search icon

Επενδύσεις

Πώς ο Πειραιάς έγινε το νέο hotspot της Αττικής στον τουρισμό και το real estate

Ολική επαναφορά του Μεγάλου Λιμανιού όπου συγκεντρώνονται μερικές από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις, πέραν του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων

Από τον Πύργο του Πειραιά και τα νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέχρι τις νέες υποδομές και τις επιμέρους αναπλάσεις, όπως αυτή για την κεντρική αγορά της πόλης, το σίγουρο είναι ότι το λιμάνι έχει μετεξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα επενδυτικά hotspots της Αττικής στον τουρισμό και το real estate.

H χρονιά που φεύγει σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονται μερικές από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις, πέραν και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που αποτυπώνεται και στο κομμάτι των αγοραπωλησιών ακινήτων: Οι περιοχές στα πέριξ του λιμανιού, από τους τελευταίους «θύλακες» με πιο προσιτές τιμές, έχουν καταγράψει στη διάρκεια της τελευταίας διετίας 2021-2023 διψήφιο ποσοστό ανόδου, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 30% στον Δήμο Πειραιά, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες αγγελίες, ενώ ειδικά από το καλοκαίρι και μετά σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες.

Η ανάπλαση της αγοράς στον δήμο Πειραιά έχει ξεκινήσει

Σύμφωνα με όσα παρατηρούν μεσίτες και εταιρείες του κλάδου, όπως η V2 Development, από τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας κτηματαγοράς με εξειδίκευση στο πρόγραμμα της Golden Visa από το 2013 και μετά, όταν και θεσμοθετήθηκε, η αύξηση του ορίου αγορών από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια έχει στρέψει τους υποψήφιους αγοραστές στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια, όπου τα όρια παρέμειναν χαμηλά, με αποτέλεσμα ακόμη και την αδικαιολόγητη σε πολλές περιπτώσεις αύξηση των τιμών, που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 40% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Επενδυτικός πόλος

Στον επενδυτικό στίβο, πέραν των γνωστών ονομάτων που έχουν συνδέσει λίγο πολύ το όνομά τους με το λιμάνι, όπως η COSCO, αυξάνονται και πληθαίνουν εσχάτως τα νέα projects με δεδομένες και τις επενδύσεις στο κομμάτι των δημόσιων υποδομών. «Βλέπαμε ήδη αρκετό καιρό πριν από την πανδημία τις επερχόμενες αλλαγές στο λιμάνι, σε συνδυασμό γενικότερα και με τις αναπλάσεις που προωθούσε η δημοτική αρχή, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να επενδύσουμε στον Πειραιά», δηλώνει ο κ. Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης Hellenic Properties, μία από τις νεότερες… αφίξεις στο λιμάνι. Η εταιρεία προχώρησε με την ανακατασκευή ενός παλιού κτιρίου 1.500 τ.μ. επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 14 και Καραολή και Δημητρίου, που αγοράστηκε το 2019 για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 33 κλειδιών 3 αστέρων.

Η ανακατασκευή ξενοδοχείου από τη Ηellenic Ρroperties

Το project «IP14», όπως ονομάζεται, έχει ακαθάριστη αξία στα 5 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2024 κάτω από τη διαχείριση Ελληνα ξενοδόχου, με βασικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον, μόλις 150 μέτρα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον τερματικό σταθμό του μετρό. «Από το λιμάνι περνούν περίπου 16 εκατομμύρια ταξιδιώτες – υπήρχε ένα κενό στο κομμάτι της σύγχρονης φιλοξενίας. Η ιδέα είχε προκύψει ήδη από το 2019 με το σκεπτικό ότι έρχεται το μετρό σε συνδυασμό και με το γεγονός των επιμέρους προγραμμάτων αναπλάσεων από τη δημοτική αρχή, η οποία συνεχίζει και τώρα. Επομένως, από μέρους μας διατηρείται το ενδιαφέρον και για νέες επενδύσεις από τη στιγμή που υπάρχει συνέπεια και συνέχεια λόγων και έργων της δημοτικής αρχής. Επομένως, συνεχίζουμε να κοιτάμε τον Πειραιά ως επενδυτικό προορισμό γενικότερα στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, λόγω της γενικότερης ανάπτυξης των υποδομών και της μελλοντικής ανάπτυξης».

Aπό τις… παλιότερες αφίξεις στο λιμάνι, η Dimand συνεχίζει και αυτή τις επενδύσεις, η οποία υπογράφει, μεταξύ άλλων, δύο από τα έργα-τοπόσημα, το πρώτο για την ανάπλαση του Πύργου Πειραιά και το δεύτερο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο που παρουσιάστηκε προ ημερών. Σε ό,τι αφορά τον Πύργο, ο πρώτος ψηφιακός πράσινος ουρανοξύστης της χώρας με μία επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ από το σχήμα των Dimand-EBRD και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ που επικράτησε στον διαγωνισμό παραχώρησης του δήμου το 2020 oλοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, τα φετινά Χριστούγεννα σηματοδοτούν τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος του Πύργου και συγκεκριμένα της αλυσίδας αθλητικών ειδών JD Sports στο ισόγειο, σε έναν χώρο πάνω από 1.500 τ.μ..

Ακολουθεί στη συνέχεια, το πρώτο διάστημα του 2024, το άνοιγμα του μεγαλύτερου καταστήματος Zara στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά, σχεδόν 6.000 τ.μ., συστεγάζοντας τα brands Ζara και Ζara Home σε χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο. Το νέο κατάστημα θα αντικαταστήσει τα δύο υφιστάμενα καταστήματα Zara συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Πειραιά.

Συμπληρωματικά, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά έχει ξεκινήσει τις εργασίες για μία ανάπλαση «η οποία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την περιοχή», όπως αναφέρεται σχετικά. Ο λόγος για την κεντρική αγορά της πόλης και την κατασκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου της, με στόχο τη μετατροπή της σε σύγχρονη στεγασμένη αγορά, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή της, με την παράλληλη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά των οδών Μακράς Στοάς, Ιπποκράτους και πίσω από τον Πύργο, και την ανακατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων γύρω από το νέο τοπόσημο. Το έργο θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. με ορίζοντα υλοποίησης τους 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Eπίσης, στην οδό Μακράς Στοάς στη συμβολή με Εθνικής Αντιστάσεως στα 100 μέτρα από τον Πύργο, η νεοεισηγμένη Orilina Properties ΑΕΕΑΠ έχει τοποθετηθεί σε διατηρητέο νεοκλασικό κοντά στη γνωστή πλατεία με το Ρολόι του Πειραιά, για πολυτελείς χώρους γραφείων σε 2.000 τ.μ.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να δημιουργηθούν και από το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Δημοτικό Θέατρο από την Dimand, η οποία θα τρέξει το project, κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, το νέο κτίριο θα είναι σε λειτουργία το 2027 και θα αποτελεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, «το πρώτο δημόσιο, χρυσό LEED, πράσινο κτίριο, μηδενικών εκπομπών στη χώρα», στεγάζοντας 310 δικαστικούς και 565 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η πρόβλεψή του είναι για έως 1.200 θέσεις εργασίας. Το κτίριο, στο ακίνητο «Δασκαλάκη», θα βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τον σταθμό του μετρό, συνολικά θα κατασκευαστούν 26.000 τ.μ. ανωδομής και 10.000 υπόγεια, με 303 θέσεις στάθμευσης και 1.500 τ.μ. αποθηκών και αρχείων, ενώ θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, η Dimand έχει παρουσία με έργα στην πόλη του Πειραιά την τελευταία 8ετία με πλέον εμβληματικά τα πράσινα γραφεία στις παλιές εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο που φιλοξενούν τώρα 7.000 εργαζομένους. Οι επενδύσεις που έχει «τρέξει» η Dimand στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και οικιστικών έργων, αντιστοιχούν σε κεφάλαια περί τα 300 εκατ. ευρώ για πάνω από 150.000 τ.μ., με σημαντικές συμφωνίες με γνωστούς «παίκτες» του εγχώριου real estate, όπως η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για τον Πύργο, η Grivalia για τα πράσινα γραφεία στον παλιό Παπαστράτο, η Premia Properties ΑΕΕΑΠ για τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στον Αγιο Διονύσιο.

Κατοικία και ξενοδοχεία

Οι τομείς των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced appartments) για μεσομακροχρόνια εκμίσθωση και γενικότερα των κατοικιών θεωρούνται επίσης από τους πλέον υποσχόμενους στο λιμάνι και πέρα από την Dimand, η οποία έχει ήδη πάρει θέση με νέα projects έχοντας αποκτήσει και νέα ακίνητα κοντά στην περιοχή των νέων Δικαστηρίων, η κινητικότητα στον οικιστικό τομέα είναι δεδομένη. Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διεθνής επενδυτική πλατφόρμα της Zoia, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία σε μεγάλο βαθμό με ισραηλινά κεφάλαια, αλλά πλέον έχει διευρύνει την επενδυτική της βάση με εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια. Η εταιρεία, σταδιακά, έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο δεκάδων κτιρίων ανά την Αθήνα αλλά και τον Πειραιά για τη μετατροπή τους σε σύγχρονα, μικρά διαμερίσματα με στόχο τη μεσοροπρόθεσμη εκμίσθωση, μεταξύ των οποίων και κτίριο (πρώην μικρό ξενοδοχείο) στην Καστέλα.

Αντίστοιχα και η DKG Development, η εταιρεία επενδύσεων, σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων με επικεφαλής τον κ. Kωνσταντίνο Πετρίδη, που δημιουργήθηκε το 2019 και πλέον έχει μία σημαντική «δεξαμενή» έργων στο κομμάτι των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων ανά την Αθήνα και στον Πειραιά, έχοντας συνάψει συνεργασία και με τη Limehome, από τις πιο γνωστές εταιρείες διαχείρισης εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην Ευρώπη. Η DKG Development έχει θέσει στόχο την παράδοση 400 κυρίως οικιστικών μονάδων εντός του 2024 και ενδεικτικά στο λιμάνι το «Τhe Mediterranean», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, θα διαθέτει 58 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα μπροστά στη μαρίνα Ζέας.

Τhe Mediterranean

Στις ξενοδοχειακές επενδύσεις, ντεμπούτο έκανε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το ολοκαίνουριο «Athenarum Portus», το νέο 4άστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 49 δωματίων σε ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Λεωχάρους και Ναυαρίνου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το όνομα του ξενοδοχείου παραπέμπει στο «λιμάνι της Αθήνας» και ήταν ένα από τα ονόματα του Πειραιά από τους ρωμαϊκούς χρόνους και μετά. Πρόκειται για τη μετασκευή ενός παλιού κτιρίου γραφείων, ιδιοκτησίας της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, το οποίο μισθώθηκε με μακροχρόνια συμφωνία από τον όμιλο ΜF TECHNIK, ιδιοκτησίας Χ. Μακρή και Α. Φουλούλη με δραστηριότητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων με μεγάλη παρουσία και στα ξενοδοχεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο project, με υψηλές ήδη τις κρατήσεις για όλο το επόμενο διάστημα, θα οδεύσει προς πώληση από τις αρχές του 2024 με ενδιαφερόμενο αγοραστή-ξενοδόχο.

Πολύ κοντά στο Athenarum Portus βρίσκεται και το νέο εγχείρημα του ομίλου Μήτση που θα είναι έτοιμο προς τα μέσα του 2024 σε μία περιοχή όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε σύγχρονα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και δη από μεγάλους ομίλους. Το «Mitsis N’U Piraeus Port», δυναμικότητας 103 δωματίων, βρίσκεται μόλις 10 μέτρα μακριά από την πύλη Ε7 και στα τέρμιναλ της κρουαζιέρας σε απόσταση 5 λεπτών, μία αγορά στην οποία στοχεύει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για τους ταξιδιώτες που μπορεί να πηγαίνουν ή να επιστρέφουν από μία κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Το νέο ξενοδοχείο στον Πειραιά, κατηγορίας 4 αστέρων, θα έχει γρήγορη πρόσβαση και στον σταθμό του μετρό και αποτελεί μέρος της στρατηγικής των Mitsis Hotels για «άνοιγμα» και στα αστικά ξενοδοχεία.

Mitsis N’U Piraeus Port

Υπό σχεδιασμό μέχρι την οριστικοποίηση του τελικού brand της Hilton που θα το «υπογράψει» βρίσκεται ο όμιλος Δουζόγλου για το πρώην ξενοδοχείο «Mistral» στην Καστέλα. Αρχικά το ξενοδοχείο στο Μικρολίμανο είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει με το brand του ομίλου Hampton, ως «Hampton by Hilton Piraeus» για ένα ξενοδοχείο 83 δωματίων μετά από μία ανακαίνιση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Τώρα πιο πιθανό -αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη- είναι το brand Tapestry του ομίλου, το οποίο επεκτείνεται εσχάτως στην Ελλάδα, έχοντας ως πρώτο σταθμό τα Χανιά για το «Chania Flair Boutique Hotel, Tapestry Collection by Hilton», το οποίο θα είναι μάλιστα το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο στο νησί.

Διαβάστε ακόμη

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά – Tα 4 νομοσχέδια του Ιανουαρίου

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιες αυξήσεις θα έχουν οι μισθοί τους το 2024 (παραδείγματα)

Υποχρεωτικά τα POS σε 35 νέους κλάδους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version