Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας την τελευταία τριετία στην Ελλάδα δίνοντας σαφές στίγμα πως «έχουν έρθει για να μείνουν», να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη σταθερών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, καθώς και για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης ανάλογης των προσόντων τους για να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι η αποκέντρωση, καθώς δεν περιορίζονται στην Αθήνα, αλλά πολλές έχουν τις βάσεις τους έξω από την πρωτεύουσα, επιλέγοντας μέχρι στιγμής τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα.
Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν σχετικές επενδύσεις στον χώρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12, καταδεικνύοντας ότι η ομάδα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα «οικοσυστήματα καινοτομίας». Για τον λόγο αυτό έχουν ληφθεί και οι σχετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης και της παραμονής των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από την συγκεντρωτική παρουσία όλων των διεθνών επενδυτών στην ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επαφές και με άλλες εταιρείες που εξετάζουν την προοπτική της ανάπτυξης παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ επίσης έγιναν επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν ευρεία επενδυτικά προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ υπήρξε και η ευκαιρία για ώσμωση με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.
Ειδικότερα οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είναι:
Nova
Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών ταχύτητας 10 Gbps. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ με κάλυψη άνω του 70% των περιφερειών της χώρας και 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η εταιρεία ετοιμάζει νέες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου 5G και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Μicrosoft
Έχει δρομολογήσει μία επένδυση που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, φτάνει το ένα δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και προβλέπει την κατασκευή τριών data centers στην περιοχή των Μεσογείων, μέσω των οποίων θα προσφέρονται υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud). Η διαδικασία της αδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε το 2023 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ενώ η λειτουργία των υποδομών θα ξεκινήσει το 2025 και θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου 300 νέες θέσεις εργασίας.
Cisco
Από τον Ιούνιο του 2020 η εταιρεία λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού. Το κέντρο αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, για την ΝΑ Ευρώπη.
Amazon
H Amazon Web Services υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί. Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις με τη χρήση drones για τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων, καθώς και για τη συνδρομή του έργου του Λιμενικού. Η αμερικανική εταιρεία συντονίζει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος με τη συμμετοχή των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
TeamViewer
Τα Ιωάννινα επέλεξε η γερμανική TeamViewer -εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις απομακρυσμένης σύνδεσης και συνεργασίας- στις αρχές του 2020 για την εγκατάσταση ενός κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχικά με δυναμικό 18 εργαζομένων. Πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη με 200, συνολικά, θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας καλύπτονται από Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και, καθώς βλέπουν μια ικανοποιητική ευκαιρία απασχόλησης, γυρίζουν στην Ελλάδα.
Deutsche Telecom/ ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει ως το σπίτι ή το γραφείο. Πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε επίσης την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας.
Σημειώνεται ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη η Deutsche Telekom μετέφερε στη Θεσσαλονίκη από την Αγ. Πετρούπολη 270 στελέχη πληροφορικής για τη λειτουργία του Telekom IT Hub Ως το 2027 στο κέντρο αναμένεται να απασχολούνται συνολικά 1.000 άτομα.
Διαβάστε ακόμα:
Εκλογές 2023: Ποια πορεία θα ακολουθήσει ο Μητσοτάκης προς τις κάλπες
Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης
Τα 6 startups που οδηγούν την αγορά του real estate σε ψηφιακά μονοπάτια (pics)