search icon

Επενδύσεις

Νέα «χρυσά» ελληνικά deals με διαθέσιμα κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Ισχυρά funds εγχώριων συμφερόντων, εταιρείες συμμετοχών, family offices μεγαλών επιχειρηματιών, αλλά και αρκετά VCs τα οποία χρηματοδοτούν startups ετοιμάζουν νέο επενδυτικό σερί μέσα στους τους επόμενους μήνες

Σειρά νέων επενδύσεων αθροιστικής αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δρομολογούν ισχυρά funds ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες εταιρείες συμμετοχών, αλλά και τα family offices μεγάλων επιχειρηματιών, με τη… λίστα να συμπληρώνουν Venture Capitals τα οποία συμμετέχουν σε χρηματοδοτήσεις startups.

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια όλων των πλευρών ανέρχονται, με βάση τις επίσημες κατά καιρούς τοποθετήσεις διοικήσεων και στελεχών, σε ύψος άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε αυτό τον κύκλο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αντίστοιχη πληροφόρηση από όλους.

Τεχνολογία, τρόφιμα, τουρισμός/ξενοδοχεία, real estate και άλλοι επίκαιροι τομείς της οικονομίας διατηρούνται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της αγοράς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να θεωρούνται θέμα χρόνου τα επόμενα deals.

Οι σχετικές συμφωνίες ξεκινούν από μερικά εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να εκτιναχθούν και σε τριψήφιους, ακόμα, αριθμούς εκατομμυρίων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αποκάλυψη εκ μέρους της Ideal Holdings, εταιρείας συμμετοχών που λειτουργεί με τη φιλοσοφία «ενός εισηγμένου private equity», για μια νέα εξαγορά πάνω από το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ σε νέο κλάδο δραστηριότητας έως το τέλος του έτους, εκτός πληροφορικής/κυβερνοασφάλειας και εξειδικευμένου λιανεμπορίου δηλαδή, με την επενδυτική «δύναμη πυρός» της να υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου να παρέχει τη δυνατότητα για περισσότερα deals. Σημειώνεται ότι στην μετοχική σύνθεση της Ideal μετέχουν «βαριά» ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Άνω των 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα του ομίλου Quest (Quest Holdings), από συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης. Οι φετινές επενδύσεις του group δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ και κατευθύνονται κυρίως προς τους κλάδους των ταχυμεταφορών (ACS) και της πληροφορικής. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει προσεχώς εάν εμφανιστεί κάποια ευκαιρία για ένα μεγάλο deal. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η Quest διεκδίκησε -μέχρι ενός σημείου- την αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, η οποία εξαγοράστηκε τελικά από τη ΔΕΗ με τίμημα 200 εκατ. ευρώ.

Δυνατά στο «παιχνίδι» των νέων επενδύσεων μπαίνουν ξανά και τα funds με Έλληνες επικεφαλής και μετόχους. Ορισμένα βασικά σχήματα της αγοράς μάλιστα έχουν ήδη ενεργοποιήσει τον δεύτερο κύκλο της «ζωής» τους.

Το Diorama II, το δεύτερο fund με διαχειρίστρια την Deca Investments μετά από το Diorama I, διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 213 εκατ. ευρώ και το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε τις δυο πρώτες του επενδύσεις, με την μετοχική είσοδό του στις εταιρείες τροφίμων Leader (αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων) Δεκέμβριο 2023 και τεχνολογίας Odyssey (cyber security) Μάιο 2024, αποκτώντας αντίστοιχα πλειοψηφική συμμετοχή στην πρώτη και σημαντική μειοψηφική στη δεύτερη.

Μετά από ένα σερί επενδύσεων του πρώτου fund της EOS Capital Partners, το EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ ολοκλήρωσε το καλοκαίρι τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε 219 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ., ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο fund στοχεύει σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες διανύουν το στάδιο της ανάπτυξης και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα δραστήριο θεωρείται και το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), καταγράφοντας σημαντικές επενδύσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις με προοπτικές και κεφάλαια υπό διαχείριση 143 εκατ. ευρώ. Η επενδυτική περίοδός του ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2025, όταν θα ξεδιπλωθεί το πλάνο της επόμενης ημέρας και θα γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα για τα νέα σχέδια.

Το Elikonos φέρεται επίσης να ετοιμάζει νέο fund που υπολογίζεται ότι μπορεί να αντλήσει κεφάλαια 120-150 εκατ. ευρώ, μετά από την ολοκλήρωση του προηγούμενου επενδυτικού του κύκλου.

Τέλη του 2023 εμφανίσθηκε και το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, με τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων να ανέρχεται σε 115,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν έως τα 160-170 εκατ. ευρώ εντός του 2024. Στα επενδυτικά του «ραντάρ» το συγκεκριμένο fund θέτει κατά κύριο λόγο ελληνικές, μη εισηγμένες, αναπτυσσόμενες  (Mature Scale up and Growth) μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες. Στις επάλξεις της αγοράς παραμένει και το SouthBridge Europe Mezzanine II SICAR, μετά και την προ μηνών συμφωνία επένδυσης στον όμιλο εταιρειών Surprice για την υποστήριξη της περαιτέρω διεθνούς στρατηγικής του επέκτασης.

Family Offices, exits και VCs

Επενδυτικές ευκαιρίες εξακολουθούν να αναζητούν και τα family offices ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως αυτά της Μαριάννας Λάτση, του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αλλά και το family fund του Βασίλη Κάτσου VNK Capital.

Προσφάτως, έγινε γνωστή η συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος συμφερόντων του CEO της Motor Oil στη νεοεμφανιζόμενη εταιρεία κυβερνοασφάλειας ThreatScene Greece MAE. Νωρίτερα, το Latsco Family Office εξαγόρασε το 30% της εταιρείας Eurocatering Α.Ε. (Φρεσκούλης), το 12,18% από το fund της EOS Capital Partners και το 17,82% από την Elikonos Capital.

Τα ελληνικά fund βρίσκονται άλλωστε σε φάση αποεπένδυσης από assets του πρώτου επενδυτικού τους κύκλου επιδιώκοντας την αποκόμιση υπεραξιών, με μια από τις σχετικές υποθέσεις, αυτή της Μινέρβα Ελαιουργική, να συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι εμπλέκονται τρείς πλευρές: το Diorama I με πλειοψηφική συμμετοχή (68%) και εκείνα των EOS Capital Partners και Elikonos Capital με μειοψηφική (16%).

Απολύτως ενεργά παραμένουν και τα ελληνικά VCs τα οποία επενδύουν σε startups. Το VentureFriends μετρά αντίστροφα για την έναρξη της δραστηριότητας του 4ου VF fund, με κεφάλαια υπό διαχείριση 100 εκατ. ευρώ. Στα 50 εκατ. ευρώ ξεκινά και το νέο fund της Big Pi Ventures (Big Pi II).

Ποσά που θεωρούνται ενδεικτικά για τον κλάδο, καθώς «επί ποδός» βρίσκονται και η Marathon Venture Capital, αλλά συνολικότερα αυτό ισχύει για 13 συνολικά VCs, αν προστεθούν και οι Forth Tech, Genesis Ventures, L-Stone Capital, Metavallon VC, NGIF, Phaistos Inv.Fund, Sporos Platform, TECS Capital, Uni.fund, Velocity.Partners.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επενδυτική ομάδα του Φαιστός που αποκτά στρατηγικές συμμετοχές σε καινοτόμες startups οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ ανήκουν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, Latsco Family Office και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Διαβάστε ακόμη

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος): Νέες επιδόσεις ρεκόρ φέτος – Μπαίνει και στο παγωμένο τσάι

60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους

«Κτήμα Βασιλείου»: Προς νέο σφυρί, αλλά με ανατροπή στην τιμή για το γνωστό οινοποιείο της Νεμέας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version