Περίπου 18 μήνες ζυμώσεων, διαπραγματεύσεων και προετοιμασιών χρειάστηκαν προκειμένου η γαλλική εταιρεία Data4 να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το σημαντικό σχέδιο επένδυσής της στην Ελλάδα, τη δημιουργία ενός μεγάλου campus με data centers στην Παιανία, ισχύος 90 MW. Μία επένδυση που θα έρθει να υποστηρίξει τις προσπάθειες ψηφιακής μετάβασης της χώρας σε μία εποχή τάχιστων εξελίξεων.
Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4 Ολιβιέ Μισελί, η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την κατασκευή δύο data centers στο οικόπεδο της Παιανίας που αγόρασε η γαλλική εταιρεία «αθόρυβα», αποτελεί αφετηρία των επενδύσεων της Data4 στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς υπάρχει έτοιμο σχέδιο, προϋπολογισμού επίσης 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ακόμα δύο data centers στον ίδιο μεγάλο χώρο, στην περίπτωση που η ζήτηση από την αγορά κλιμακωθεί ραγδαία. Μάλιστα δηλώνει ότι οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center ξεκινούν άμεσα, καθώς η εταιρεία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών, όπως και πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλα αυτά καθώς η Data4, όπως λέει, σκοπεύει να είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πάροχος εκτελώντας ένα συνολικό επενδυτικό σχέδιο 7 δισ. ευρώ έως το 2030.
-Κύριε Μισελί, γιατί η Data4 αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Αυτό είναι ένα πρότζεκτ που δουλεύουμε εδώ και 18 μήνες. Είχε ξεκινήσει στο τέλος του 2022, όταν είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε να έρθουμε στην Ελλάδα. Και το σκεφτήκαμε για διάφορους λόγους. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Θα έλεγα ότι είναι είναι ένας γεωγραφικός παράδεισος… Ενα μονοπάτι ψηφιακό, ένα σημείο-κλειδί, καθώς πολλά υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων φτάνουν στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη, διασυνδέοντας την Κεντρική Ευρώπη με τη Β. Αφρική, τη Μ. Ανατολή και την Ασία. Κι αυτό διότι είναι το συντομότερο μονοπάτι!
Εάν η χάραξη των καλωδίων δεν περάσει από τη Μεσόγειο και το Κανάλι του Σουέζ για τη διασύνδεση όλων αυτών των περιοχών τότε η εναλλακτική είναι να βυθιστούν γύρω από την Αφρική και ο χρόνος απόκρισης (latency) των δεδομένων θα είναι σαφώς μεγαλύτερος. Οπότε η Μεσόγειος είναι το μονοπάτι-κλειδί για τη διασύνδεση και η Ελλάδα με τη σειρά της προσφέρει τον συντομότερο δρόμο. Και πλέον θα φτάσουν στην Ελλάδα πολλά τέτοια καλώδια, οπότε θα είναι και απαραίτητες οι υποδομές data centers, όπως έχει γίνει και στη Μασσαλία. Αυτός λοιπόν ήταν ο πρώτος βασικός λόγος. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την ψηφιακή μετάβαση και ήδη πολλές υπηρεσίες πλέον είναι ψηφιακά προσβάσιμες. Η ψηφιακή ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης είναι φιλόδοξη και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς. Και έπειτα, κοιτώντας κανείς πώς αναπτύσσεται γοργά η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς όλοι πλέον επενδύουν μαζικά σε αυτό, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα θέλουν να προωθήσουν δυναμικά το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμείς μπορούμε να παρέχουμε τον χώρο για να γίνει κάτι τέτοιο.
-Τι ακριβώς προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο; Τι θα περιλαμβάνει το campus της Παιανίας;
Το campus θα είναι μεγάλο, θα φτάνει τα 75.000 τ.μ. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι να κατασκευαστούν τέσσερα ξεχωριστά data centers. Ωστόσο, για το πρώτο στάδιο της επένδυσής μας στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έχουμε υπολογίσει να χτίσουμε αρχικά δύο data centers. Εφόσον δούμε ότι η ελληνική αγορά ανταποκριθεί και υπάρξει ραγδαία απορρόφηση των παρεχόμενων υποδομών cloud που θα δημιουργήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε και ένα δεύτερο επενδυτικό πλάνο, το οποίο έχουμε ήδη επεξεργαστεί. Θα είναι κι αυτό ύψους 300 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά προβλέπει την ανέγερση και των δύο άλλων data centers στον κενό χώρο. Η αρχική μας επένδυση όμως είναι η δημιουργία του campus και η ανέγερση δύο data centers ισχύος 90 MW, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
-Πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης; Εχετε καταλήξει στον χώρο;
Ναι, το οικόπεδο βρίσκεται στην Παιανία και το έχουμε αγοράσει. Μάλιστα έχουμε λάβει τις απαιτούμενες άδειες και επίσης έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε θα σας έλεγα ότι ξεκινάμε άμεσα το χτίσιμο του πρώτου data center.
-Πότε υπολογίζετε δηλαδή ότι θα είναι έτοιμο και λειτουργικό;
Εκτιμούμε ότι το πρώτο data center θα είναι έτοιμο σε περίπου 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Δηλαδή, τέλη του 2026 αρχές του 2027.
-Επειδή στην Ελλάδα ήδη έχουν ανακοινωθεί ή γίνονται επενδύσεις σε data centers, το δικό σας campus σε τι θα διαφέρει;
Πρώτα απ’ όλα θα είναι το μεγαλύτερο data center campus! Και αυτό είναι μια πάγια στρατηγική μας από τη στιγμή που μπήκαμε στην αγορά, η ανάπτυξη δηλαδή μεγάλων συμπλεγμάτων. Και αυτό διότι όταν χτίζεις ένα τέτοιο campus έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις πολλαπλά data centers. Κάτι που τελικά για τους πελάτες έχει αξία αφού δεν περιορίζεται η ανάπτυξή τους στην περίπτωση που η αγορά κινείται με ραγδαίους ρυθμούς.
Αρα, πρώτον, θα είναι ένα campus με μεγάλη ισχύ που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη. Επειτα θα διαθέτει τις αναβαθμισμένες τεχνολογίες που διαθέτουμε, οπότε θα είναι και περισσότερο αποδοτικό, είτε μιλάμε για ταχύτητες είτε για κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, χτίζουμε τα data center μας με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και φυσικά θα φέρουμε και στην Ελλάδα την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιούμε ήδη στις υποδομές μας στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Γερμανία.
-Πελάτες έχετε εξασφαλίσει ή είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία;
Είμαστε ήδη σε επαφές. Μπορώ να σας πω ότι το πρότζεκτ της Αθήνας είναι ώριμο να ξεκινήσει από κατασκευαστικής άποψης και σε επιχειρηματικό επίπεδο μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη έχουμε υπογράψει με κάποιους πελάτες.
-Τι είδους πελάτες έχετε; Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι «hyperscalers» (Microsoft, AWS, Google, Alibaba), κάποιοι εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει από καιρό ότι θα επενδύσουν και οι ίδιοι στη δημιουργία data center campuses στην Αθήνα; Μήπως υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία;
Εχουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες πελατών. Εργαζόμαστε με τις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, π.χ. τράπεζες, μετά δουλεύουμε με τους λεγόμενους system integrators, όπως η ΙΒΜ η HPE κ.ο.κ. Κι έπειτα δουλεύουμε με όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud, τους hyperscalers, όπως ονομάζονται. Δουλεύουμε με όλους τους παρόχους από ΗΠΑ και Ευρώπη εδώ και χρόνια, οπότε έχουμε αυτή την εμπειρία μέσα από τα μεγάλα campuses που αναπτύσσουμε. Αυτοί θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα, να κλιμακώσουν το μέγεθός τους και έχουν ανάγκη για συνεργάτες που μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου του Ομίλου Microsoft. Μόνο από τις λύσεις cloud είχε έσοδα 35 δισ. δολάρια! Και μιλάμε απλώς για ένα τρίμηνο. Είναι τεράστιο όλο αυτό!
Επομένως ξεκινάμε από τη βάση ότι όλοι αυτοί οι τύποι μάς θέλουν για συνεργάτες γιατί αναπτύσσουμε τεράστιες υποδομές. Επειτα στην Ελλάδα υπάρχει και κάτι άλλο που το διαπίστωσα στις αμέτρητες συναντήσεις που είχα με υπουργούς, μέλη της κυβέρνησης και στελέχη επιχειρήσεων.
Η δυναμική επιθυμία η χώρα να καταστεί ψηφιακά επαρκής και να επιταχύνει την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, της κυβέρνησης και των υπουργείων, των εταιρειών. Εκεί λοιπόν οι hyperscalers είναι αρωγοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και φυσικά συζητάμε μαζί τους προκειμένου από την πλευρά μας να υποστηρίξουμε τη δική τους ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οπότε με τα data centers μας θα είμαστε οι αποδέκτες των cloud λύσεων που θα υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία.
-Μια που αναφέρατε πριν το θέμα των υποθαλάσσιων καλωδίων, το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο έχει έρθει η τοποθεσία της Κρήτης. Μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες επενδύσεις σε data centers. Θα ήταν χρήσιμο να δημιουργήσετε και μια υποδομή εκεί;
Η Κρήτη έχει ενδιαφέρον, ωστόσο όχι για τη δική μας δραστηριότητα και το προφίλ των υποδομών μας. Εάν έχεις μικρά data centers έχει λογική μία επέκταση εκεί. Εμείς από την άλλη αναπτύσσουμε μεγάλα campuses, δεν φτιάχνουμε μεμονωμένα data centers. Οπότε το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην Αθήνα. Εξάλλου, η εμπειρία μας και στις υπόλοιπες χώρες που έχουμε παρουσία λέει ότι οι μητροπόλεις είναι αυτές που παίζουν σημαντικό ρόλο και διαθέτουν το υπόβαθρο ανάπτυξης τέτοιων υποδομών. Οπότε ναι, η κίνηση των δεδομένων θα περνάει από την Κρήτη, ωστόσο αμέσως μετά θα δρομολογείται στην Αθήνα. Είναι περίπου ό,τι συμβαίνει και στην Ιταλία. Τα υποθαλάσσια καλώδια φτάνουν στη Γένοβα και η κίνηση μέσω αυτής πάει στο Μιλάνο, όπου έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο data center campus.
-Ποιες είναι οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις σας στην Ευρώπη; Τι στόχο έχετε βάλει;
Σήμερα η Data4 έχει παρουσία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκινήσαμε το 2006 με έδρα το Παρίσι, όπου αναπτύξαμε την πρώτη μεγάλη υποδομή μας. Ωστόσο, πάντα η εξωστρέφεια ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Ετσι μετά τη Γαλλία πήγαμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και τη Γερμανία. Και τώρα εισερχόμαστε στην Ελλάδα. Το σχέδιό μας προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε αυτές τις έξι αγορές. Ξέρετε, η δραστηριότητα των data centers αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και κατασκευαστική δραστηριότητα και γι’ αυτό απαιτούνται πολλά κεφάλαια. Εμείς έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν από αυτή τη χρονιά έως το 2030 στις χώρες όπου έχουμε παρουσία. Είναι περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση! Οπότε το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων θα γίνει σε αυτές τις αγορές. Έπειτα κοιτάμε να επεκταθούμε και σε μια-δυο άλλες αγορές στην Ευρώπη, αλλά μέχρι εκεί.
Εξετάζουμε ήδη τις σκανδιναβικές χώρες, καθώς υπάρχει εκεί ενδιαφέρον. Είναι και μία ακόμα χώρα, την οποία προς το παρόν δεν μπορώ να σας αποκαλύψω. Οπότε θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές αυτό είναι το συνολικό πλάνο μας. Προτιμάμε να επικεντρωθούμε στις υφιστάμενες αγορές διοχετεύοντας εκεί όλη την ενέργεια, τον κόσμο, την τεχνολογική καινοτομία και τα κεφάλαιά μας. Και σίγουρα δεν θέλουμε να επεκταθούμε εκτός Ευρώπης. Προσανατολισμός μας είναι αποκλειστικά η Ευρώπη και στόχος μας είναι να γίνουμε ευρωπαϊκός «πρωταθλητής».
Διαβάστε ακόμη
Ideal Holdings: Επιδιώκει μεγάλο deal σε νέο κλάδο – «Βλέπει» και τρόφιμα
Κυβερνητικές πηγές για Καλώδιο: Υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας
Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα