search icon

Επενδύσεις

Νέες επενδύσεις €1,7 δισ. παίρνουν σειρά μετά το Ελληνικό

Ποια είναι τα οκτώ μεγάλα projects που ξεκλειδώνουν άμεσα σε τουρισμό, πράσινη ενέργεια

Το Ελληνικό ήταν η αρχή. Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών από πλευράς Δημοσίου ώστε να ενεργοποιηθεί το τεράστιο επενδυτικό project, η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά ώστε να ξεκλειδώσει άμεσα τουλάχιστον άλλες οκτώ μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις, που συνολικά φτάνουν στα 1,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις εξής: Elounda Hills της Mirum Hellas, ύψους 410 εκατ. ευρώ, Mykonos Project της AGC Εquity Partners, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, Costa Nopia του ομίλου Leptos, ύψους 303 εκατ. ευρώ, το project της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον Ελαιώνα, ύψους 117 εκατ. ευρώ. Ακόμη, τα δύο projects σε Αφάντου και Κασσιόπη, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που λιμνάζουν επί έτη. Επίσης, δύο μεγάλα ενεργειακά έργα για 16 και 12 σταθμούς ΑΠΕ, προϋπολογισμού 172 εκατ. και 214 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Elounda Hills

Ηδη την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση ύψους 410 εκατ. ευρώ της Mirum Hellas του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα, η Elounda Hills. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση μετά το Ελληνικό -πολλοί μάλιστα τα χαρακτηρίζουν «το Ελληνικό της Κρήτης»-, για την οποία η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) αποφάσισε τους όρους του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Το τελευταίο, υπό τη μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα από τους συναρμόδιους υπουργούς, προεδρεύοντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Το σχέδιο, έπειτα, θα τεθεί για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα ανοίξει και τον δρόμο στο τελικό στάδιο αδειοδότησης ώστε να ξεκινήσει η επένδυση.

H επένδυση περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής. Βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία κατά μήκος του κόλπου Μιραμπέλου, έκτασης περίπου 80 εκταρίων, με εκπληκτική θέα.

«Ολα τα συναρμόδια υπουργεία, όλοι οι συναρμόδιοι γ.γ. κινούνται σε μια κατεύθυνση, μια γραμμή. Αυτό είναι ουσιαστικό γιατί στο παρελθόν ο ένας ήταν έτσι, ο άλλος αλλιώς και το σύστημα δεν έβγαζε άκρη», δηλώνει πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. Μια τακτική, πάντως, που έχει αποδώσει 100%, με δεδομένο ότι το πλέον πολύπλοκο εγχείρημα του Ελληνικού η κυβέρνηση κατάφερε να το τελειώσει μόλις σε τρεις μήνες πετώντας πλέον την μπάλα στο γήπεδο των επενδυτών.

Στην περίπτωση της Elounda Hills θετικό στοιχείο είναι ότι το έργο έχουν αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή. Υπολογίζεται δε ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 350 μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες εποχικές.

Mykonos Project

Εως τις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης αναμένεται να εγκρίνει και τους όρους του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Mykonos Project, της τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ που δρομολογούν οι Αραβες της AGC Εquity Partners, γνωστοί από την επένδυσή τους στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Το project περιλαμβάνει την ανάπτυξη ξενοδοχείου 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικό λιμένα, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης της Ανω Μεράς στη Μύκονο.
Υπολογίζεται δε ότι θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή.

Costa Nopia & ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Την ίδια στιγμή η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άναψε το πράσινο φως σε τέσσερα φιλόδοξα επενδυτικά projects συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο από αυτά είναι το Costa Nopia του κυπριακού ομίλου Leptos. Ενα τουριστικό και παραθεριστικό θέρετρο που θα υλοποιηθεί σε έκταση 1.000 στρεμμάτων στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου, κοντά στα Νωπήγεια. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται σε 303 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι το project που έχει ετοιμάσει ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, σε πρώην παραγωγικές εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με τον φορέα της επένδυσης, ο προϋπολογισμός του έργου, που θα γίνει σε έκταση 48 στρεμμάτων, φτάνει στα 117 εκατ. ευρώ.

Πάρκα ΑΠΕ

Επίσης, στις στρατηγικές επενδύσεις συμπεριλήφθηκαν δύο πολύ μεγάλα ενεργειακά έργα. Το πρώτο από αυτά αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί. Πρόκειται για επένδυση της κοινοπραξίας Notias – East PV & Σία, συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW, που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου, που προτείνει η Consortium Solar Power, ανέρχεται σε 214 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα δύο μεγάλα projects στα οποία κινούνται πλέον ταχύτατα οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί το σύνολο των οικοδομικών αδειών είναι στα Αφάντου Ρόδου και στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Το πρώτο αφορά επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ που τρέχει ο επιχειρηματίας Μερκούριος Αγγελιάδης με τον κυπριακό ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica. Το δεύτερο είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και το τρέχει η αμερικανική NCH Capital.

Exit mobile version