Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στους ορόφους και εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο περιλαμβάνει το νέο project στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της χώρας για ένα διατηρητέο που παραμένει σε πλήρη αχρησία τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή.
Ο λόγος για το Γιαβάσειο, στον αριθμό 76 της οδού Ερμού, γνωστό αλλιώς και ως κληροδότημα Γιαβάση (σε οικόπεδο 380 τετραγωνικών μέτρων), το οποίο έχει εκμισθωθεί από το δήμο Αγίας Παρασκευής στην εταιρεία MILORΑ. Πρόκειται για τη θυγατρική της Ten Brinke Ελλάδας, της εταιρείας που συνδέεται με τον γνωστό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων από την Ολλανδία που έχει μπεί δυνατά με ουκ ολίγα projects σε όλο το φάσμα της εγχώριας αγοράς ακινήτων, είτε πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα είτε ακόμη και για σπίτια.
Oσον αφορά ειδικά το Γιαβάσειο οι διαδικασίες για την αξιοποίησή του από το δήμο Αγίας Παρασκευής είχαν ξεκινήσει το 2016 για να πραγματοποιηθεί τελικά ο σχετικός διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του το 2019, με παράλληλη υποχρέωση του μισθωτή να ανακατασκευάσει πλήρως το κτήριο.
Ο όμιλος της TEN Brinke ανέλαβε από τότε το εγχείρημα, ωστόσο στη συνεχεία το χρονοδιάγραμμα πήγε προς τα πίσω λόγω κορωνοϊού αλλά και λόγω των απαιτούμενων εγκρίσεων, δεδομένου ότι το ακίνητο διαθέτει διατηρητέες προσόψεις, ενώ χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων μετά και την πλήρη ερείπωσή του που επήλθε ύστερα και από την πυρκαγιά το 2013.
Τώρα, οι εργασίες από την TEN Brinke έχουν ξεκινήσει για το νέο, μικτής χρήσης κτήριο που θα περιλαμβάνει, με βάση το σχεδιασμό, εμπορικά αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στους πάνω ορόφους σε ένα project όπου «η νεοκλασική αρχιτεκτονική συνταιριάζεται με τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής και μάλιστα στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της TEN Brinke.
Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,7 εκατ. ευρώ με πλήρη ανάπλαση και την προσθήκη καθ’ ύψος δύο ορόφων και δώματος. Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφουν οι γνωστοί Urban Soul Project, έχοντας αναλάβει κι άλλου είδους αντίστοιχα έργα με πλέον χαρακτηριστικό τη μετατροπή του προπολεμικού κτιρίου στη Χρησοσπηλιωτίσσης σε σύγχρονα γραφεία της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ στην «καρδιά» του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.
Το Γιαβάσειο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το 1985, χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, έχοντας λειτουργήσει το …πάλαι ποτέ ως ξενοδοχείο, ενώ η τελευταία χρήση πριν από 20 και πλέον χρόνια και πριν μετατραπεί σε «κουφάρι» ήταν εμπορική και στο ισόγειό του λειτουργούσαν ένα φωτογραφείο και ένα υποδηματοποιείο ως το 2000. Το κτίριο είχε περιέλθει στην κυριότητα του δήμου από δωρεά του Γεωργίου Ανδρέα Γιαβάση από τη δεκαετία του ’60, ωστόσο το τελευταίο κομμάτι του κτηρίου αγοράστηκε από το δήμο το 2007.
Οι προσπάθειες αξιοποίησης ήταν πολύχρονες, με το δήμο να καταλήγει τελικά το 2019 στο επιθυμητό αποτέλεσμα με τη μακροχρόνια παραχώρηση 15ετίας και πλέον εισπράττει από το Σεπτέμβριο του 2021, 10.000 ευρώ τον μήνα και από τον Σεπτέμβριο του 2023 θα εισπράττει 20.000 ευρώ για το ακίνητο, άνω των 1.100 τ.μ., που θα αναμορφωθεί πλήρως στον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας.
Aντίστοιχα και για την TEN Βrinke, πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα στο εγχώριο real estate και δή στο κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τους επιτελείς της, αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ για τη διετία 2022-2023 και περιλαμβάνει από χώρους logistics και εμπορικά πάρκα μέχρι σύγχρονα οικιστικά projects σε όλη την Αθήνα, σε μία προσπάθεια του ομίλου να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στον τομέα της κατοικίας.
Διαβάστε ακόμα:
Attica Bank: «Μαύρος» καπνός από το νέο τετ-α-τετ των μετόχων