Μία πενταετία από το 2019, οπότε και πρωτοέγινε γνωστή η μίσθωση από την ξενοδοχειακή εταιρεία «The Margi» του ιστορικού κτιρίου της οδού Ρηγίλλης 18 εκεί όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται τώρα το επόμενο βήμα ως προς το πλάνο αξιοποίησής του.
Ο νέος σχεδιασμός, που έλαβε και το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπει την αποκατάσταση του ακινήτου για την αλλαγή χρήσης σε κατοικία, έναντι της αρχικής πρότασης για boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με πενταώροφη προσθήκη. Η αρχική πρόταση από τη μισθώτρια «The Margi» για την αλλαγή χρήσης με τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου 5* είχε γίνει επίσης αποδεκτή πριν από δύο χρόνια περίπου, τον Ιούνιο του 2022 όταν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού είχαν δώσει τη σχετική έγκριση. Ωστόσο, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ακολούθησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας από κατοίκους της περιοχής έναντι της σχετικής απόφασης, εξ’ ού τελικά και η αλλαγή πλεύσης από πλευράς της μισθώτριας, με νέα μελέτη αποκατάστασης για αλλαγή χρήσης σε κατοικία και χωρίς την προτεινόμενη πεντάωροφη προσθήκη καθ’ ύψος.
Από πλευράς της «The Margi» με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την κ. Μαρία Σταυρίδη είναι γνωστή η δραστηριότητα τόσο στο αμιγώς ξενοδοχειακό κομμάτι με το φερώνυμο, ιστορικό πλέον ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης και την εμπλοκή της τρίτης γενιάς της οικογένειας (σ.σ. των κ.κ. Θοδωρή και Γιάγκου Αγιοστρατίτη), όσο και στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας με τη συμπληρωματική δραστηριότητα των τουριστικών επαύλεων, σε Βουλιαγμένη, Βάρη και Μύκονο, πέραν και του αγροκτήματος στα Καλύβια Αττικής το οποίο αξιοποιείται και ως χώρος εκδηλώσεων. Επιπλέον, η «The Margi» διαθέτει και έκταση στην Κέα που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση. Πέρυσι και με το δεδομένο της μεγάλης τουριστικής ζήτησης στην πρωτεύουσα και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η εταιρεία παρουσίασε, κατά τις πληροφορίες, περαιτέρω θετικές επιδόσεις στα μεγέθη της, όπου με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, του 2022 είχε ένα σύνολο εσόδων στα 14,58 εκατ. ευρώ (+58,6% σε ετήσια βάση) και κέρδη μετά από φόρους στα 5,727 εκατ. ευρώ (+29,6%).
Τώρα, όσον αφορά ειδικότερα το ακίνητο της οδού Ρηγίλλης 18, ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ / ίδρυμα Βοτανικός κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδου στο ρόλο του εκμισθωτή για περίοδο 50 ετών, το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τον περασμένο Φεβρουάριο, άναψε το τελικό «πράσινο φως» για τη νέα μελέτη αποκατάστασης. Η απόφαση αφορά την «αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε κατοικία, με αποκατάσταση υφιστάμενου ισογείου κτίσματος στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και αλλαγή χρήσης του ως παρακολουθήματός του, κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής στον περιβάλλοντα χώρο του και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του», εγκρίνοντας παράλληλα και τη μελέτη συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των διακοσμητικών στοιχείων του νεοκλασικού κτιρίου. Μεταξύ των προϋποθέσεων που ορίζονται είναι, μεταξύ άλλων ότι «το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα γίνει υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της υπηρεσίας ως προς τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν», επίσης ότι «σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα επακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου», ενώ οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, όπου όταν περατωθούν θα κατατεθεί και ο πλήρης φάκελος με την περιγραφή των εργασιών, μεθόδων, υλικών και φωτογραφική τεκμηρίωση.
Σημειωτέον ότι το κτίριο χτίστηκε ως κατοικία του πολιτικού Aλέξανδρου Διομήδη, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Aναστάση Mεταξά, ο οποίος άφησε το «στίγμα» του μέσα και από τις οικίες Eυγενίδου και Σερπιέρη, αλλά και τα Mέγαρα Mπενάκη και Σταθάτου στη λεωφόρο Bασιλίσσης Σοφίας. Με τον θάνατο του Αλέξανδρου Διομήδη, το 1950, το ακίνητο πέρασε στη διαχείριση του κοινωφελούς Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», στεγάζοντας στη συνέχεια τη Βασιλική Χωροφυλακή και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως το 2011 τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις -εκ των υστέρων- στα εκκαθαριστικά και πληρωμή με έως 24 δόσεις
Νίκος Μπουφίδης (Bennett): Αγόρασε το ακίνητο της πρώην ELMEC από τη Folli Follie
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ