search icon

Επενδύσεις

Όμιλος Aldemar: To νέο πλάνο των 300 εκατ. μετά το deal με τον όμιλο Μήτση

Μπήκαν κι επισήμως οι υπογραφές για την πώληση στον όμιλο Μήτση των δύο ξενοδοχείων Aldemar Royal Mare και Aldemar Cretan Village - Τα επόμενα βήματα

«Ολοκληρώσαμε την πώληση δύο ξενοδοχείων σε μία καλή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, με μία συμφωνία αμοιβαία επωφελή για τις δύο πλευρές».

Ετσι σχολίασε χθες ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, την ολοκλήρωση της προαναγγελθείσας, εδώ και καιρό συμφωνίας, με τον όμιλο Μήτση για τα δύο ξενοδοχεία, το Aldemar Royal Mare και το Aldemar Cretan Village στην Κρήτη, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο ύψος της συναλλαγής για την οποία μπήκαν προχθές οι τελικές υπογραφές.

Ο ίδιος ωστόσο χθες, στο περιθώριο του 1ου ισραηλινο-ελληνικού συνεδρίου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ Calcalist σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group, αναφέρθηκε στο επόμενο, μεγάλο βήμα του ομίλου, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ: «Εχουμε στα σκαριά ένα αδειοδοτημένο οικιστικό project στην Πελοπόννησο, σε ιδιόκτητη έκταση όπου μπορούν να δομηθούν συνολικά 100.000 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτού του είδους οι αναπτύξεις στη χώρα μας έχουν μπροστά πολύ δρόμο και προοπτική όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες αγορές της Μεσογείου».

O ακριβής αριθμός των κατοικιών δεν έχει καθοριστεί ακόμη δεδομένου ότι θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τη ζήτηση των τ.μ. από τους υποψηφίους αγοραστές, πάντως «ένα μέσο σπίτι που ζητούν- ενδεικτικά- οι ξένοι αγοραστές είναι γύρω στα 80 τ.μ., χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε και την κατασκευή μεγαλύτερων κατοικιών εφόσον μας ζητηθεί από τον αγοραστή». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος ‘’ποντάρει’’ και στην προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων, όπου σύμφωνα με σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις, εάν η Ελλάδα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούν 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια: Από την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση 20.000 κατοικιών τον χρόνο και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθούν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το συγκεκριμένο project που θα αναπτυχθεί σε έκταση 262 στρεμμάτων στην Ηλεία ο όμιλος πραγματοποιεί ήδη επαφές για συνεργασία με ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ολλανδικά κεφάλαια, ενώ το μοντέλο όσον αφορά την πώληση μπορεί να περιλαμβάνει συνδυαστικά και τη μίσθωση για την περίοδο που ένα σπίτι δεν χρησιμοποιείται. Ο κ. Αγγελόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο ευνοεί περισσότερο πλέον την προσέλκυση ξένων για διαμονή στην Ελλάδα, δεδομένης της εφαρμογής από το 2020 των διατάξεων για την ευνοϊκή φορολόγηση των συνταξιούχων εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα με συντελεστή 7%. «Υπάρχει μία βασική αλλαγή σε σχέση με τον τουρισμό και το real estate στην Ελλάδα, η οποία είναι η μεσογειακή Φλόριντα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με την αειφορία και φυσικά και στον τομέα της κατοικίας όπου το μέλλον είναι οι ‘’πράσινες’’ και ‘’καθαρές’’ οικιστικές λύσεις».

Οσον αφορά την πώληση των δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη (σ.σ. η συναλλαγή κατά τις πληροφορίες περιλαμβάνει και την ανάληψη δανεισμού), έρχεται σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών που είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της φετινής χρονιάς, όταν είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλοι ‘’παίκτες’’ της αγοράς, όπως π.χ. τα συνδεδεμένα επενδυτικά κεφάλαια με την ισραηλινή αλυσίδα Brown, η Cerberus κ.α..

Με την κίνηση αυτή τώρα, ο όμιλος Μήτση, ο οποίος επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στο επενδυτικό πεδίο, ενισχύει τη θέση του σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό όπως είναι η Κρήτη, με τον άμεσο στόχο για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δύο μονάδων. Εχουν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά το έτερο deal για το project της Αφάντου στη Ρόδο με τον Μερκούριο Αγγελιάδη, μία επένδυση με χρονοδιάγραμμα τετραετίας που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, γκόλφ, μαρίνας, τουριστικού χωριού κ.τ.λ..

Μία ακόμη μονάδα σχεδιάζει ο όμιλος στον Πειραιά, με την υπενοικίαση του Μεγάρου Μεταξά όπου σχεδιάζεται με ορίζοντα το 2023 ένα νέο ξενοδοχείων 110 δωματίων.

Στις συγκεκριμένες επενδύσεις είχε αναφερθεί κι επισήμως, τον περασμένο Απρίλιο στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του ομίλου Χριστίνα Μήτση, που είχε κάνει λόγο για ένα επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, νούμερο που όπως φαίνεται αναμένεται να ξεπεραστεί προσεχώς.

Μέσω του καθεστώτος Στρατηγικών Επενδύσεων και του Enterprise Greece είναι μία ακόμη σχεδιαζόμενη επένδυση στη Μύκονο σε ιδιόκτητο ακίνητο 150 στρεμμάτων, ενώ στο πλάνο είναι και μία ακόμη επένδυση στην Κω, πέραν φυσικά του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στα Καμένα Βούρλα με τις ιαματικές πηγές, εκεί όπου βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων «Γαλήνη», με κέντρο Wellness & SPA (σ.σ. το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση μέσω της ΕΤΑΔ).

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Mitsis Hotels έχει παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του 17 ξενοδοχεία σε κάποιους εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας -την Αθήνα, την Κρήτη, τα Καμένα Βούρλα, την Κω και τη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμα

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)

Δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση

Exit mobile version