search icon

Επενδύσεις

Oι Γερμανοί πίσω από την ανάπλαση των ιστορικών γραφείων του ΔΟΛ στη Χρ. Λαδά (pics)

Η ehret+klein ανάπλασε το ιστορικό κτίριο σε μία επένδυση 8,5 εκατ. ευρώ- Οι καινοτομίες και το πλάνο για τη συνέχεια

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη αλλά και Κυκλάδες.

Εκεί εστιάζουν τώρα, μετά το πρώτο project της ανάπλασης του ιστορικού κτιρίου των πρώην γραφείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στη Χρήστου Λαδά, το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα οι Γερμανοί της ehret + klein, με τη χώρα μας να αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μη γερμανόφωνη αγορά για την εταιρεία η οποία σύντομα θα συμπληρώσει μία 20ετία παρουσίας της στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στη Γερμανία.

Εχοντας ξεκινήσει από τη Γερμανία το 2006, οι κ.κ. Michael Ehret και Stefan Klein αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα για τέσσερις βασικούς λόγους, όπως ανέφερε χθες στην παρουσίαση του νέου κτιρίου της Χρήστου Λαδά 3 «καταρχάς γιατί έχουμε προσωπικές σχέσεις με τη χώρα πάνω από 30 χρόνια. Δεύτερον, διότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες στον τομέα του real estate.

Με τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία μας μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα και την Αθήνα να αναπτυχθεί βιώσιμα και να πετύχει τον μετασχηματισμό της. Τρίτον, διότι έχουμε ένα μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών, το οποίο μας διευκολύνει να υλοποιήσουμε τα έργα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά. Τέταρτον, γιατί μας αρέσει πολύ να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες». Επισημαίνεται εδώ ότι η ehret + klein, με έτος ίδρυσης το 2006 στη Γερμανία, έχει αυτή την στιγμή έργα υπό διαχείριση σε εξέλιξη στις γερμανόφωνες αγορές, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία ύψους 2 δισ. ευρώ με ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφορά αστικές αναπλάσεις.

Τώρα, στην Ελλάδα, η εταιρεία μεταμόρφωσε το κτίριο, που ήταν εγκαταλελειμμένο από το 2017, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον χώρο εργασίας, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του ιστορία, μετά από ένα κόστος ύψους άνω των 8,5 εκατ. ευρώ. Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «πολύ καλό» και περιλαμβάνει συνολικό χώρο ενοικίασης είναι 3.0711 τ.μ. σε 8 ορόφους. Μισθωτής του ιστορικού κτιρίου για την περίοδο των επόμενων τριών ετών με δυνατότητα για επέκταση είναι η ΔΕΗ, σε τιμή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ehret «όσο μισθώνονται τα αντίστοιχα ακίνητα της αγοράς στην περιοχή». Σημειώνεται ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυτή την στιγμή για κτίρια υψηλών προδιαγραφών στα πέριξ του Συντάγματος κυμαίνονται μεταξύ 25- 30 ευρώ ανά τ.μ.. Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική πώλησης του ακινήτου, οι ιδρυτές της γερμανικής εταιρείας ανέφεραν ότι δεν είναι κάτι που αποκλείεται στο μέλλον, ωστόσο στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι να εγκατασταθεί ομαλά ο μισθωτής, με τους πρώτους εργαζομένους να έρχονται από το τέλος Μαΐου και μετά.

«Η Θεσσαλονίκη μετά την Αθήνα είναι σαφέστατα η πιο ανερχόμενη αγορά και αν εντοπίσουμε κάποια αξιόλογη ευκαιρία σίγουρα θα δραστηριοποιηθούμε κι εκεί», ανέφεραν οι επιτελείς της εταιρείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντική δυναμική σε έργα ανάπλασης λόγω του παλιού κτιριακού αποθέματος στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα, Πειραιώς και Θεσσαλονίκη, με ενδιαφέρον και στον οικιστικό τομέα στα νησιά, στις Κυκλάδες.

Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου

Ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του πρώην κτιρίου του ΔΟΛ, που αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία προ τετραετίας, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το 2020, η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι.

Με γνώμονα τη δέσμευση της ehret+klein για διαρκή ποιότητα, καινοτομία και σεβασμό στην τοπική κληρονομιά, η ανακαίνιση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 ακολούθησε μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας/υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε εύκολα συντηρήσιμες λύσεις, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντική ποιότητα.

Το νέο αρχιτεκτονικό όραμα για τη ριζική ανακαίνιση και την εντυπωσιακή μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε αρχιτεκτονικό ορόσημο για την αναγέννηση του νέου κέντρου της Αθήνας οφείλεται στο διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena.

Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Το καινοτόμο σύστημα «Καλειδοσκόπιο», σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια, σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός.

Το εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο

Συγκεκριμένα, το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους. Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

O ηλιοστάτης

Ακόμη, τα ηλιακά ράφια παρέχουν σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η όψη του κτιρίου είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με την αντανάκλαση και την προστασία από τον ήλιο να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Παλαιότερα, εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, το κτίριο είχε υπερβολικά φορτία ψύξης και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι. Τώρα, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα. Τέλος, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

H ehret+klein Ελλάδος ανέπτυξε με μια διευρυμένη ομάδα τοπικών συνεργατών για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. Η Parostec ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή, η Transsolar KlimaEngineering δημιούργησε ολόκληρο το σκεπτικό σχετικά με τη βιωσιμότητα, η AS Light επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των φώτων ενώ η εταιρεία Timagenis Acoustics έκανε τη μελέτη ήχου.

Διαβάστε ακόμη 

ΔΕΗ: Joint venture με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επέκταση στα data centers

Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων

Ρακές και ανθότυρα (της Δεξιάς) versus χαβιάρια και μπλε καβούρια (της πρώην Αριστεράς), ο πίνακας μυστήριο, ο γρίφος της βίλας Μεταξά και η επαναφορά του Λυμπέρη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version