠΕ «Faethon»
Το δεύτερο από άποψη μεγέθους project που θα περάσει από τον έλεγχο της Διυπουργικής είναι το έργο συνολικού ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ του Ομίλου Τσάκου και των Γερμανών του Ομίλου Altus για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ισχύος 500 MW στη Στερεά Ελλάδα.
Οι δύο πλευρές μέσω των θυγατρικών τους Ενέργεια Υπερίωνας και Ilos New Energy Greece αντίστοιχα έχουν συστήσει την κοινοπραξία Faethon η οποία τρέχει το project. O φορέας της επένδυσης έχει στόχο την παραγωγή 100% «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προς τούτο σχεδιάζει να εγκαταστήσει:
-Δύο Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MWp έκαστος, με τον καθένα να διαθέτει Εσωτερική Μονάδα Αποθήκευσης Θερμικής Ενέργειας ικανότητας 250 Mwh.
-Εναν Κοινό Υποσταθμό Υπερυψηλής Τάσης (400 kV/33 kV) για τη σύνδεση των σταθμών στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 490,54 εκατ. ευρώ. Η επένδυση σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε έκταση εμβαδού 6.724 στρεμμάτων περίπου στη Δημοτική Ενότητα Δομοκού (Κοινότητες Αχλαδέας, Μαντασιάς και Βουζίου) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Το project «Hermes» της Intracom
Από τα έργα που θεωρούνται πιο έτοιμα για να περάσουν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων είναι το project «Hermes» της Intracom Telecom. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 40,9 εκατ. ευρώ το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Eρευνας και Ανάπτυξης που πραγματοποιεί η εταιρεία για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σχέδιο αφορά την ανάπτυξη της υποδομής ενός ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου, από άκρο σε άκρο (end to end) συνδεσιμότητας, που θα προσφέρει τη δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής υπηρεσίας υπερυψηλής ταχύτητας σε μη εξυπηρετούμενες κοινότητες σε αγροτικές και άλλες περιοχές. Η ευρυζωνική συνδεσιμότητα υπερυψηλής ταχύτητας θα επιτευχθεί με τη χρήση νέων προηγμένων τεχνολογιών ασύρματης μετάδοσης (Wireless Transport) και σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA, Fixed Wireless Access). Σημειώνεται πως η νέα ευρυζωνική τεχνολογία καθιστά δυνατή την παροχή υπερυψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε χρήστες που ζουν σε περιοχές όπου η υποδομή οπτικών ινών δεν είναι διαθέσιμη και δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα ως προς την υλοποίησή της. Στο δίκτυο «Hermes» θα ενσωματωθούν χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning – ML) που θα προσδώσουν πολλά οφέλη στη συνολική λύση. Το AI και το ML θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με τον προηγμένο και αρθρωτό σχεδιασμό της λύσης «Hermes», για τη βελτίωση της απόδοσης του δικτύου, την πρόβλεψη και την πρόληψη αστοχιών, καθώς και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του δικτύου.
Οπως σημειώνεται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αναμένεται να αυξήσει το απόθεμα γνώσεων και τεχνολογίας στη χώρα μας, με σημαντική προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων εξαιρετικά υψηλής στάθμης και εξειδίκευσης, να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της εταιρείας και στην αύξηση των εξαγωγών τόσο της ίδιας όσο και της χώρας.
«Εμβληματικό» το data center της Κρήτης
Μετά το ορόσημο της έναρξης της επένδυσης της Microsoft στην Αττική, επισπεύδονται πλέον οι διαδικασίες για την ένταξη και του επενδυτικού προγράμματος της μεγαλύτερης εταιρείας «ουδέτερων» data centers Digital Realty στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο που βρέθηκε στην κρίση του Δ.Σ. του Enterprise Greece και θα περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αφορά το πρότζεκτ «Heraklion-1». Πρόκειται για ένα data center 6,5 MW που ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, προϋπολογισμού 92,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) και ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ εξάμηνο του 2025. Είναι μια επένδυση που ανταποκρίνεται στη ζήτηση που πλέον υπάρχει για υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις βάσεις ώστε με τις κυοφορούμενες συνεργασίες της Digital Realty με εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων η Κρήτη θα εξελιχθεί σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο σε έναν ορίζοντα 3ετίας-5ετίας!
Με την υπαγωγή της στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων η Digital Realty προσδοκά σε επιδότηση που μπορεί να φθάσει ως τα 28,5 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές μέχρι και 7,125 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project βέβαια είναι μόνο ένα από τα πολλά σκέλη του ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου που έχει καταστρώσει η αμερικανική πολυεθνική μετά την εξαγορά της Lamda Hellix. Ο συνολικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων άνω των 20 MW φορτίου IT σε Αθήνα και Κρήτη.
Τα τελευταία, όπως έχει υπολογίσει η ίδια η εταιρεία, θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα τρία χρόνια θα διπλασιαστεί.
Οι στρατηγικές
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 10 νέα έργα. Τα συγκεκριμένα projects είχαν συνολικό προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ και αναμένεται, βάσει των εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων, να δημιουργήσουν περίπου 600 νέες θέσεις εργασίας.
Aυτά ήταν:
- DIORYGA GAS: Μονάδα Διαχείρισης/Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
- DEMO S.A. – PROJECT DM-01: Βιομηχανική Ερευνα & Ανάπτυξη ενός μονοκλωνικού αντισώματος με κωδικό DM-01 ως βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο Αττικής.
- DEMO S.A. – PROJECT DM-02: Βιομηχανική Ερευνα & Ανάπτυξη ενός μονοκλωνικού αντισώματος με κωδικό DM-02 ως βιολογική θεραπεία σε πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (PCD) εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου.
- INTERTRADE HELLAS: Επέκταση των νέων εγκαταστάσεων της βιομηχανίας χάρτου στα Οινόφυτα.
- SANTORINI VALVIS VOLKANIC SPA: Ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Βλυχάδα της Σαντορίνης από τον επιχειρηματία Γιάννη Βάλβη (σ.σ.: Aqua Carpatica).
- HULL LOGISTICS PARK της STREEM DEVELOPMENTS S.A.: Νέα σύγχρονη μονάδα εφοδιαστικής αλυσίδας στον Ασπρόπυργο.
- CRETA BALI: Τουριστική ανάπτυξη της εταιρείας CRETAN TALE στο Μπαλί Ρεθύμνου.
- SKARLET BEACH: Τουριστική Ανάπτυξη (Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα-ξενοδοχείο 100 δωματίων και 15 ΤΕΚ) στην περιοχή Πετροθάλασσα Ερμιονίδας Αργολίδας.
- RAVAGO HELLAS: Επιχειρηματικό σχέδιο εκσυγχρονισμού, ενεργειακής αναβάθμισης και επέκτασης (προβλήτα, μονάδες παραγωγής) βιομηχανικής μονάδας της Ravago Hellas στη ΒΙΠΕ Λαυρίου.
- ΙΟΣ 105: Τροποποίηση του έργου σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχεία & παραθεριστικές κατοικίες) στην Ιο.
Διαβάστε ακόμη
Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία
Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ