search icon

Επενδύσεις

Πώς θα γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για προϊόντα και επιχειρήσεις από την Ινδία

To φθηνό κόστος της Ελλάδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Η στρατηγική θέση και οι ιστορικοί δεσμοί που ανάγονται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Οι δυνατότητες ανάπτυξης σε εμπόριο, τουρισμό και ακίνητα - Εκατοντάδες συμμετοχές στο Horasis India Meeting 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

«Οι περισσότεροι επενδυτές που έρχονται μαζικά πια στην Ινδία, δεν γνωρίζουν το πλαίσιο, δεν καταλαβαίνουν την Ινδία. Και έτσι ψάχνουν ανθρώπους να τους καθοδηγήσουν. Επιμελητήρια όπως το Ελληνο-Ινδικό μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά και ευρύτερα, η μακροχρόνια και επί πολλούς αιώνες σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας θα παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε η Ελλάδα να διευκολύνει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια προσέγγισης με την Ινδία».

Οι δηλώσεις του Palanivel Thiaga Rajan, υπουργού Τεχνολογίας της πολιτείας Ταμίλ Ναντού της Ινδίας που είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ινδίας και χαρακτηρίζεται «μηχανή ανάπτυξης» για την ινδική οικονομία, είναι ενδεικτικές του κλίματος που έχει αναπτυχθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ινδίας, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το διεθνές συνέδριο Horasis India Meeting πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σητν Ελλάδα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Palanivel Thiaga Rajan βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Horasis India Meeting 2024, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας (Confederation of Indian Industry – CII) και σε συνεργασία με το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας.

Ήταν μία συγκέντρωση πάνω από 300 επιχειρηματιών, διευθυνόντων συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και θεσμικών οργάνων από την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας που διερεύνησε τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας Ελλάδας- Ινδίας σε τομείς από το εμπόριο, την τεχνολογία και τον τουρισμό έως την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων και σπουδαστών.

«Μέχρι πρόσφατα στην Ινδία καταναλώναμε ελαιόλαδο από την Τυνησία, την Ισπανία και την Ιταλία. Τώρα, εισέρχεται στην ινδική αγορά και το ελληνικό ελαιόλαδο, μαζί με τις ελληνικές ελιές. Είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμα και αν τα επιλέγει ένα μικρό μέρος του πληθυσμού των Ινδών καταναλωτών, πρόκειται για μία τεράστια αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς» είπε στο newmoney o Iqbal Asif, Πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Οικονομικού Εμπορίου (IETO) εξηγώντας τις δυνατότητες που προσφέρει για τα ελληνικά προϊόντα η αγορά της Ινδίας, που αποτελείται από 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτές.

Ο Iqbal Asif, Πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Οικονομικού Εμπορίου (IETO) συντόνισε συζήτηση με θέμα «τον Αρχαίο Πολιτισμό της Ελλάδας και τη συμβολή του στην προώθηση του εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας»

Η κρίσιμη σημασία του IMEC και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημείο εισόδου στην Ευρώπη του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ένα έργο – που αν και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις κυρίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή- στηρίζεται από τις ηγεσίες ΕΕ και Ινδίας και αναμένεται να συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις κινεζικές προμήθειες.

Όπως εξηγεί ο Iqbal Asif, εάν ο IMEC καταλήγει στην Ελλάδα, η χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο εισόδου όχι μόνο των ινδικών προϊόντων, αλλά και των ινδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

«O ΙMEC θα γίνει» διαβεβαιώνει ο Iqbal Asif. «Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά σίγουρα θα υλοποιηθεί. Η Ελλάδα καλύπτει ένα τεράστιο μέρος της Μεσογείου και είναι το πιο ιδανικό σημείο για να αποτελέσει την πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα είναι ένα πολύ φθηνό σημείο εισόδου για όσους θέλουν να έρθουν στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο προστιθέμενης αξίας. Ήδη πολλές ελληνικές εταιρείες προωθούν ακίνητα σε Ινδούς πελάτες καθώς Ινδοί επιχειρηματίες αναζητούν δεύτερη κατοικία, δεύτερο ακίνητο. Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα τους επιτρέπει να αποκτήσουν χρυσή βίζα για να έχουν πρόσβαση σε άλλα μέρη της Ευρώπης.»

«Η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο εισόδου στην Ευρώπη» τονίζει στο newmoney η Trishla Pathak, από την εταιρεία συμβούλων TC Capital της Σιγκαπούρης.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μετείχε σε πάνελ του Horasis India Meeting με θέμα την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης κυριάρχησαν στις διήμερες συζητήσεις του συνεδρίου

«Η Ευρώπη είναι μια πολύ περίπλοκη αγορά, περισσότερο από ότι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία, καθώς έχει διαφορετικές ηγεσίες και γλώσσες. Για αυτό η Ελλάδα είναι ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου. Καταρχάς ο πληθυσμός είναι μικρός και συγκεντρωμένος γύρω από την Αθήνα. Αυτό προσφέρει μεγάλη δυνατότητα να αναπτυχθούν έργα Proof of concept (POC), ώστε να δοκιμάζονται νέα προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά. Πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοιες συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ινδικών εταιριών κυρίως για προϊόντα νέων τεχνολογιών».

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές, η προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στην Ελλάδα απαιτεί «άνοιγμα» των ελληνικών υποδομών σε ξένα κεφάλαια.

«Πρέπει να προσκαλέσετε στην Ελλάδα όχι µόνο ξένους επενδυτές, αλλά και ξένους εταίρους. Πρέπει να ανοίξετε όλες τις πόρτες» εξήγησε στο newmoney ο Murat Seitnepesov, πρόεδρος της Ένωσης της Ευρύτερης Κασπίας (Greater Caspian Association).

«Εάν θέλετε να αναδείξετε την Ελλάδα ως κόμβο διαμετακόμισης ή ως τόπο πρώτης εισαγωγής στην Ευρώπη, πρέπει να επιτρέψετε στους ξένους επενδυτές και στους ξένους εταίρους σας να είναι οι ιδιοκτήτες των υποδομών, σε λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμια κλπ.»

Τουρισμός, κινηματογραφικές παραγωγές, σπουδαστές

Το 2023, οι Ινδοί τουρίστες ξόδεψαν 33,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ινδική τουριστική αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως σε τουρίστες που επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού.

Από αυτούς, κάποιοι φτάνουν στη Σαντορίνη, οι εικόνες της οποίας πρωταγωνιστούν σε ταινίες του Μπόλιγουντ και σε βίντεο κλιπ δημοφιλών ινδικών τραγουδιών.

Τώρα, ταξιδιωτικά πρακτορεία από την Ινδία εξερευνούν νέους προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Ρόδος.

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπεγράφη μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ινδίας και της Eurobank για τη σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου (IGC). Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε ενώπιον του κ. Shri Rudrendra Tandon, Πρέσβη της Ινδίας, με τον κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, να τονίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως στρατηγικά σημεία εισόδου στην ΕΕ για ινδικές επιχειρήσεις και επενδυτές, πηγή: Eurobank

«Πολλοί Ινδοί πηγαίνουν μόνο στη Σαντορίνη, για να δημιουργήσουν αναμνήσεις» μας είπε η Shaline Serpes, από το διεθνές ταξιδιωτικό πρακτορείο Holiday Crafters. «Όμως οι περισσότεροι Ινδοί θέλουν να εξερευνήσουν νέα μέρη και η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα από αυτά, καθώς είναι πολύ όμορφη. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι αξίζει να εξερευνήσουμε τη Ρόδο, έναν ανερχόμενο προορισμό».

Καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση των ροών Ινδών τουριστών στην Ελλάδα είναι η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, προοπτική που προσπαθεί να υλοποιήσει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο.

«Ο τουρισμός μπορεί να ενισχυθεί και από την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών» σημειώνει ο Iqbal Asif. «Πολλές ταινίες και βίντεο κλιπ έχουν ήδη γυριστεί στη Σαντορίνη, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες Ινδούς στο νησί. Πολλοί στην Ινδία όταν μιλάνε για την Ελλάδα, μιλάνε και γνωρίζουν μόνο τη Σαντορίνη. Πριν από τέσσερις μήνες αντιπροσωπεία από Ινδούς παραγωγούς ταινιών ήρθε στην Ελλάδα για να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης κινηματογραφικών παραγωγών στην χώρα, τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Ήδη ολοκληρώθηκε η παραγωγή μίας ινδικής ταινίας στην Ελλάδα και τον επόμενο μήνα θα γυριστεί ένα ακόμα βίντεο κλιπ».

Η Ινδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου (1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι) και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η μεσαία τάξη της χώρας ανέρχεται στο 31% του πληθυσμού, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς η χώρα καταγράφει σταθερό και ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

Όπως τονίστηκε στο Horasis India Meeting, μέρος αυτής της μεσαίας τάξης φιλοδοξεί να σπουδάσει στο εξωτερικό και τα ελληνικά πανεπιστήμια – δημόσια και ιδιωτικά- μπορούν να προσελκύσουν Ινδούς σπουδαστές, που αναζητούν μία ευρωπαϊκή εμπειρία σε προσιτό κόστος.

Exit mobile version