search icon

Επενδύσεις

Παγκόσμιες τράπεζες: Γιατί επενδύουν σε κινεζικούς φαρμακευτικούς ομίλους

62 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επενδύσει σε τρεις φαρμακευτικούς ομίλους που χρησιμοποιούν μέρη ζώων υπό εξαφάνιση ως συστατικά για ορισμένα προϊόντα

Επενδύσεις σε φαρμακευτικούς ομίλους στην Κίνα οι οποίοι χρησιμοποιούν μέρη ζώων υπό εξαφάνιση ως συστατικά για ορισμένα προϊόντα τους πραγματοποιούν παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Ερευνών (EIA), 62 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επενδύσει σε τρεις φαρμακευτικούς ομίλους οι οποίοι χρησιμοποιούν μέρη σώματος λεοπαρδάλεων και παγκολίνων ως συστατικά σε 9 προϊόντα τους, όπως μεταδίδει το BBC.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η HSBC, η Prudential και η Legal & General, καθώς και παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Goldman Sachs, η UBS, η Deutsche Bank και η BlackRock, έχουν επενδύσει απροσδιόριστα ποσά σε τουλάχιστον μία από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι λεοπαρδάλεις και οι παγκολίνοι απειλούνται από εξαφάνιση. Και τα δύο αναφέρονται στη Σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας), η οποία απαγορεύει το διεθνές εμπόριο αυτών των δύο ζώων και των μερών τους, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν απειλούνται από εξαφάνιση.

Οι τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που επισημαίνονται στην έκθεση της ΕΠΕ είναι οι: Tong Ren Tang, Tianjin Pharmaceutical και Jilin Aodong Pharmaceutical. Σύμφωνα με το BBC, δεν επενδύουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναφέρονται στην έκθεση της ΕΠΕ και στους τρεις φαρμακευτικούς ομίλους, αλλά όλα έχουν επενδύσει τουλάχιστον σε έναν.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το οστό λεοπάρδαλης χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του οστού της τίγρης. Το οστό της τίγρης πιστεύεται ότι ενισχύει τα οστά και τους τένοντες και ανακουφίζει από τον πόνο. Τα λέπια του παγκολίνου πιστεύεται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, τη γαλουχία και ανακουφίζουν από τους ρευματικούς πόνους. Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο ειδικός νομικής και πολιτικής της ΕΠΕ Αβινάς Μπάσκερ κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να «συμμορφωθεί με τις συστάσεις της CITES και να απαγορεύσει τη χρήση των μελών του σώματος των λεοπαρδάλεων, των παγκολίνων, των τίγρεων και των ρινόκερων για όλους τους εμπορικούς σκοπούς, στις εγχώριες αγορές της».

«Η χρήση ιδιαίτερα απειλούμενων ζώων όπως οι λεοπαρδάλεις, οι παγκολίνοι, οι ρινόκεροι και οι τίγρεις σε προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής αγνοεί τις συστάσεις της CITES που έγιναν από τη διεθνή κοινότητα για την προστασία αυτών των ειδών. Πρόκειται για χρήση σε ουσιαστικά βιομηχανική κλίμακα, η οποία θα ωθήσει αυτά τα είδη προς τον αφανισμό, στέλνοντας ταυτόχρονα ανάμεικτα μηνύματα στους καταναλωτές, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για τα μέρη και τα παράγωγά τους και αμαυρώνοντας την παγκόσμια φήμη της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής», εξήγησε.

«Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να βλέπεις τόσες πολλές μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να υποστηρίζουν ουσιαστικά αυτή την επιζήμια εκμετάλλευση, ειδικά όταν τόσοι πολλοί έχουν δεσμευτεί να πράξουν διαφορετικά», πρόσθεσε. «Αν τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια θέλουν να έχουν κάποια αξιοπιστία, θα πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν στους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν απειλούμενα είδη, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπάσκερ.

Η ΕΠΕ δεν μπόρεσε να βρει πώς οι κινεζικοί φαρμακευτικοί όμιλοι προμηθεύονται τα παράγωγα της λεοπάρδαλης ή του παγκολίνου.

Σε ανακοίνωσή της, η HSBC δήλωσε ότι δεν είναι άμεσος επενδυτής και ότι δεν έχει άμεση έκθεση σε αυτές τις εταιρείες. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της ΕΠΕ περιλαμβάνει απάντηση της HSBC Global Asset Management Canada ότι οι «επενδύσεις της σε εταιρείες παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής περιορίστηκαν σε κεφάλαια παθητικής διαχείρισης και όχι σε κεφάλαια που τελούν υπό ενεργή διαχείριση». Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια επενδύονται αυτόματα σε μετοχές με βάση έναν συνδεδεμένο δείκτη – για παράδειγμα, τον FTSE 100 – τον οποίο παρακολουθούν.

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι η έκθεση επικεντρώνεται στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και παρέπεμψε το BBC στην DWS, την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που κάποτε αποτελούσε μέρος της DB αλλά τώρα είναι ξεχωριστή εισηγμένη οντότητα. Η Legal & General Investment Management δήλωσε ότι «διαχειρίζεται πολλά κεφάλαια έναντι μιας σειράς διαφορετικών παρόχων δεικτών για να ικανοποιήσει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών απαιτήσεων των πελατών». Η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική πειθαρχία με ανάπτυξη – Εύσημα ESM για την πρώτη επένδυση στις τράπεζες έπειτα από 17 χρόνια

Ζαχαράκη: Θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ για το στεγαστικό πρόβλημα

Μυλωνάς: Πώς θα φθάσουν οι επενδύσεις από το 14% στο 20% του ΑΕΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version