Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι οικονομικές μελέτες και οι μελέτες σκοπιμότητας ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα για το φιλόδοξο πλάνο ανάπλασης του ΟΑΚΑ και τη δημιουργία στο Μαρούσι, ενός νέου ‘’πόλου’’ για κατοίκους και επισκέπτες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Κομισιόν στην ενδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει με το masterplan του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ), όμως «θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή εγγυώνται μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητά του έργου. Οι αρχές συνέχισαν με την ανάπτυξη του masterplan, που βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίησή του και οι επιμέρους λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν ως κομμάτι των διαδικασιών που θα επακολουθήσουν».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων, οι αρχές προετοιμάζουν μελέτες σκοπιμότητας αλλά και οικονομικές μελέτες που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δεδομένου ότι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου είναι κρίσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε το κοινό να έχει στη διάθεσή του τα επόμενα χρόνια έναν υψηλής ποιότητας αστικό πόλο».
Το σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, ύψους 43 εκατ. ευρώ, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωσή του το project θα προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως, κινητοποιώντας σημαντικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη γύρω περιοχή.
Με βάση το master plan, πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αντικατάσταση υλικών με φιλικότερα περιβαλλοντικά, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με αύξηση από 20% έως 30% και νέες φυτεύσεις, ανάπλαση των ανοικτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.
Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.
Κρίσιμη είναι η συντήρηση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου και η επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα που απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση και δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση τα τελευταία 17 χρόνια.
Η ενεργειακή αναβάθμιση στο κεντρικό στάδιο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου που θα αποτελέσει αθλητικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό προορισμό ως βασικό σταθμό επίσκεψης και περιήγησης.
Με βάση την παρουσίαση του έργου που είχε γίνει το καλοκαίρι, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ ετησίως– πέραν φυσικά του μεγάλου ‘’ενεργειακού’’ του αποτυπώματος.
Πλέον, σκοπός είναι ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στην πενταετία να παράγει κέρδη 25%, με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τμήματα του συγκροτήματος που μπορεί να φέρουν επιπλέον έσοδα.
Ενδεικτικά, το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του, στόχος είναι «η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτικού, κέντρο υπερτοπικής αναφοράς και συμπληρωματικές του Ολυμπιακού πόλου δράσεις και επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρεται στο master plan.
Με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να κινητοποιηθούν ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατ. ευρώ.
Το κοινωνικό όφελος προκύπτει από τη στιγμή που το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί, με βάση τον σχεδιασμό, πολύ καλύτερο στους Αθηναίους.
Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους, περί τις 17.000 επισκέπτες, τις καθημερινές.
Διαβάστε ακόμη
Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)
Έρχονται 4 νέες πλατφόρμες – εργαλεία για επιλογή σε ακίνητα