Στη φάση της αποκατάστασης και με την… επίσημη βούλα του Υπουργείου Πολιτισμού περνά ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κτίρια επί της οδού Πατησίων με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού εκεί έζησε η Μαρία Κάλλας την περίοδο 1937- 1945 μέχρι την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη.
Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γνωστό και ως «πολυκατοικία Παπαλεονάρδου» που έχει περάσει από χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια, με παραπάνω από ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης, είναι ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τώρα πρόκειται να μετατραπεί από κατοικία σε Μουσική Ακαδημία με μισθώτρια εταιρεία την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας» με ‘’σφιχτούς’’ όρους και κάτω από την επίβλεψη των αρμοδίων Διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι επιμέρους όροι για το έργο δημοσιεύθηκαν προ ημερών στη «Διαύγεια» στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων με θέμα α) την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης– επισκευής και αλλαγής χρήσης από κατοικία σε Μουσική Ακαδημία του κτιρίου επί των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, β) την έγκριση της τεχνικής έκθεσης κατάστασης διατήρησης και προτάσεων συντήρησης διακόσμου και διατηρητέων στοιχείων της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου.
Με βάση τους όρους της απόφασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί η θέση του διαμερίσματος που διέμενε η Μαρία Κάλλας και να γίνει σχετική υπόμνηση για τη ζωή και το έργο της. Ως προς τις επιμέρους τεχνικές προϋποθέσεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι εργασίες εκσκαφών να γίνουν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη των εργασιών, κατά τη διάρκεια του έργου να ελέγχονται τα σημεία επεμβάσεων για την ύπαρξη τοιχογραφικού ή άλλου διακόσμου, το τελικό χρώμα των εξωτερικών επιφανειών να καθοριστεί μετά από έρευνα στον αρχικό σοβά. Επιπλέον, πριν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών να πραγματοποιηθούν διερευνητικές εργασίες και η αναλυτική τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης των διατηρητέων στοιχείων του κτιρίου, τα αποτελέσματα των οποίων να κατατεθούν συμπληρωματικά προς έγκριση στη Διευθύνση
Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), η ακριβής μεθοδολογία και τα υλικά συντήρησης που θα εφαρμοστούν να οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση με τη ΔΣΑΝΜ κι επίσης οι εργασίες να γίνουν με την εποπτεία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη των εργασιών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, να κατατεθεί στη ΔΣΑΝΜ φάκελος εργασιών συντήρησης, που θα συνοδεύεται από αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση.
Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου που οικοδομήθηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού του 1989, ενώ ο τελευταίος μισθωτής αποχώρησε το 1999 λόγω και των εκτεταμένων ζημιών που είχε προκαλέσει ο σεισμός για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ουκ ολίγες καταλήψεις και η εγκατάλειψη για το κτίριο που βρίσκεται, ούτως ή άλλως σε μία «δύσκολη» περιοχή της Αθήνας. Το κόστος της αποκατάστασης τοποθετείται στα πέριξ των 6 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Διαβάστε ακόμη
Το όχι του Φραγκιαδάκη, ο νόμος Χατζηδάκη και ο Βακάκης ως Άι Βασίλης
Τις λίρες από τα σεντούκια πουλάνε οι Έλληνες – Πόσα τεμάχια ρευστοποίησαν εν μέσω πανδημίας