Τίτλοι τέλους για την επένδυση – σίριαλ της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ερημίτης, που χρονολογείται από το 2012.

Όπως έγκαιρα έγραψε το newmoney, μετά τις άκαρπες πολυετείς προσπάθειες αξιοποίησής της από το αμερικανικό fund NCH Capital, το ακίνητο τελικά αλλάζει ιδιοκτήτη. Ομάδα επενδυτών στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, Calamos Investments, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Τζον Κουδούνης, σύμφωνα με πληροφορίες κατέβαλε ποσό στην περιοχή των 32 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την ιδιοκτησία της Κασσιόπης την οποία είχε αποκτήσει η NCH Capital από το ΤΑΙΠΕΔ στην πρώτη του -τότε- ιδιωτικοποίηση.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η NCH Capital που πίσω στο 2012 πήρε μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ την έκταση, αναζητούσε έξοδο από το συγκεκριμένο έργο καθώς το fund στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρισκόταν το ακίνητο έφθασε στη λήξη του επενδυτικού του ορίζοντα και ρευστοποιεί τα αναξιοποίητα στοιχεία του ενεργητικού του, κυρίως ακίνητα. Την έξοδο αυτή προσέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα αμερικανικά κεφάλαια.

Το Kassiopi Project, επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ερημίτης, σε έκταση 495 στρεμμάτων, που δρομολογούσε η NCH Capital είχε βρεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή απέναντι από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα με γειτονικές ιδιοκτησίες που δεν επιθυμούσαν τη σχεδιαζόμενη τουριστική αξιοποίηση, παρότι το 93% της συνολικής έκτασης θα παρέμενε πράσινο. Παράλληλα τα εμπόδια που είχε βάλει η τοπική αυτοδιοίκηση την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (με κινητοποιήσεις, προπηλακισμούς και μπουλντόζες να εμποδίζουν τα έργα) αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις με συγκεκριμένη ατζέντα ήταν διαρκή.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων εκδόθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις, 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες με 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ υπήρξαν και 11 προσφυγές που όλες κατέπεσαν, στην πλειονότητά τους από το ΣτΕ. Παρ’ όλα αυτά πέρα από μια τελετή εγκαινίων πίσω στο 2020 η επένδυση παρέμεινε κενό γράμμα.

Η NCH και ο Ανδρέας Σάντης, Managing Director & Head of Western Balkans, Greece and Cyprus είχαν συζητήσει με την πλευρά των επιχειρηματιών που διαθέτουν ιδιοκτησίες σε κοντινή απόσταση με τη δική της χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Ακολούθως, τους τελευταίους μήνες είχε ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με ελληνοαμερικανούς επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν την έκταση, με τις πληροφορίες για αγορά του ακινήτου από τον Ντιν Μητρόπουλος να διαψεύδονται από τον ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν (εφόσον δεν υπάρξουν… αντιρρήσεις από τρίτα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως στην περίπτωση της NCH) να προχωρήσουν σε αξιοποίηση της έκτασης για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας. Η διαφορά με το προηγούμενο project συνίσταται στον αισθητά πιο πολυτελή χαρακτήρα του συγκροτήματος και των κατοικιών και, κυρίως, στα αισθητά λιγότερα τετραγωνικά που θα καλύπτουν επί των 496 στρεμμάτων.

Διαβάστε ακόμη: 

Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν βύθισε τη Γαλλία στην οικονομική αβεβαιότητα

Scope: «Πατάει καλά» και κοιτά ψηλότερα στην επενδυτική αξιολόγηση η Ελλάδα

Ρεύμα: Ρεκόρ ανατιμήσεων στο ρεύμα με άνοδο 200% μέσα σε μία εβδομάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ