Οι ρυθμοί των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζονται για την παγκόσμια τεχνολογική αγορά. Ο «τζίρος» της… ΑΙ αναμένεται να εκτιναχθεί προσεχώς σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολ., με βάση διάφορες μελέτες, συμπαρασύροντας και την Ελλάδα σε αυτό το «χορό».

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων φαίνεται να υιοθετεί και να την ενσωματώνει με χαμηλές ταχύτητες ακόμα στη λειτουργία του, θεωρείται γενικώς παραδεκτό πλέον ότι επικρατεί μια τάση η οποία δεν αναιρείται.

Ήδη μπαίνουν στο «παιχνίδι» όλο και πιο δυνατά εγχώριοι όμιλοι πληροφορικής, startups Ελλήνων, όπως φυσικά και τράπεζες ή επιχειρήσεις άλλων κλάδων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν περισσότερο τις δυνατότητες της ΑΙ στις δραστηριότητές τους, προς όφελος των ιδίων και των πελατών τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της IDC (International Data Corporation), τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν και στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), οι παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 630 δισ. δολ σε βάθος χρόνου έως το το 2028.

Αναφέρεται μάλιστα η πρόβλεψη ότι επενδύσεις στο πεδίο της ΑΙ θα «τρέξουν» με μέσο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 29% στο διάστημα από το 2024 και 2028 (Worldwide AI και Generative AI Spending Guide). Ρυθμός ανώτερος από κάθε άλλο κλάδο της τεχνολογίας – αναδυόμενο ή παραδοσιακό.

Η IDC εκτιμά δε ότι τα budget για την GenAI θα φτάσουν τα 202 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 32% των συνολικών δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη στο τέλος της τετραετίας.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 ειδικότερα η αγορά της ΑΙ θα αυξηθεί από τα 135,93 δισ. δολ. του 2023 σε 184,04 δισ. δολ., πραγματοποιώντας ένα «άλμα» περίπου 50 δισ. δολ., με στόχο τα 243,72 δισ. δολ. το 2025, τα 529,23 δισ. δολ. το 2028 κ.λπ., αλλά η μεγάλη «έκρηξη» προσδιορίζεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με τα προγνωστικά των ειδικών να λένε ότι θα «σκαρφαλώσει» έως το 2030 στα 826,73 δισ. δολ., με επίδοση +450% ή 28,46% σε ετήσια βάση την περίοδο 2024-2030. (Πηγή: Statista).

Για την Ελλάδα το αντίστοιχο μέγεθος της «πίτας» δεν ξεπερνά 410,8 εκατ. δολ. το 2024, με την… αισιοδοξία ότι αν ακολουθήσει ανάλογους ρυθμούς με αυτούς που επικρατούν διεθνώς, θα μπορέσει να εκτιναχθεί έως το 2030 στο 1,853 δισ. δολ.

Οι Έλληνες tech experts που δρουν διεθνώς αυτονόητα θα διεκδικήσουν «κομμάτι» εσόδων και από άλλες αγορές.

Οι ΗΠΑ ηγούνται με εκτίμηση εσόδων ύψους 50,16 δισ. δολ. για το 2024 από την ΑΙ και η συνέχεια προδιαγράφεται αρκετά συναρπαστική.

Τράπεζες, retail, δημόσιο

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας (κατά 20%), οι τράπεζες κυρίως δηλαδή, αλλά και το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα επενδύσουν, όπως αναφέρει η έρευνα της IDC, τα περισσότερα χρήματα σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης την περίοδο 2024 – 2028. Κλάδοι οι οποίοι θεωρούνται ως οι πιο κινητικοί στην αξιοποίηση της ΑΙ και στην Ελλάδα, ενώ και το δημόσιο πραγματοποιεί δυναμική προσπάθεια για την ενσωμάτωση και αξιοποίησή της στην καθημερινότητα διαφόρων φορέων.

Όμιλοι πληροφορικής (Profile Software, Q&R, Witside κ.ά.) επενδύουν σε προϊόντα και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την επέκταση των δραστηριοτήτων και των πελατολογίων τους τόσο εντός των συνόρων όσο και σε διεθνή κλίμακα, ενώ κάτι παραπλήσιο πράττουν και πάμπολλες startups κάθε επιπέδου με «ελληνικό DNA» για να προσελκύσουν ισχυρούς επενδυτές (ή και να εξαγοραστούν, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, από αυτούς!), να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις και να διεισδύσουν βαθύτερα στους τομείς που στοχεύουν (ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι Moveo.ΑΙ, Causaly, Axelera AI, AlongRoute, Workable, Augmenta, CUBE RM κ.λπ., μα όχι τα μόνα).

Από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων, leaders πολλών κλάδων καταστρώνουν ολόκληρες στρατηγικές για την αξιοποίηση της ΑΙ σε λειτουργίες τους, από ενεργειακούς «κολοσσούς» και βιομηχανίες μέχρι αλυσίδες λιανικών πωλήσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Satori Analytics διοργάνωσε το invite-only συνέδριο «From AI to ROI» φέρνοντας πιο κοντά 250 στελέχη από 90+ οργανισμούς μιας ευρείας γκάμας κλάδων και βιομηχανιών, για να μοιραστούν πραγματικά παραδείγματα βέλτιστης εφαρμογής των τεχνολογιών του AI και GenAI, σε νευραλγικούς τομείς όπως ενίσχυση απόδοσης και παραγωγικότητας εργαζομένων, Customer Support και Customer Experience (CX), καθώς και μακροοικονομικής βελτίωσης των οικονομικών στόχων ενός οργανισμού.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμα στελέχη των ομίλων Φουρλής, Motor Oil, Olympia, Vodafone, Παπαστράτος, Microsoft, Coca Cola HBC, Lamda Development, Eurobank, Πειραιώς, Archirodon, Δελτα, AWS, doValue, nrg, xAI κ.ά.

Οι «ΑΙ στρατηγικές»

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότερα της GenAI σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ιδιαίτερα υψηλό σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 29% κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2024-2028. Αυτό, περιλαμβάνει τις εφαρμογές με δυνατότητα AI, τις υποδομές και τις σχετικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της IDC, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που βασίζεται στην ΑΙ αποδίδει απτά επιχειρηματικά αποτελέσματα και αξία στις εταιρείες παγκοσμίως οι οποίες χτίζουν «ΑΙ στρατηγικές» σε όλους τους τομείς (εμπειρία εργαζομένων, δέσμευση πελατών, επιχειρηματικές διαδικασίες, καινοτομίες κλάδου).

Επιπλέον, το λογισμικό εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% της συνολικής αγοράς τεχνητής νοημοσύνης.

Τα 2/3 όλων των δαπανών λογισμικού θα διατεθούν σε Εφαρμογές και Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης και το υπόλοιπο για Ανάπτυξη & Ανάπτυξη Εφαρμογών AI και Λογισμικό Υποδομής Συστήματος AI. Οι δαπάνες για hardware τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών, της αποθήκευσης και της Υποδομής ως Υπηρεσίας (IaaS), θα είναι η επόμενη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για προϊόντα και επιχειρήσεις από την Ινδία

Fraport Greece: Το νέο υψηλό των 36 εκατ. επιβατών φέτος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και οι νέες επενδύσεις

Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα