Μία επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αναβίωση ενός ιστορικού κτιρίου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία ενός νέου ‘’τοπόσημου’’ 5 αστέρων με το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το οποίο μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες επιστρέφει στις 29 Απριλίου στη συμπρωτεύουσα.
Ο λόγος για το On Residence, το νέο boutique ξενοδοχείο στην παραλία της Θεσσαλονίκης το οποίο προέκυψε από τη σύμπραξη μεταξύ της Grivalia Hospitality και της TOR Hotel Group και φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την πολυτελή φιλοξενία σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, «αναβαθμίζοντας την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς του.
«Το 2015 αποφασίσαμε να επενδύσουμε στο χώρο των τουριστικών ακινήτων με έμφαση στα ειδικής υψηλής ποιότητας και στα ακίνητα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης του project από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής και πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ίσως τον καλύτερο ταξιδιωτικό προορισμό στον κόσμο, ωστόσο υπάρχει έλλειμμα σε τουριστικές υποδομές υψηλών κατηγοριών, ενώ λείπει και ο μεγάλος αριθμός γνωστών διεθνών αλυσίδων.
«Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να στραφούμε σε αυτού του είδους τις επενδύσεις και σε επιλεγμένα αστικά ξενοδοχεία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουμε το καλύτερο ακίνητο και τον καλύτερο συνεργάτη που βρήκαμε στον όμιλο Τορνιβούκα και την Tor Group. Το έργο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι διαφορετικές από τις άλλες που κάναμε μέχρι σήμερα είναι πολύ πιο απαιτητικές γιατί δημιουργούμε από την αρχή το προϊόν, αυτά τα ακίνητα δεν μπορούμε να τα βρούμε εύκολα, ενέχουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα, μεγάλο αριθμό αδειοδοτήσεων, διάρκεια κατασκευής, συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην κατασκευή αυτών των ακινήτων. Το OΝ Residence είναι καλύτερο από ό,τι το είχαμε οραματιστεί και θέλουμε να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και για τον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας».
«Η πόλη μας έχει τεράστια δυναμική και μπορεί να γίνει ένας κορυφαίος προορισμός που θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες τόσο για επαγγελματικό τουρισμό όσο και αναψυχή» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO της Tor Hotel Group. «Παραδίδουμε το Ολυμπος Νάουσα σε δύο γενιές μεταγενέστερες σε σχέση με την περίοδο που έκλεισε, το 1994 και θέλουμε να αποτελέσει ένα νέο στέκι για τους Θεσσαλονικείς. Το ΟΝ Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα αλλάξει τον τουριστικό της χάρτη».
Με το ύψος της συνολικής επένδυσης να φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, το Οn Residence αποτελείται από 7 ορόφους, 60 δωμάτια ιδιαίτερου design, το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το cocktail bar Tiger Loop, εσωτερική αυλή, σύγχρονο γυμναστήριο, αλλά και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Με τη λειτουργία του ξενοδοχείου θα δημιουργηθούν 67 νέες θέσεις εργασίας.
Τα αρχικά του ονόματος του (ΟΝ) στέκονται ως φόρος τιμής στο περίφημο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα και η λέξη Residence αναβαθμίζει τη διαμονή σε εμπειρία, τονίζοντας την επαφή με το οικείο.
H ιστορία του κτιρίου
Η ιστορία του κτιρίου πάει πίσω στο 1926 όταν η οδός Νίκης στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης υποδέχεται ένα νέο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου έχει επιμεληθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ. Στις αρχές του 20ού αιώνα, επτά χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1917, που συντάραξε την πόλη η Θεσσαλονίκη, με τον έντονο δυναμισμό της, αναγεννάται γρήγορα από τα συντρίμμια του σεισμού, έχοντας διακεκριμένους αρχιτέκτονες στο πλευρό της, που θα της χαρίσουν ξεχωριστά δείγματα της εποχής του νεοκλασικισμού, της belle epoque και του μεσοπολέμου.
Το 1927 το νέο μέγαρο της οδού Νίκης, διά χειρός Ζακ Μοσέ, είναι το νέο κόσμημα που θα προστεθεί στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Η άμεση γειτνίασή του με το μυθικό πεντάστερο ξενοδοχείο της παραλιακής Mediterranee του Γεωργίου Τουρνιβούκα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του, μια και πολύ γρήγορα εδώ θα αρχίσει να χτυπά η καρδιά της κοσμικής ζωής της πόλης και όσων την επισκέπτονται.
Το μέγαρο της οδού Νίκης ανοίγει τις πόρτες του επίσημα το 1927 και στο ισόγειό του φιλοξενεί το δημιούργημα της σύμπραξης δύο εταιρειών που έμελλε να αλλάξει τον ρου της γαστρονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ στην πορεία διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη. Η ζυθοποιία Όλυμπος και η παγοποιία Νάουσα ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν για πρώτη φορά ένα μουσείο-δοκιμαστήριο μπίρας, με δύο αίθουσες, που έχουν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα. Η μπίρα σερβίρεται σε εντυπωσιακά ποτήρια με τη φίρμα της εταιρείας, ενώ συνοδεύεται από μια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων που αφήνουν εποχή.
Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο με κράτηση, ενώ «σπεσιαλιτέ όπως αρνάκι φρικασέ, πουρές σπανάκι, μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, μυδοπίλαφο και κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας γίνονται ισχυρός λόγος επίσκεψης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Με άψογα ενορχηστρωμένη εξυπηρέτηση, οι θαμώνες απολαμβάνουν την εξαίρετη ατμόσφαιρα του χώρου και το Όλυμπος Νάουσα μπαίνει γρήγορα στην τριάδα της θεσσαλονικιώτικης ελίτ, μαζί με το ξενοδοχείο Mediterranee και τον Φλόκα. Με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην belle epoque και στον νεοκλασικισμό, οι ψηλοτάβανες αίθουσες ντύνονται με εντυπωσιακές ταπετσαρίες και γύψινες αναπαραστάσεις, χειροποίητα έπιπλα ανυπέρβλητης σχεδίασης πρωταγωνιστούν στους χώρους, ενώ γήινοι χρωματικοί τόνοι και πολυτελή υφάσματα, όπως το βελούδο, κοσμούν τις λεπτομέρειες. Οι περίφημες βιεννέζικες καρέκλες γίνονται ένα από τα γνώριμα στοιχεία του εστιατορίου, που κρατά τη φήμη του στην κορυφή για επτά δεκαετίες».
Το 1994 κλείνει τις πόρτες του οριστικά, αφήνοντας πίσω του την αίγλη μιας εποχής-ορόσημο για την πόλη και την Ελλάδα.
Το σήμερα
Το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία των δύο εταιρειών έναντι 5,46 εκατ. ευρώ το 2017, μετά από σχετικό διαγωνισμό στον οποίο μετείχε από κοινού η Grivalia Hospitality (65%) με την TOR Hotel Group (35%). Για την τελική του κατασκευή και ολοκλήρωση υπήρξε υπέρβαση κόστους κατά 20% δεδομένου ότι «περάσαμε μία περίοδο με μεγάλες ανατιμήσεις, ήταν ένα έργο που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς τί θα αντιμετώπιζε κι επιπλέον είχαμε και τις καθυστερήσεις των υλικών λόγω της πανδημίας».
Το πολυτελές boutique ξενοδοχείο με θέα στον Θερμαϊκό, βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους και πήρε το όνομα του από το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το οποίο επιστρέφει στην παραλία της Θεσσαλονίκης 28 χρόνια μετά, αναβιώνοντας την αίγλη και την πολυτέλεια μίας άλλης εποχής, σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική και τις ανέσεις του σήμερα.
Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια. Επιπλέον, σημειώνεται πως στην διάρκεια των εργασιών απασχολήθηκαν συνολικά 350 άτομα, ενώ για τις ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου δημιουργήθηκαν 67 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης.
Αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα, η Grivalia Hospitality έχει στο χαρτοφυλάκιό της υπό ανάπτυξη ή και λειτουργία 6 premium hospitality projects αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος TOR Hotel Group είναι μια ελληνική, οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση 97 ετών στον τομέα του τουρισμού. Ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε και λειτούργησε ξενοδοχείο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Mediterranée που άνοιξε το 1925 μέχρι το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Σήμερα, ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους, αποτελούμενος από πέντε βραβευμένες ξενοδοχειακές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, όλες κορυφαίες στην κατηγορία τους.
Ομάδα Έργου ON Residence
To 1926 η οδός Νίκης στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης υποδέχεται ένα υπέρκομψο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου επιμελήθηκε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ. To νέο αυτό μέγαρο γρήγορα προστίθεται στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ η προσωπικότητα και ο διάκοσμός του, το κάνουν να ξεχωρίσει ανάμεσα στα επιβλητικά κτίρια της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή και να γίνει ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης.
Με στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό, το ένδοξο παρελθόν του κτιρίου έδωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στην ομάδα του έργου, η οποία αποτελείται από:
-Το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects και τον Δημήτρη Θωμόπουλο που δούλεψαν από κοινού για το έργο
-Τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Νικηφορίδη και Cuomo που ανέλαβαν την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
-Το γραφείο του Νίκου Φλετορίδη που ανέλαβε την εκπόνηση της εφαρμογής της αρχιτεκτονικής μελέτης
-Όλες οι εργασίες συντήρησης των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων υλοποιήθηκαν από την εταιρεία «ΑΕΙΝΑΕΣ», ενώ το interior design επιμελήθηκε η Γαλλίδα διακοσμήτρια Fabienne Spahn που ήθελε να δώσει ένα ανανεωμένο κλασικό – art deco στιλ, εμπλουτίζοντάς το με μια διακριτική πολυτέλεια, ταιριαστή με τον χαρακτήρα του κτιρίου.
Διαβάστε ακόμη
Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Γιατί η επιχειρηματικότητα στη χώρα θα αλλάξει